Το παντζάρι σε σκόνη παρασκευάζεται από αποξηραμένα παντζάρια που έχουν λιώσει.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σκόνη παντζαριού έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη και περιέχει αντιοξειδωτικά και άλλες ενώσεις που μπορεί να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς. Το παντζάρι μπορεί να βελτιώσει την αθλητική σας απόδοση όταν λαμβάνεται τακτικά ως συμπλήρωμα ή ως σκόνη. Το παντζάρι μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα σας να ανακάμψει μετά από μια έντονη
προπόνηση. Καταναλώνεται συνήθως ως χυμός ή μαγειρεμένο, αλλά αν δεν αγαπάτε ιδιαίτερα την υφή του ως λαχανικό, η σκόνη μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή για εσάς.Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη που μπορεί να έχει η σκόνη παντζαριού.
Μπορεί να ενισχύσει τις αθλητικές επιδόσεις
Η σκόνη παντζαριού είναι πλούσια σε ουσίες που μπορεί να υποστηρίξουν την αποκατάσταση των μυών μετά από μια προπόνηση. Τα παντζάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοξείδιο του αζώτου, ένα μόριο νιτρικών ενώσεων που αυξάνει τη ροή του αίματος προς τους μυς. Το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά επίσης τα κύτταρά σας να μετακινούν τη γλυκόζη μέσω του σώματός σας. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων παντζαριού αύξησε τη μυϊκή αντοχή. Στους άνδρες, τα συμπληρώματα παντζαριού επιβράδυναν τη διαδικασία απώλειας της μυϊκής δύναμης. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σκόνης παντζαριού πριν από την έναρξη μιας προπόνησης ενδυνάμωσης αύξησε το χρονικό διάστημα που οι συμμετέχοντες μπορούσαν να ασκηθούν πριν αισθανθούν κόπωση.
Θα μπορούσε να προστατεύει την υγεία της καρδιάς
Το παντζάρι είναι πλούσιο σε ενώσεις που βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν αν αυτά τα οφέλη μπορούμε να τα λάβουμε και από το παντζάρι σε μορφή σκόνης. Ενώσεις όπως το μονοξείδιο του αζώτου μετακινούν τη γλυκόζη και διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία για να ενισχύσουν τη ροή του αίματος. Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα δείχνει ότι ο χυμός παντζαριού μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από τη σκόνη στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, περιέχει κάλιο, που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και προάγει τη σταθερότητα της αρτηριακής πίεσης, βοηθώντας το σώμα να απαλλαγεί από το περιττό νάτριο.
Περιέχει μια πολύ καλή ποσότητα αντιοξειδωτικών
Όλες οι μορφές παντζαριού, συμπεριλαμβανομένης της σκόνης, περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η σκόνη παντζαριού περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως βεταΐνη, φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή. Όλα τα αντιοξειδωτικά στα παντζάρια βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας σας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βεταΐνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης των νεφρών και ορισμένων τύπων καρκίνου.
Τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, στην παραγωγή κολλαγόνου και με την απορρόφηση σιδήρου.
Από το iatronet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου