Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης
Σε πρόσφατη μελέτη στο Scientific Reports, ερευνητές ανέλυσαν 8 ποικιλίες κατιφέ για να αξιολογήσουν τη χρησιμότητά τους ως λειτουργικά τρόφιμα.
Οι ερευνητές θέλησαν να εντοπίσουν κατάλληλες ποικιλίες που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της υγείας και της διατροφικής ποικιλίας.
Επέλεξαν 8 γενότυπους κατιφέ διαφορετικού χρώματος και μεγέθους.
Όταν συλλέχτηκαν τα πέταλα, η έρευνα έδειξε ότι οι κατιφέδες είχαν σημαντικά επίπεδα ανθοκυανινών, καροτενοειδών και λουτεΐνη. Οι ανθοκυανίνες έχουν αντιμικροβιακές, αντιαλλεργικές, αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ η λουτεΐνη μειώνει προβλήματα των οφθαλμών που συνδέονται με τη γήρανση και στηρίζει την υγεία της καρδιάς.
Το περιεχόμενο σακχάρων είναι χαμηλότερο από αυτό άλλων βρώσιμων λουλουδιών, ενώ η βητα καροτίνη είναι συγκρίσιμη με αυτή των χρυσανθέμων και ορισμένων τριαντάφυλλων. Περιέχει το ίδιο επίπεδο βιταμίνης C με τη ντομάτα ή το μήλο.
Το πιο άφθονο μέταλλο ήταν το κάλιο και ο κατιφές είχε υψηλότερο περιεχόμενο μετάλλων από την κινόα και άλλα βρώσιμα λουλούδια.
Περιείχε περισσότερο σίδηρο από αυτόν σε γνωστές πηγές όπως σπανάκι.
Αυτό το λουλούδι φαίνεται πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών και αναγκαίων θρεπτικών και δείχνει ισχυρή δυνατότητα ως λειτουργικό τρόφιμο.
Πηγές:
Scientific Reports,
Από το iatronet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου