Προς μερικούς πανεπιστήμονες (και ψηφοφόρους ΝΔ κυρίως), που υποστηρίζουν σθεναρά ό,τι τους πουν και έσπευσαν να υποστηρίξουν -σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να με βρίσουν!- τα βρώσιμα έντομα ως κάτι «σούπερ ουάου», ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα:
1) Σάς προωθούν την κατανάλωση εντόμων ως «διατροφική επανάσταση».
Ναι, έχουν πρωτεΐνη, κανείς δεν είπε το αντίθετο. ΟΜΩΣ, είναι εξαιρετικά μεταβλητή, εξαρτάται από
είδος/στάδιο ζωής και συχνά μετράται σε ΞΗΡΟ βάρος(αποξηραμένα έντομα) ώστε να φαίνεται εντυπωσιακή, κάνοντας τα νούμερα μεγαλύτερα.Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας Τροφίμων (EFSA) σημειώνει ότι η μετρούμενη πρωτεΐνη είναι υπερεκτιμημένη λόγω χιτίνης στον εξωσκελετό των εντόμων, που δίνει ψευδώς υψηλή τιμή!
2) Από την άλλη, το κρέας (μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι) , παρέχει πλήρη, βιοδιαθέσιμη πρωτεΐνη με σταθερή θρεπτική αξία, και είναι αυτό που η επιστήμη χαρακτηρίζει αξιόπιστη πηγή ζωικής πρωτεΐνης για τον άνθρωπο.
Μελέτες δείχνουν ότι, ενώ τα έντομα περιέχουν πρωτεΐνη, η διατροφική σύγκριση με συμβατικό κρέας δείχνει σημαντικές διαφορές στην ποιότητα και την πληρότητα των θρεπτικών. Πιο απλά: η ποιότητα της πρωτεΐνης κρέατος δεν συγκρίνεται ΚΑΝ με αυτή των εντόμων.
3) Το επιχείρημα «στην Κίνα και στην Ταϋλάνδη τα τρώνε και δεν έπαθαν τίποτα», είναι τουλάχιστον ανέκδοτο.
Αρχικά, στην Κίνα τρώνε και αρουραίους, παγκολινους, νυχτερίδες (ή αλλιώς ιπτάμενους αρουραίους) και γενικά ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ κινείται, ως κατάλοιπο από την εποχή που πέθαιναν κυριολεκτικά από την πείνα! Το ίδιο και στην Ταϋλάνδη. Δεν σας είπε κανείς ότι θα πεθάνετε τρώγοντας έντομα.
Οπως δεν θα πεθάνετε τρώγοντας το σκύλο σας, το γάτο σας, το πόδι σας ή τον γείτονά σας!
ΟΠΟΤΕ.
Ενώ κάποιοι στο εσωτερικό σκέφτονται να μας σερβίρουν «κρέας με πόδια» (που οταν ζούσαν πετούσαν, σέρνονταν ή πηδούσαν, αντί να περπατούν) ως δήθεν λύση στη διατροφή, η πραγματικότητα είναι απλή:
1) Το κρέας παραμένει ΜΑΚΡΑΝ ανώτερο σε πλήρη, απορροφήσιμη πρωτεΐνη και πλήθος θρεπτικών που χρειαζόμαστε. Αφήστε που πρόκειται για μια γιγάντια οικονομική βιομηχανία, που μάλιστα ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους του μόχθου και της καθημερινότητας που αγαπούν αυτό που κάνουν και το κάνουν για γενιές ολόκληρες, αντί για κατ’αποκλειστικότητα από πολυεθνικές.
2) Τα έντομα μπορεί να έχουν θέση σε ειδικές χρήσεις (food colouring, ή καποιες ουσίες συντηρητικών ή σταθεροποιητών, ή φυσικά ως τροφή για ζώα που ΟΝΤΩΣ καταναλώνουμε) ΟΧΙ όμως ως κύρια πηγή ζωής του διαιτολογίου μας.
Πηγές:
1. EFSA – Edible insects & overestimation λόγω χιτίνης:
https://www.efsa.europa.eu/…/edible-insects-science…
2. Nutrients (MDPI) – Nutritional comparison of edible insects vs meat (2021):
https://www.mdpi.com/2072-6643/13/3/772
(Δωρεάν πρόσβαση μέσω PubMed Central:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8067469/)
3. FAO – Edible insects: future prospects for food and feed security:
https://www.fao.org/3/i3253e/i3253e.pdf
(Αναγνωρίζει πρωτεΐνη, αλλά όχι ισοδυναμία με κρέας σε ποιότητα/βιοδιαθεσιμότητα)
Παναγόπουλος Ανδρέας
Από το ksipnistere

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου