Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Αλλαγή της ώρας: Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο σώμα;

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

 Η ώρα σύντομα αλλάζει, και κάθε χρόνο αυτό μπορεί να φέρει ορισμένες αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα που είναι δύσκολο να τις ακολουθήσουμε στην αρχή. Θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω στις 27 Οκτωβρίου.

Η αλλαγή της ώρας εφαρμόζεται ως μέτρο για εξοικονόμηση ενέργειας όσο μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε το φως του ήλιου.

Η μετάβαση στην χειμερινή ώρα το φθινόπωρο συνήθως είναι πιο εύκολη από την προσαρμογή στη θερινή ώρα την άνοιξη. Στην ουσία, “κερδίζουμε” μία ώρα ύπνου, αλλά αυτό θα μπορούσε να

δημιουργήσει προβλήματα. Κάθε φορά που οι συνήθειες του ύπνου μας διαταράσσονται, αυτό μπορεί να χρειαστεί ξανά μια περίοδο επαναπροσαρμογής. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να ξυπνάει πιο νωρίς από το κανονικό του ή το βράδυ να δυσκολεύεται να κοιμηθεί.

Επίσης, είναι η ίδια περίοδος που αρχίζει να εμφανίζεται και η εποχική κατάθλιψη. Για την ακρίβεια, η επίσημη έναρξη του φθινοπώρου είναι και από τα σημεία της χρονιάς που αυξάνονται οι διαγνώσεις κατάθλιψης, σύμφωνα με σκανδιναβική μελέτη.

Τέλος, φαίνεται ότι είναι και εποχή που αυξάνονται τα τροχαία ατυχήματα, μιας και το σκοτάδι που έρχεται πιο νωρίς φέρνει και χειρότερες συνθήκες για οδήγηση.

Χρειάζεται να προετοιμαστώ για αυτό;

Αν πιστεύετε (ή έχετε επηρεαστεί στο παρελθόν) ότι η αλλαγή της ώρας σε χειμερινή θα είναι δύσκολη προσαρμογή για εσάς, μπορείτε να ξεκινήσετε νωρίτερα και να προετοιμάσετε τον εαυτό σας.

  • Προσαρμόστε σταδιακά τις ώρες που κοιμάστε και ξυπνάτε. Δοκιμάστε νε μειώνετε σταδιακά την ώρα που πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνάτε 15 λεπτά πριν από το φως της ημέρας. Αυτό θα σας βοηθήσει να μεταβείτε πιο ομαλά στην νέα συνθήκη.
  • Καθιερώστε μια καλή ρουτίνα πριν τον ύπνο. Το να κοιμάστε σε σταθερή ώρα θα βοηθήσει, όπως και το να κάνετε πράγματα που σας χαλαρώνουν πριν κοιμηθείτε, όπως να ακούτε μουσική ή να διαβάσετε. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις οθόνες και  τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.
  • Λάβετε άφθονο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ιδανικά νωρίς το πρωί. Το βράδυ πριν έρθει η ώρα να κοιμηθείτε, κρατήστε το δωμάτιό σας σκοτεινό και δροσερό. Στη συνέχεια, όταν έρθει η ώρα να σηκωθείτε, πάρτε άφθονο ηλιακό φως.

 

Επιμείνετε σε αυτό το καινούριο πρόγραμμα, και  όταν έρθει η αλλαγή της ώρας, το σώμα σας θα ανταποκριθεί πιο θετικά.

Από το iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου