Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Είναι ασφαλές το μαγείρεμα με αλουμινόχαρτο ή όχι;

 Το αλουμινόχαρτο είναι από τα πιο δημοφιλή υλικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα για εύκολο ψήσιμο και εύκολο καθάρισμα.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με το αν είναι ασφαλές για την υγεία, καθώς ορισμένοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από αλουμίνιο. Τι ισχύει πραγματικά;

Τι ισχύει για το μαγείρεμα με αλουμινόχαρτο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς,

το μαγείρεμα με αλουμινόχαρτο δεν θα πρέπει να προκαλεί εν γένει λόγους ανησυχίας.

Ο δρ Ντάριν Ντέτγουιλερ, πρόεδρος του Προγράμματος Ασφάλειας Τροφίμων της Εθνικής Ένωσης Περιβαλλοντικής Υγείας των ΗΠΑ, μιλώντας στη «Ηuffington Post» επιβεβαιώνει ότι το αλουμινόχαρτο είναι ασφαλές για χρήση στους φούρνους σε κανονικές θερμοκρασίες. Ωστόσο, όπως ισχύει σε πολλά θέματα διατροφής, υπάρχουν περιπτώσεις που απαιτούν λίγη προσοχή.

Μελέτες δείχνουν ότι η χρήση αλουμινόχαρτου για μαγείρεμα όξινων ή αλμυρών τροφών σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει τη μεταφορά μικρών ποσοτήτων αλουμινίου στα τρόφιμα. Ο Ντάριν Ντέτγουιλερ εξηγεί ότι υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά με όξινα συστατικά, όπως οι ντομάτες ή τα εσπεριδοειδή, μπορεί να οδηγήσουν σε ελαφρώς αυξημένη έκκριση αλουμινίου.

Ποια είναι η ασφαλής θερμοκρασία χρήσης του αλουμινόχαρτου;

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υποστηρίζει ότι το αλουμινόχαρτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε θερμοκρασίες μέχρι 205 βαθμούς Κελσίου. Η Ταμίκα Σιμς, διευθύντρια επικοινωνίας για την τεχνολογία τροφίμων στο Διεθνές Συμβούλιο Πληροφοριών Τροφίμων, προσθέτει ότι θερμοκρασίες άνω των 205 βαθμών δεν συνιστώνται για το αλουμινόχαρτο, καθώς μπορεί να ενισχύσουν τη μεταφορά αλουμινίου στα τρόφιμα.

Αν λοιπόν θέλετε να ψήσετε σε θερμοκρασίες άνω των 205 βαθμών Κελσίου, είναι προτιμότερο να αποφύγετε το αλουμινόχαρτο και να χρησιμοποιήσετε ταψιά από υλικά όπως το γυαλί, τα οποία είναι ανθεκτικά στη θερμότητα και δεν εκπέμπουν χημικές ουσίες. Εφόσον δεν χρησιμοποιείτε το αλουμινόχαρτο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η χρήση του παραμένει ασφαλής για καθημερινό μαγείρεμα.


Πόσο αλουμίνιο καταναλώνουμε καθημερινά;

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όλοι μας καταναλώνουμε μικρές ποσότητες αλουμινίου καθημερινά, καθώς βρίσκεται σε πολλές τροφές και προϊόντα, όπως τα καλλυντικά και τα προϊόντα κατά του ιδρώτα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει 7-9 mg αλουμινίου την ημέρα, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αποβάλλεται από το σώμα μέσω των ούρων και των κοπράνων.

Η Τζέσικα Γκάβιν, επιστήμονας τροφίμων, αναφέρει ότι μόνο το 4% της πρόσληψης αλουμινίου προέρχεται από αντικείμενα όπως το αλουμινόχαρτο και τα σκεύη ψησίματος. Ωστόσο, άτομα με προβλήματα στα νεφρά ενδέχεται να δυσκολεύονται στην αποβολή του αλουμινίου, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο συσσώρευσης στον οργανισμό.

Τελικά είναι ασφαλές ή όχι;

 

Η χρήση αλουμινόχαρτου είναι γενικά ασφαλής για το καθημερινό μαγείρεμα. Εφόσον αποφεύγετε τη χρήση του σε θερμοκρασίες άνω των 205 βαθμών Κελσίου με όξινα ή αλμυρά τρόφιμα, η μεταφορά αλουμινίου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και δεν αποτελεί κίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους.

Από το newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου