Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Η NASA φέρνει στο φως τεράστια μυστική υπόγεια πόλη με δίκτυο σήραγγας 100 πόδια κάτω από τον πάγο της Γροιλανδίας

Οι επιστήμονες της NASA έφεραν στο φως τα μακροχρόνια θαμμένα ερείπια του Camp Century, μιας μυστικής στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ από τον Ψυχρό Πόλεμο, κρυμμένη 100 πόδια κάτω από το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας.

Αρχικά παρουσιάστηκε ως ερευνητικός σταθμός, η βάση ήταν ένα κρυφό μέτωπο για το Project Iceworm, ένα σχέδιο για την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων κάτω από την Αρκτική.

«Ψάχναμε κάτω απο το στρώμα του πάγου και μας βγήκε το Camp Century», είπε ο Alex Gardner, επιστήμονας κρυοσφαιρικής στο

Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, ο οποίος βοήθησε στην ηγεσία του έργου. «Δεν ξέραμε τι ήταν στην αρχή».

Χτισμένο μυστικά από τον Ιούνιο του 1959 έως τον Οκτώβριο του 1960 από το Σώμα Μηχανικών Στρατού των ΗΠΑ, το Camp Century – γνωστό και ως «η πόλη κάτω από τον πάγο» – αποτελούταν από 21 υπόγειες σήραγγες που εκτείνονταν σε 9.800 πόδια, σύμφωνα με το Interesting Engineering .

Έκθεση Popular Mechanics: Στις εικόνες ραντάρ της τοποθεσίας, είπε ο Greene, πολλές από τις επιμέρους δομές της βάσης είναι ξεκάθαρα διακριτές. Για να μελετήσει τη βάση, η NASA χρησιμοποίησε Uninhabited Aerial Vehicle Synthetic Aperture Radar (UAVSAR), μια τεχνολογία παρόμοια με το LiDAR που χρησιμοποιείται συνήθως στην αναζήτηση κρυμμένων δομών όπως τα ερείπια των Μάγια . Η διαφορά είναι ότι όπου το LiDAR χρησιμοποιεί φως λέιζερ, το UAVSAR χρησιμοποιεί ραδιοκύματα.

Οι ΗΠΑ και η Δανία υπέγραψαν τη συμφωνία Άμυνας της Γροιλανδίας το 1951 «για να διαπραγματευτούν ρυθμίσεις βάσει των οποίων οι ένοπλες δυνάμεις των μερών του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης μπορούν να κάνουν χρήση εγκαταστάσεων στη Γροιλανδία για την υπεράσπιση της Γροιλανδίας και της υπόλοιπης περιοχής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο Πυρηνικής Επιστήμης και Ιστορίας . (Η Γροιλανδία ήταν, την εποχή της συμφωνίας, κομητεία της Δανίας). Αυτό επέτρεψε στις ΗΠΑ να χτίσουν βάσεις στη Γροιλανδία.

Οι ΗΠΑ και η Δανία υπέγραψαν τη συμφωνία Άμυνας της Γροιλανδίας το 1951 «για να διαπραγματευτούν ρυθμίσεις βάσει των οποίων οι ένοπλες δυνάμεις των μερών του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης μπορούν να κάνουν χρήση εγκαταστάσεων στη Γροιλανδία για την υπεράσπιση της Γροιλανδίας και της υπόλοιπης περιοχής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο Πυρηνικής Επιστήμης και Ιστορίας . (Η Γροιλανδία ήταν, την εποχή της συμφωνίας, κομητεία της Δανίας). Αυτό επέτρεψε στις ΗΠΑ να χτίσουν βάσεις στη Γροιλανδία.

Ακόμη και χωρίς τις θερμοκρασίες -70 βαθμούς και τους ανέμους 125 μιλίων την ώρα που ήταν δυνατοί στο ράφι πάγου, η κατασκευή του Camp Century ακούγεται σαν ένας απόλυτος εφιάλτης. Το στρατόπεδο κατασκευάστηκε από 6.000 τόνους υλικού, που μεταφέρονταν μέσω βαριών έλκηθρων που ξεπερνούσαν τα δύο μίλια την ώρα. Τα υλικά στάλθηκαν στο Thule, μια άλλη βάση των ΗΠΑ (πάνω από τον πάγο) – το ταξίδι με τα έλκηθρα, ήταν ένα ταξίδι 70 ωρών.

Οι μηχανικοί του στρατού έσκαψαν αρχικά χαρακώματα – το μεγαλύτερο από τα οποία ήταν ένα πέρασμα μήκους 1.000 ποδιών που ονομαζόταν Main Street – βαθιά στο χιόνι και τον πάγο πριν χτίσουν το Camp Century από ξύλινα κτίρια και χαλύβδινες στέγες.

Το κόσμημα της βάσης ήταν ένας από τους πρώτους πυρηνικούς αντιδραστήρες μέσης ισχύος PM-2 που, σε συνθήκες παγώματος, έπρεπε να αντιμετωπιστούν με τη μέγιστη προσοχή για να τροφοδοτηθεί η τοποθεσία.

Ενώ επιχειρούσαν στη βάση, οι επιστήμονες έκαναν μεγάλες γεωλογικές ανακαλύψεις. Ήταν από τους πρώτους που μελέτησαν πυρήνες πάγου και το ίδιο το έδαφος από τη Γροιλανδία αποκάλυψε μια αρχαία περίοδο κατάφυτης δασοκομίας και ποικίλης άγριας ζωής.


Αλλά αυτή η έρευνα ήταν απλώς μια συγκάλυψη.

Το Camp Century από μόνο του δεν ήταν μυστικό. Η ίδρυσή του ήταν γνωστή και ο Στρατός έφτιαξε ακόμη και ένα διαφημιστικό βίντεο για το έργο. Η οπτική γωνία της επιστημονικής έρευνας, όσο σημαντική κι αν ήταν, ήταν απλώς μια δικαιολογία για μια σημαντική αμερικανική στρατηγική πυρηνικών όπλων , την οποία η κυβέρνηση της Δανίας δεν γνώριζε καν.

Γνωστό ως «Project Iceworm», το σχέδιο ήταν το Camp Century να φιλοξενήσει βαλλιστικούς πυραύλους κάτω από τον πάγο της Γροιλανδίας. Προγραμματίστηκαν επιπλέον 52.000 τετραγωνικά μίλια σηράγγων — αρκετά για να χωρέσουν 600 βλήματα. Θα απαιτούσε 60 κέντρα εκτόξευσης για να κατασκευαστούν και να επανδρωθεί από 11.000 στρατιώτες που ζουν με πλήρη απασχόληση στην πόλη κάτω από τον πάγο.

Εάν αυτό σας ακούγεται αδύνατο σε πολλά επίπεδα, δεν είστε μόνοι. Το Project Iceworm δεν δημιουργήθηκε ποτέ λόγω μιας λιτανείας από εμπόδια, σχεδόν όλα καταλήγουν σε κάποια εκδοχή του «καλά, αυτό απλά δεν είναι εφικτό». Μέχρι το 1967, το Camp Century παροπλίστηκε και εγκαταλείφθηκε – ένα παγερό απολίθωμα των προσπαθειών των ΗΠΑ στον Ψυχρό Πόλεμο. Το πιθανό σχέδιο πυρηνικών όπλων δημοσιοποιήθηκε από το Δανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων το 1997.

                   

Όπως είναι η παράδοση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια διεθνών εγχειρημάτων, υπήρχαν κάποια μειονεκτήματα. Θυμάστε εκείνον τον πυρηνικό αντιδραστήρα που οδηγήθηκε κομμάτι-κομμάτι κάτω από τον πάγο, για να λειτουργήσει μόνο για 33 μήνες; Λοιπόν, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρήγαγε πάνω από 47.000 γαλόνια πυρηνικών αποβλήτων , σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο Πυρηνικής Επιστήμης και Ιστορίας. Όταν η βάση έκλεισε, αφαίρεσαν τον αντιδραστήρα, αλλά όχι τα απόβλητα, τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τον πάγο – ο πάγος που βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο λόγω του θερμαινόμενου κλίματος. Αυτή τη στιγμή, απλώς κάθεται εκεί, παγωμένο στο χρόνο. Ωστόσο, μια μελέτη από ειδικούς έχει προβλέψει ότι η βάση θα μπορούσε να αρχίσει να χάνει πάγο μέχρι το 2090.

 
«Πίστευαν ότι δεν θα εκτεθεί ποτέ», είπε ο William Colgan, επιστήμονας του κλίματος και των παγετώνων στο Πανεπιστήμιο York του Τορόντο και επικεφαλής της μελέτης, στον Guardian το 2016. «Τότε, στη δεκαετία του ’60, ο όρος υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είχε έχει ακόμη επινοηθεί. Αλλά το κλίμα αλλάζει και το ερώτημα τώρα είναι αν αυτό που υπάρχει εκεί κάτω θα παραμείνει εκεί κάτω».

Από το katohika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου