Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης
Νέα έρευνα έδειξε ότι μια τσίχλα μπορεί να απελευθερώνει εκατοντάδες-πιθανόν χιλιάδες- μικροπλαστικά στο σάλιο.
Ερευνητές προειδοποιούν ότι η τσίχλα θα μπορούσε να είναι κρυφή πηγή έκθεσης σε μικροπλαστικά.
Η μικρή πιλοτική μελέτη, που βρίσκεται υπο αξιολόγηση από άλλους επιστήμονες, παρουσιάστηκε την Τρίτη στο συνέδριο του American Chemical Society και θεωρείται προκαταρκτική.
Ο Sanjay Mohanty, του University of California, δήλωσε ότι
δεν έχει σκοπό να ανησυχήσει κανέναν. Σημείωσε ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν τα μικροπλαστικά δεν είναι ασφαλή ή είναι. Δεν υπάρχουν δοκιμές σε ανθρώπους, πρόσθεσε, αλλά γνωρίζουμε ότι εκτιθέμεθα σε πλαστικά στην καθημερνή ζωή και αυτό θέλησε να εξετάσει η ερευνητική ομάδα.Οι ερευνητές επέλεξαν την τσίχλα επειδή είναι το μόνο τρόφιμο στο οποίο χρησιμοποιείται πλαστικό πολυμερές ως συστατικό.
Οι ερευνητές εξέτασαν 10 δημοφιλείς τσίχλες που πωλούνται στις ΗΠΑ.
Μισές ήταν συνθετικές και οι υπόλοιπες παρασκευασμένες με φυσικά συστατικά. Οι συμμετέχοντες μασούσαν κάθε τσίχλα για περίπου 4 λεπτά ενώ οι ερευνητές συνέλεγαν δείγματα σάλιου τα οποία αναλύθηκαν για σωματίδια μικροπλαστικών.
Φάνηκε ότι ένα γραμμάριο τσίχλας απελευθέρωνε κατά μέσον όρο 100 μικροπλαστικά. Μια συγκεκριμένη τσίχλα, που δεν κατονομάστηκε, απελευθέρωνε έως 637 σωματίδια ανα γραμμάριο.
Καθώς οι τσίχλες σε σχήμε στικ συχνά ζυγίζουν περισσότερο, η αληθινή έκθεση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Επίσης το 94% των μικροπλαστικών φάνηκαν τα πρώτα 8 λεπτά μασήματος.
Η ''επίδοση'' φυσικών και συνθετικών τσιχλών ήταν παρόμοια. Κατά μέσον όρο, οι συνθετικές είχαν 104 σωματίδια ανα γραμμάριο ενώ οι φυσικές 96.
Και τα δυο είδη απελευθέρωναν 4 είδη πλαστικών που είναι τα ίδια υλικά που περιέχονται σε πολλά πλαστικά καταναλωτικά προϊόντα και συσκευασίες, δήλωσε η Tasha Stoiber, του Environmental Working Group, στο CNN.
Η National Confectioners Association, που εκπροσωπεί τους παρασκευαστές τσιχλών δήλωσε ότι η τσίχλα είναι ασφαλής καθώς υπάρχει περισσότερο από 100 χρόνια. Η ασφάλεια τροφίμων είναι η νούμερο 1 προτεραιότητα για τις εταιρείες ειδών ζαχαροπλαστικής στις ΗΠΑ, σημείωσε.
Από το iatronet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου