Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος
Η σκούρα σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά σνακ που μπορούμε να καταναλώσουμε, και σίγουρα θα τη βρούμε να αναφέρεται (με μια μικρή ανάσα ανακούφισης ίσως) σε πολλά κείμενα σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή.
Σίγουρα και σε πολλά δικά μας κείμενα. Παρ’ όλα αυτά, το κατά πόσο η σκούρα σοκολάτα είναι υγιεινή για εμάς εξαρτάται από μερικούς σημαντικούς παράγοντες: Αρχικά, να μην το παρακάνουμε, καθώς εξακολουθεί να είναι μια τροφή με πολλές θερμίδες που έχει
υποστεί επεξεργασία.Το κακάο είναι πλούσιο σε μέταλλα και προστατευτικές φυτικές ενώσεις. Αυτό μπορεί να ωφελήσει την υγεία με διάφορους τρόπους, όπως η βελτίωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων και η υποστήριξη της πεπτικής υγείας. Και όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο έχει η σκούρα σοκολάτα, τόσο πιο υγιεινή θα είναι. Τα περισσότερα προϊόντα σκούρας σοκολάτας περιέχουν μεταξύ 70 με 85% κακάο, αν και ορισμένα είδη μπορεί να περιέχουν πολύ χαμηλότερα ή και υψηλότερα ποσοστά.
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στα οφέλη που όντως έχει όταν την καταναλώνουμε με μέτρο – για παράδειγμα, ένα μικρό κομμάτι ή ένα σοκολατάκι την ημέρα.
Προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή
Η σκούρα σοκολάτα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ενώσεων, ιδιαίτερα φλαβονοειδών όπως οι κατεχίνες, οι ανθοκυανίνες και οι προανθοκυανιδίνες. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι τα προϊόντα κακάο, όπως η σκούρα σοκολάτα, έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή κατά βάρος από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Επειδή είναι πιο πλούσια σε κακάο, η σκούρα σοκολάτα είναι πέντε φορές πιο πλούσια σε φλαβονοειδή σε σύγκριση με τη σοκολάτα γάλακτος. Η σκούρα σοκολάτα έχει επίσης ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σκούρας σοκολάτας είναι αποτελεσματική στη μείωση των δεικτών φλεγμονής.
Μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς
Η κατανάλωση προϊόντων κακάο, όπως η σκούρα σοκολάτα, μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία της καρδιάς σας. Επειδή η σκούρα σοκολάτα είναι τόσο υψηλή σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων όπως η αθηροσκλήρωση (συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες) και η αυξημένη χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση σκούρας σοκολάτας σχετίζεται με μείωση της αθηρωματικής πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες και με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
Η κατανάλωση σκούρας σοκολάτας ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Μια ανασκόπηση του 2022 σε 31 μελέτες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κακάο μείωσε σημαντικά τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση σε άτομα και με φυσιολογικά, αλλά και υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
Είναι πλούσια σε μέταλλα
Τα προϊόντα κακάο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, η σκούρα σοκολάτα είναι εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως το μαγνήσιο και ο σίδηρος.Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που απαιτείται για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, τη σύσπαση των μυών, τη λειτουργία των νεύρων και τη σύνθεση του DNA. Αν και η κατανάλωση αρκετού μαγνησίου σε καθημερινή βάση είναι κρίσιμη για τη συνολική υγεία, η διατροφή πολλών ανθρώπων είναι χαμηλή σε αυτό το βασικό θρεπτικό συστατικό. Η υποκατανάλωση μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το βρίσκουμε επίσης σε μεγάλες ποσότητες στα φασόλια. Η σκούρα σοκολάτα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, με μια μερίδα να καλύπτει το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψής μας.
Η σκούρα σοκολάτα είναι επίσης υψηλή σε σίδηρο, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη, καθώς και για την ανάπτυξη, την κυτταρική λειτουργία και τη σύνθεση ορισμένων ορμονών. Μια μερίδα παρέχει 3,37 mg σιδήρου, που καλύπτει το 19% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Τέλος, εκτός από τον σίδηρο και το μαγνήσιο, η σκούρα σοκολάτα είναι καλή πηγή και άλλων μετάλλων, όπως το μαγγάνιο και ο χαλκός. Το μαγγάνιο είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενώ ο χαλκός δρα ως συμπαράγοντας για τα ένζυμα που εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας, τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών, τον μεταβολισμό του σιδήρου και άλλα.
Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου
Η διατροφή έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων που κατοικούν στο πεπτικό μας σύστημα, γνωστά ως μικροβίωμα του εντέρου.Η σκούρα σοκολάτα παρέχει θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι ωφελούν το έντερο, όπως τα πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι ενώσεις που λειτουργούν ως καύσιμο για τα ωφέλιμα αυτά βακτήρια που βρίσκονται στο πεπτικό σας σύστημα.
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρεβιοτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης ωφέλιμων βακτηρίων, βελτιώνοντας έτσι την υγεία του γαστρεντερικού σας συστήματος – αλλά και ολόκληρου του οργανισμού.
Από το iatronet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου