Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Ξεκινά η δίκη για το αν θα αποκτήσουν οι ελέφαντες ανθρώπινα δικαιώματα

Πέντε ελέφαντες αμφισβητούν νομικά την παραμονή τους σε ζωολογικό κήπο

Σε μια υπόθεση που μπορεί να γράψει νομική και όχι μόνο ιστορία ξεκινά σε λίγες μέρες στο ανώτατο δικαστήριο του Κολοράντο μια δίκη σχετικά με το εάν πέντε αφρικανικοί ελέφαντες στον ζωολογικό κήπο Cheyenne Mountain μπορούν να αμφισβητήσουν την αιχμαλωσία τους.

Η φιλοζωική οργάνωση NonHuman Rights ισχυρίζεται ότι πέντε θηλυκοί ελέφαντες που ζουν στις εγκαταστάσεις του ζωολογικού κήπου για δεκαετίες περιορίζονται

παράνομα «παραβιάζοντας το κοινό τους δικαίωμα στη σωματική ελευθερία», όπως προστατεύεται από το Habeaus corpus, το νόμο που προστατεύει από την παράνομη και αόριστη φυλάκιση.

Η οργάνωση ισχυρίζεται ότι τα ζώα «υποφέρουν» στον ζωολογικό κήπο, λόγω του μεγέθους του, και παρουσιάζουν συμπεριφορά όπως λίκνισμα και ταλάντευση που οι ειδικοί έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι «ανησυχητικό» και προκαλείται από «χρόνιο στρες και τραύμα».

Ωστόσο, ο ζωολογικός κήπος λέει ότι φροντίζει άριστα τους ελέφαντες του και η μήνυση είναι άστοχη, σημειώνοντας ότι η μετακίνηση των ζώων από την εγκατάσταση σε ένα καταφύγιο θα ήταν αγχωτική και «σκληρή».

Η νομική αναμέτρηση

Οι νομικές προστασίες για το habeas corpus επιτρέπουν σε έναν αναγνωρισμένο από το δικαστήριο «φίλο» να υποβάλει γραπτό αίτημα εκ μέρους ανθρώπων που δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν το δίκιο τους. ΤΣτην προκειμένη περίπτωση είναι η φιλοζωική οργάνωση εκείνη που εμφανίζεται εκ μέρους των ελεφάντων οι οποίοι απαιτούν δικαιώματα παρόμοια με αυτά των ανθρώπων.

Η υπόθεση εμφανίσθηκε για πρώτη φορά πέρυσι στην κομητεία Ελ Πάσο του Κολοράντο όπου το δικαστήριο  την απέρριψε επειδή έκρινε ότι η NonHuman Rights δεν μπορεί να θεωρηθεί «φίλος» των ελεφάντων.

Το 2022, το Nonhuman Rights Project υπέβαλε μήνυση που αμφισβήτησε τον εγκλεισμό ενός ελέφαντα που ονομαζόταν Happy στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Το Εφετείο της Νέας Υόρκης έκρινε αργότερα ότι ο Happy, αν και έξυπνος που άξιζε συμπόνια, δεν μπορούσε να θεωρηθεί ως άτομο που περιορίζεται παράνομα στον ζωολογικό κήπο. Η παραχώρηση αυτών των δικαιωμάτων σε έναν ελέφαντα, είπε το δικαστήριο, θα είχε «τεράστιες αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στη σύγχρονη κοινωνία» και θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τα ζώα.

«Η νέα υπόθεση των ελεφάντων στο Κολοράντο σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το δικαστήριο του Κολοράντο θα εξετάσει εάν ένα μη ανθρώπινο ζώο έχει αυτά τα δικαιώματα» λέει το Nonhuman Rights Project. Οι ακτιβιστές λένε ότι οι ελέφαντες Missy, Kimba, Lucky, LouLou και Jambo, είναι αυτόνομα όντα.

Αντίθετα ο ζωολογικός κήπος Cheyenne Mountain Zoo ισχυρίζεται ότι η φιλοζωική οργάνωση του προσπαθεί απλώς να δημιουργήσει ένα δικαστικό προηγούμενο που χορηγεί habeas corpus σε οποιοδήποτε ζώο. «Οι ελέφαντες μας είναι απλώς ο επόμενος στόχος στη λίστα των αποτυχημένων προσπαθειών τους να δημιουργήσουν αυτό το προηγούμενο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

Το Nonhuman Rights Project παραδέχεται ότι η υπόθεση δεν είναι απλώς η απελευθέρωση των πέντε ελεφάντων: «Πρόκειται για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των μη ανθρώπινων ζώων βάσει του νόμου και την εμβάθυνση της συμπόνιας και του σεβασμού μας για την ελευθερία των άλλων όντων».

Από το naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου