Γράφει ο Φρανκ Μπέργκμαν
Ειδικοί εκδίδουν νέες ανησυχητικές προειδοποιήσεις σχετικά με τους αυξανόμενους κινδύνους πυροδότησης καρκίνου που συνδέονται με το ψεύτικο «κρέας» που παράγεται σε εργαστήριο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ένα προϊόν που διατίθεται στην αγορά ως το μέλλον των «βιώσιμων» τροφίμων, αλλά βασίζεται σε τεχνολογία που μοιάζει ανησυχητικά παρόμοια με τη βιολογία των καρκινικών όγκων.
Το “κρέας” που παράγεται σε εργαστήριο βασίζεται σε
αθανατοποιημένες κυτταρικές σειρές, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να αναπαράγονται ατέλειωτα, επ’ αόριστον, ακριβώς όπως αυξάνεται ο καρκίνος.Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι αυτό από μόνο του δικαιολογεί μεγάλη ανησυχία, αλλά οι εταιρείες του κλάδου αρνούνται να αποκαλύψουν τις βασικές γενετικές τροποποιήσεις, τους αυξητικούς παράγοντες, τις αντιβιοτικά ή χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την επιτάχυνση της διαδικασίας παραγωγής του ψεύτικου κρέατος.
Ωστόσο, οι εποπτικές ρυθμιστικές αρχές που εγκρίνουν αυτά τα προϊόντα δεν θέτουν πολλές ερωτήσεις.
Η Φλόριντα και αρκετές άλλες πολιτείες έχουν ήδη απαγορεύσει το «κρέας» που παράγεται σε εργαστήριο, επικαλούμενες ανεπαρκή δεδομένα ασφάλειας και αυξανόμενη δυσπιστία στα συστήματα τροφίμων που ελέγχονται από τις εταιρείες.
Οι προειδοποιήσεις που διαδίδονται τώρα στον κόσμο της ασφάλειας των τροφίμων υποδηλώνουν ότι αυτές οι απαγορεύσεις μπορεί να ήταν δικαιολογημένες.
Η Διαμάχη της εταιρείας Campbell Αναζωπυρώνει τους Φόβους για τα συστατικά που Καλλιεργούνται στο Εργαστήριο
Αυτό συμβαίνει εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι τα προϊόντα που ήδη πωλούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων περιέχουν “κρέατα” που καλλιεργούνται σε εργαστήριο, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι καταναλωτές.
Η Εταιρεία Σούπας Campbell’s (Campbell’s Soup Company) βρίσκεται τώρα υπό δικαστική έρευνα μετά από την διαρροή ενός ηχογραφημένου μηνύματος στο οποίο ακούγεται ένα διευθυντικό στέλεχος να χλευάζει τους πελάτες.
Ο Μάρτιν Μπάλι, αντιπρόεδρος πληροφορικής της Campbell, αναφέρθηκε σε ένα από τα συστατικά της εταιρείας ως «βιοτεχνολογικό κρέας» και υπαινίχθηκε ότι ορισμένα προϊόντα της εταιρείας περιείχαν «εργαστηριακά καλλιεργημένο “κοτόπουλο το οποίο εκτυπώθηκε από τρισδιάστατο εκτυπωτή”».
Περιέγραψε επίσης τα προϊόντα της εταιρείας ως «σκ*τα για τους άθλιους φτωχούς».
Η Campbell’s αρνείται τον ισχυρισμό, αλλά η αναταραχή αυτή έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, τη μυστικότητα, το απόρρητο και τα κενά που υπάρχουν στη νομοθεσία που αφορούν το «κρέας» που παράγεται σε εργαστήριο.
Οι υποστηρικτές των καταναλωτών και οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων λένε ότι η άρνηση της βιομηχανίας να αποκαλύψει ποια γονίδια, ποιους αυξητικούς παράγοντες και ποια γενετικά τροποποιημένα συστατικά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του ψεύτικου “κρέατος” καθιστά αδύνατη την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης τοξικότητας ή του καρκινογόνου δυναμικού που κουβαλάει το ψευτοκρέας.
Το “Κρέας” που Καλλιεργείται σε Εργαστήριο μοιάζει Περισσότερο με Καρκίνο παρά με Τρόφιμο
Η τεχνολογία για το «κρέας» που παράγεται σε εργαστήριο βασίζεται σε γενετικά τροποποιημένους αυξητικούς παράγοντες και αθανατοποιημένες κυτταρικές σειρές που συμπεριφέρονται σαν καρκινικά κύτταρα.
Εταιρείες όπως η Memphis Meats και η Eat Just δεν έχουν αποκαλύψει ποια τροποποιημένα γονίδια είναι ενσωματωμένα γενετικά στις κυτταρικές σειρές τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν έχουν κανένα τρόπο να γνωρίζουν αν καταναλώνουν ουσίες που πυροδοτούν και προάγουν τον καρκίνο.
Ο δικηγόρος Τομ Ρενζ προχωρά ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι το «κρέας» που καλλιεργείται σε εργαστήριο πληροί «τον ορισμό του καρκίνου με περισσότερους τρόπους από όσους μπορώ να μετρήσω».
Σε αντίθεση με τα πραγματικά ζώα που διαθέτουν ανοσοποιητικό σύστημα, οι ιστοί που καλλιεργούνται σε εργαστήριο δεν έχουν φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς, αναγκάζοντας τις εταιρείες να εξαρτώνται από αντιβιοτικά και χημικές θεραπείες που ενδέχεται να παραμένουν στο τελικό προϊόν.
Η Παραγωγή Κρέατος που καλλιεργείται σε Εργαστήριο προκαλεί Ανησυχίες
Το “Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου” των ΗΠΑ ορίζει τον καρκίνο ως ανεξέλεγκτη κυτταρική διαίρεση.
Αυτός ακριβώς είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιείται για τη μαζική παραγωγή καλλιεργημένου ψεύτικου κρέατος.
Οι παραγωγοί εξάγουν κύτταρα από ζώα ή τα αγοράζουν από τράπεζες κυττάρων και στη συνέχεια τα καλλιεργούν σε βιοαντιδραστήρες χρησιμοποιώντας τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA, επεξεργασία γονιδίων CRISPR και γενετικά τροποποιημένους αυξητικούς παράγοντες.
Οι επικριτές-αντιφρονούντες προειδοποιούν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει ακούσιες μεταλλάξεις και γενετικές ανωμαλίες που ενδέχεται να μεταφερθούν στο τελικό προϊόν και από εκεί στους καταναλωτές.
Η Κλερ Ρόμπινσον της GMWatch προειδοποιεί ότι η σχετική τεχνολογία «προκαλεί “ακούσιες επιπτώσεις στην υγεία”, συμπεριλαμβανομένων μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να απορροφηθούν στην ανθρώπινη κυκλοφορία του αίματος».
Η Ρυθμιστική εποπτεία είναι Ανεπαρκής & οι εταιρείες Κρύβουν τα Συστατικά
Παρά τους βιολογικούς κινδύνους, η διαδικασία με την οποία εγκρίνονται αυτά τα παρασκευάσματα από την FDA (της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων) παραμένει ανεπαρκής.
Το σύστημα «προ-εμπορικής διαβούλευσης» της υπηρεσίας θεωρείται ευρέως ως εξαιρετικά ανεπαρκές.
Το κρέας που παράγεται σε εργαστήριο είναι προστατευμένο «ιδιόκτητες πατέντες», προστατεύοντας τις μυστικές συνταγές πίσω από το πρόσχημα της προστασίας του εμπορικού απορρήτου και εμποδίζοντας τους καταναλωτές να γνωρίζουν τι τρώνε.
Οι Πολιτείες των ΗΠΑ Αντιδρούν καθώς η Εμπιστοσύνη στις Μεγάλες Εταιρείες Τροφίμων Καταρρέει
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Φλόριντα, Τζέιμς Ουθμάιερ, ξεκίνησε έρευνα για την εταιρεία Campbell’s, επιβεβαιώνοντας την απαγόρευση της πολιτείας για το κρέας που καλλιεργείται σε εργαστήριο.
Δεν παράγουμε ψεύτικο κρέας που καλλιεργείται σε εργαστήριο εδώ στη Φλόριντα. Θα εφαρμόσουμε τον νόμο και θα κλείσουμε την υπόθεση!
Ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις υποστηρίζει ότι το ζήτημα αυτό αντιπροσωπεύει έναν ευρύτερο αγώνα ενάντια στο «σχέδιο της ελίτ των παγκοσμιοποιητών να εξαναγκάσει τον κόσμο να τρώει “κρέας” που έχει παραχθεί σε τρυβλίο Petri» [σ.μ. Τρυβλίο Πέτρι είναι γυάλινο δοχείο με διάμετρο 8 cm, και με καπάκι, ιδανικό για μικροβιολογικά εργαστήρια και νοσοκομεία].
Πολλές πολιτείες έχουν πλέον απαγορεύσει το “κρέας” που καλλιεργείται σε εργαστήριο, ενώ άλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να θεσπίσουν παρόμοια νομοθεσία.
Αυτός ο αγώνας δεν αφορά μόνο ένα προϊόν. Αλλά αφορά το αν οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις μπορούν να αντικαταστήσουν αθόρυβα τα φυσικά τρόφιμα με γενετικά τροποποιημένα, συνθετικά υποκατάστατα, αποκρύπτοντας παράλληλα κρίσιμα δεδομένα για την ασφάλεια από το καταναλώτικό κοινό.
Μια Ευρύτερη Κρίση Διαφάνειας των Τροφίμων
Η διαμάχη έρχεται σε μια στιγμή που η εταιρεία Campbell’s αντιμετωπίζει επίσης αγωγές για μόλυνση από βαρέα μέταλλα σε παιδικές τροφές, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών που συνδέουν τις τροφές αυτές με έκθεση στον αυτισμό και την ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής & Υπερκινητικότητας).
Ένας ομοσπονδιακός δικαστής επέτρεψε πρόσφατα την προώθηση αρκετών αγωγών, υπογραμμίζοντας τις βαθιές ρωγμές που διαπίστωσε στο σύστημα που αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών.
Ο Ρεντζ προειδοποιεί ότι εάν οι εταιρείες «πωλούν βιολογικά αθανατοποιημένες κυτταρικές σειρές, προωθώντας τις ως «φυσικό» κρέας, η δικαστική διαμάχη είναι αναπόφευκτη».
Ένα Σταυροδρόμι για την Ασφάλεια των Τροφίμων στην Αμερική
Για πολλούς ειδικούς και καταναλωτές, η συζήτηση για το κρέας που παράγεται σε εργαστήριο δεν είναι πλέον ακαδημαϊκή.
Πρόκειται για διαφάνεια.
Πρόκειται για ρυθμιστική κατάληψη.
Και πρόκειται για το αν το κοινό έχει καν το δικαίωμα να γνωρίζει τι τρώει.
Με την εμπιστοσύνη στους θεσμούς να μειώνεται και τα σκάνδαλα τροφίμων να πολλαπλασιάζονται, η ώθηση των συνειδητών καταναλωτών προς τα βιολογικά, τοπικά και αποκεντρωμένα συστήματα τροφίμων επιταχύνεται.
Το ερώτημα το οποίο αιωρείται, και αυτό στο οποίο πρέπει τώρα να απαντήσουν οι επίσημες ρυθμιστικές αρχές, είναι εάν η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στη δημόσια υγεία των απλών ανθρώπων ή στην κερδοσκοπία των εταιρειών.
Από το romioitispolis

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου