Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025

Η μυρωδιά λιπαρών τροφών κατά την εγκυμοσύνη προάγει την παχυσαρκία στους απογόνους

Φίλιππος Ζάχαρης
Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ

Ερευνητές του Ινστιτούτου Μεταβολισμού Max Planck ανακάλυψαν ότι η μυρωδιά λιπαρών τροφών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο υπέρβαρου και παχυσαρκίας στα παιδιά. Οι ερευνητές τάισαν θηλυκά ποντίκια σε κατάσταση εγκυμοσύνης με μια υγιεινή, χαμηλή σε λιπαρά διατροφή, η οποία όμως περιείχε λιπαρές οσμές, όπως η μυρωδιά του μπέικον.

Οι ίδιες οι μητέρες δεν άλλαξαν το μεταβολισμό τους, αλλά οι απόγονοί τους αντέδρασαν πιο έντονα σε μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ανέπτυξαν πιο έντονη

παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη, ένα σημάδι του διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο εγκέφαλος των απογόνων είχε αλλάξει. Το ντοπαμινεργικό σύστημα, που παίζει σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση και την ανταμοιβή, και οι νευρώνες AgRP, που ελέγχουν την πείνα και το μεταβολισμό ολόκληρου του σώματος, αντέδρασαν διαφορετικά στην τροφή πλούσια σε λιπαρά. "Ο εγκέφαλος των απογόνων έμοιαζε με αυτόν των παχύσαρκων ποντικών, απλώς και μόνο επειδή οι μητέρες τους είχαν καταναλώσει υγιεινή τροφή που μύριζε λιπαρή τροφή", εξηγεί η Laura Casanueva Reimon,  πρώτη  συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα έμβρυα εκτίθενται στις μυρωδιές των ανθυγιεινών τροφών ήδη στη μήτρα και ως νεογέννητα κατά τη διάρκεια του θηλασμού μέσω του μητρικού γάλακτος. Επιπλέον, αρκούσε η τεχνητή ενεργοποίηση των νευρικών οδών που συνδέονται με τη μυρωδιά των λιπαρών τροφών κατά τη διάρκεια της νεογνικής φάσης για να προκαλέσει παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή.

Τι σημαίνει αυτό για τον άνθρωπο;

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά υπέρβαρων μητέρων έχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν και τα ίδια υπέρβαρα. Η μελέτη υποδηλώνει ότι ακόμη και η μυρωδιά λιπαρών τροφίμων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρβαρου και παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή, ακόμη και σε περιπτώσεις λεπτών και υγιών μητέρων.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι μητέρες σε αυτά τα πειράματα έπρεπε επίσης να καταναλώνουν τα τρόφιμα που περιείχαν τις λιπαρές οσμές, καθώς η απλή παρουσία της οσμής από μόνη της δεν οδηγούσε σε παχυσαρκία στα παιδιά.

"Η ανακάλυψή μας αλλάζει την άποψή μας για το πώς η διατροφή μιας μητέρας μπορεί να επηρεάσει την υγεία των παιδιών της", εξηγεί η Sophie Steculorum, επικεφαλής της μελέτης. "Μέχρι τώρα, η προσοχή εστιάζονταν κυρίως στην υγεία της μητέρας και στις αρνητικές επιπτώσεις μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά, όπως για παράδειγμα ο κίνδυνος υπερβολικής αύξησης βάρους.

Τα αποτελέσματά μας, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι οι οσμές στις οποίες εκτίθενται τα έμβρυα και τα νεογέννητα μπορεί να επηρεάζουν την υγεία τους στη μετέπειτα ζωή τους, ανεξάρτητα από την υγεία της μητέρας τους".

Αρωματικές ουσίες ως πρόσθετα τροφίμων

Για να συνθέσουν τις δίαιτες που χρησιμοποίησαν για τις έρευνές τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν διάφορες αρωματικές ουσίες και διαπίστωσαν ότι αυτές συχνά περιείχαν τα ίδια συστατικά που χρησιμοποιούνται και ως πρόσθετα τροφίμων. Μία από αυτές τις πρόσθετες ουσίες από μόνη της μπορούσε να προκαλέσει τις ίδιες επιπτώσεις στους απογόνους.

 

"Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε την έρευνα για να κατανοήσουμε πώς η κατανάλωση αυτών των ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την υγεία του μεταβολισμού των μωρών στη μετέπειτα ζωή τους", εξήγησε η Sophie Steculorum.

Πηγές:

Ινστιτούτο Max Planck

Από το iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου