Μια ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, με επικεφαλής τον καθηγητή Glenn Schwartz, ανακάλυψε στη Συρία μικρούς πήλινους κυλίνδρους με επιγραφές, που φαίνεται να είναι τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα αλφαβητικής γραφής μέχρι σήμερα.
Αυτές οι επιγραφές, που χρονολογούνται περίπου στο 2.400 π.Χ., προηγούνται άλλων αλφαβητικών συστημάτων κατά περίπου 500 χρόνια. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει αυτό που πίστευαν προηγουμένως για την προέλευση του αλφαβήτου, τη διάδοσή του μεταξύ των
αρχαίων κοινωνιών και τον ρόλο που μπορεί να έπαιξε στην ανάπτυξη των πρώιμων αστικών πολιτισμών.Μία πρώιμη μορφή επικοινωνίας για όλους τους πολίτες
Σύμφωνα με τον Schwartz, οι επιγραφές στους κυλίνδρους είναι ένα πρώιμο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίον, οι πρώιμες κοινωνίες, πειραματίζονταν με νέες μορφές επικοινωνίας. Σε αντιδιαστολή με άλλα συστήματα γραφής, αυτό ήταν προσβάσιμο σε ανθρώπους που δεν ανήκαν μόνο στη βασιλική οικογένεια ή τις κοινωνικές ελίτ.
Το αλφάβητο, έδινε στους κοινούς ανθρώπους τη δυνατότητα να επικοινωνούν, να καταγράφουν πληροφορίες, να εκφράζουν ιδέες με προσβάσιμο τρόπο, μετασχηματίζοντας τον τρόπο που σκέφτονταν και ζούσαν. Το εύρημα παρουσιάστηκε από τον Schwartz, στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Κοινωνίας Υπορπόντιων Μελετών (ASOR) στις 21 Νοεμβρίου. Στο συνέδριο, ο Schwartz μίλησε για τις λεπτομέρειες της μελέτης, καθώς και των πιθανών προεκτάσεων της αξιοσημείωτης ανακάλυψης για την κατανόηση της ιστορίας της γραφής.
Το Tell Umm el-Marra, το σημείο της ανακάλυψης των κυλίνδρων, βρίσκεται στη δυτική Συρία. Ο Schwartz και η ομάδα του εργάζονται επιμελώς στο σημείο, φέρνοντας στο φως τάφους και αντικείμενα που χρονολογούνται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.
Είναι ένα από τα αρχαιότερα, μεσαίου μεγέθους αστικά κέντρα στην περιοχή και εκεί πραγματοποιούνται ανασκαφές επί 16 χρόνια, από αρχαιολόγους του πανεπιστημίου Johns Hopkins και του Άμστερνταμ.
Τα υπόλοιπα αποκαλυπτικά ευρήματα
Μέσα σ’ έναν από τους καλύτερα διατηρημένους τύμβους, οι ερευνητές ανακάλυψαν έξι σκελετούς, μαζί με μία σειρά αντικειμένων, μεταξύ των οποίων, χρυσά και ασημένια κοσμήματα, κουζινικά σκεύη, την κεφαλή ενός δόρατος και κεραμικά αγγεία, σε άριστη κατάσταση.
Δίπλα ακριβώς στα αγγεία βρήκαν τέσσερις κυλίνδρους από ψημένο πηλό.
Αυτό που κάνει τους κυλίνδρους ιδιαίτερα ενδιαφέροντες, είναι οι επιγραφές τους, οι οποίες μοιάζουν να είναι αλφαβητικές.
Ο Schwartz εικάζει ότι, οι διάτρητοι αυτοί κύλινδροι, μπορεί να συναπτόταν με ένα κορδόνι με άλλα αντικείμενα, πιθανώς αποτελώντας ένα είδος ταμπέλας όπου αναγραφόταν τα περιεχόμενα, η προέλευση, ή ο κάτοχος του αγγείου.
Μέχρι σήμερα, οι ακαδημαϊκοί του τομέα, εξακολουθούν να θεωρούν ότι, το αλφάβητο εφευρέθηκε περίπου το 1.900 π.Χ. στην Αίγυπτο, ενδεχομένως ως η απλοποιημένη εκδοχή των περίπλοκων ιερογλυφικών συστημάτων.
Ωστόσο, η ηλικία των κυλίνδρων, υποδηλώνει πως το αλφάβητο μπορεί να προήλθε από κάποια εντελώς διαφορετική περιοχή και να είναι πολύ αρχαιότερο από ό,τι εικάζεται.
Ένας από τους κυλίνδρους που ανακαλύφθηκαν στη Συρία. Φωτογραφία: Glenn Schwartz / John Hopkins University
Πού γεννήθηκε το αλφάβητο;
Αυτό εγείρει ένα θεμελιακό ερώτημα: Είναι πιθανόν το αλφάβητο να γεννήθηκε στη Συρία ή σε άλλες περιοχές της Εγγύς Ανατολής, επηρεάζοντας και τους πολιτισμούς γειτονικών λαών;
Αν και, προς το παρόν, δεν υπάρχει τρόπος αποκρυπτογράφησης των συμβόλων στους κυλίνδρους, χρονομετρήσεις με ραδιοάνθρακα, έχουν επαληθεύσει πως οι επιγραφές στα τεχνουργήματα, είναι αρχαιότερες από κάθε άλλο γνωστό αλφαβητικό σύστημα.
Ο Schwartz τονίζει τη σημασία της ανακάλυψης καθώς αντανακλά την εποχή όπου οι κοινωνίες άρχισαν να αναπτύσσουν τεχνολογίες επικοινωνίας προσβάσιμες στο ευρύ κοινό.
Η αλφαβητική γραφή, αντίθετα με τα εικονογραφικά ή ιερογλυφικά συστήματα, αποτελεί μία σημαντική μετάβαση διάδοσης των πληροφοριών.
Με λίγα μόνο γράμματα, ήταν δυνατή η δημιουργία λέξεων και φράσεων ευέλικτα και γρήγορα – μία επαναστατική δυνατότητα για την εποχή εκείνη.
Από το enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου