Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Ηλεκτρική ταπετσαρία αντικαθιστά με οικολογικό τρόπο την κεντρική θέρμανση στα κτίρια

Επαναστατική τεχνολογία παραγωγής οικιακής «πράσινης» ενέργειας.

Μια ηλεκτρική ταπετσαρία δοκιμάζεται ως μια φιλική στο περιβάλλον εναλλακτική λύση ως σύστημα κεντρικής θέρμανσης κτιρίων. Οι δοκιμές γίνονται σε συγκροτήματα κατοικιών όπου διαμένουν άτομα με πολύ χαμηλά εισοδήματα με τα κτίρια αυτά να ανήκουν στο κράτος ή σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τα σπίτια της Σκωτίας είναι από τα παλαιότερα και χειρότερα μονωμένα στην Ευρώπη, με περίπου

70.000 πολυκατοικίες μόνο στη Γλασκώβη και η θέρμανση αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 36% των συνολικών εκπομπών άνθρακα στη Βρετανία. Το μέσο σπίτι στη Βρετανία χάνει θερμότητα τρεις φορές πιο γρήγορα από ό,τι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η ηλεκτρική ταπετσαρία δοκιμάζεται σε 12 κατοικίες στη Γλασκώβη, που ανήκουν και διαχειρίζεται η West of Scotland Housing Association, για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά της ως «καθαρή» πηγή θερμότητας. «Δοκιμάζουμε αυτήν την τεχνολογία εδώ και μερικούς μήνες και έχουμε εξαιρετικά σχόλια από τους ενοικιαστές μας» αναφέρει ο Άντριου Κούμπσκι στέλεχος της West of Scotland Housing Association

Η ηλεκτρική ταπετσαρία, η οποία εφαρμόζεται στην οροφή αναμένεται θέλει να γίνει ένας βιώσιμος αντικαταστάτης της κεντρικής θέρμανσης. Χρειάζεται ακόμη χρόνος για να συλλεχθούν ολοκληρωμένα δεδομένα για την κατανάλωση ενέργειας της ταπετσαρίας.

Η τεχνολογία

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Άχμαντ Τάχα, από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, και ο Δρ. Αλεχάντρο Μορένο-Ρέιντζελ από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde, εργάζονται με τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) και της ανάλυσης δεδομένων με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την αποτελεσματικότητα, την άνεση και τα σχόλια των ενοικιαστών .

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων επιτρέπει σε ενοποιημένα δίκτυα φυσικών αντικειμένων να περνούν πληροφορίες και δεδομένα μεταξύ τους χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο. 

 

Χρηματοδοτούμενη από το Scotland Beyond Net Zero, έναν συνασπισμό κορυφαίων ειδικών για το κλίμα και τη βιωσιμότητα από τα πανεπιστήμια της Σκωτίας  η δοκιμή είναι μία από τις οκτώ νέες ερευνητικές συνεργασίες που στοχεύουν στη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα της Βρετανίας στο προσεχές μέλλον.

Από το naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου