Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025

Μπορεί η γεύση να προβλέψει τον πρόωρο θάνατο; [μελέτη]

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Η απώλεια της αίσθησης της γεύσης θεωρείται σημάδι γήρανσης. Όμως μπορεί να προβλέψει περισσότερα; Τώρα, ερευνητές αποκάλυψαν ότι η απώλεια της γεύσης- ιδιαίτερα των αλμυρών και ξινών γεύσεων- ενδεχομένως δείχνει υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Σε πρόσφατη έρευνα στο JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery, επιστήμονες αξιολόγησαν περισσότερους από

7.000 ενηλίκους άνω των 40 ετών και ανακάλυψαν ότι όσοι έχαναν την αίσθηση της γεύσης είχαν 47% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να γευτούν το αλάτι είχαν 65% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου ενώ όσοι έχασαν την ικανότητα εντοπισμού ξινής γεύσης είχαν κατά 69% υψηλότερο κίνδυνο.

Aν και η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης συχνά συνδέονται μεταξύ τους, η μελέτη σημείωσε ότι όταν οι άνθρωποι χάνουν τη γεύση έχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, ιδιαίτερα οι γυναίκες (71%) ακόμα και αν παρόλα αυτά μπορούν να μυρίσουν φυσιολογικά.

Γυναίκες που είχαν χάσει την ικανότητα να γεύονται πικρές γεύσεις είχαν υψηλότερο υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ενώ στους άντρες ο αυξημένος κίνδυνος συνδεόταν με την απώλεια ικανότητας να γεύονται ξινές γεύσεις.

Όμως η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η απώλεια της γεύσης προκαλεί απευθείας πρόωρο θάνατο. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε να είναι σημάδι υποβόσκουσας πάθησης, που θα μπορούσε να εξηγεί τη σχέση.

Η απώλεια γεύσης μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους όπως από παρενέργειες φαρμάκων, αγωγή κατά του καρκίνου, λοιμώξεις από ιούς όπως COVID-19, οδοντικά προβλήματα, κάπνισμα ή ρινικούς πολύποδες.

Σε πολλές περιπτώσεις το θέμα βελτιώνεται όταν αντιμετωπιστεί η υποβόσκουσα αιτία, όπως όταν σταματήσει κάποιος το κάπνισμα.

Όμως ένας κίνδυνος είναι ότι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να προσθέτουν ζάχαρη ή αλάτι στην τροφή για να αναπληρώσουν- κάτι που μπορεί να βλάψει την υγεία τους αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη και υπέρτασης.

 

Αν η απώλεια γεύσης διαρκεί μακρά περίοδο, οι άνθρωποι ενδεχομένως μπορεί να τρώνε λιγότερο προκαλώντας απώλεια βάρους και θρεπτικές ελλείψεις. Η σοβαρή απώλεια γεύσης μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεση και την ευεξία, πιθανώς προκαλώντας στρες.

Πηγές:

JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery

Από το iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου