Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Το κρυμμένο «μήνυμα» μέσα σε πίνακα του Βαν Γκογκ – Έκπληκτοι οι επιστήμονες

Ο «έναστρος ουρανός», το έργο κατατεθέν του oλλανδού ζωγράφου, Βίνσεντ Βαν Γκογκ, το οποίο φιλοτέχνησε το 1889, είναι εντυπωσιακά σύμφωνο με τις αστρονομικές αρχές του ουρανού μας, ανακάλυψαν πρόσφατα επιστήμονες που μελετούν την ατμόσφαιρα.

Παραπέμπει επίσης στο ότι ο καλλιτέχνης ήταν πολύ πιο μπροστά από τα επιστημονικά μυαλά του 19ου αιώνα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι τολμηρές πινελιές του Βαν Γκογκ φαίνεται να εξηγούν τα κομμάτια αόρατης

ανομοιόμορφης ροής αέρα, γνωστά ως αναταράξεις, που θα προκαλούσαν αλλαγές στα οπτικά στοιχεία του νυχτερινού ουρανού.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι είχε ζωγραφίσει το εμβληματικό του έργο στο φως της ημέρας, σε ένα στούντιο χωρίς παράθυρα, σύμφωνα με το Artnet.

Πλέον, οι ερευνητές που δημοσίευσαν την μελέτη τους στο Physics of Fluids, έχουν εντοπίσει αυτό που περιέγραψαν ως «κρυφή αναταραχή» στο αστρικό στυλ του Βαν Γκογκ.

Ο καλλιτέχνης φαίνεται να αντιστάθμισε αρχές στη δυναμική των ρευστών, που εντοπίστηκαν σχεδόν 100 χρόνια αργότερα, όπως μια κλίμακα για την κίνηση της εναέριας ενέργειας που σχεδιάστηκε από τον μαθηματικό George Batchelor το 1959.

«Η κλίμακα των πινελιών του Βαν Γκογκ έπαιξε κρίσιμο ρόλο», είπε ο συγγραφέας Yongxiang Huang.

«Με μια ψηφιακή εικόνα υψηλής ανάλυσης, μπορέσαμε να μετρήσουμε με ακρίβεια το τυπικό μέγεθος των πινελιών και να τα συγκρίνουμε με τις κλίμακες που προκύπτουν από τις θεωρίες αναταράξεων», συμπλήρωσε.

Πέρα από αυτό, ακόμη και μια μελέτη του 2019 αναφέρει ότι εμφάνιζε τις αναταράξεις όχι μόνο στην ατμόσφαιρα, αλλά και αστέρια που βρίσκονται έτη φωτός μακριά.

Όπως αναφέρει η nypost οι συγγραφείς της τρέχουσας μελέτης εξέτασαν διαφορετικούς τύπους πινελιών σε παρόμοιες συνθήκες, όπως φύλλα που κυματίζουν στον άνεμο, για να ταξινομήσουν τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του ανέμου, όπως το σχήμα και την ενέργειά του.

Άλλοι παράγοντες σχετικά με τη φωτεινότητα σε διάφορα χρώματα βαφής εξετάστηκαν επίσης σε σχέση με την ενέργεια της κίνησης.

Το κυριότερο που έμαθαν μέσω των πειραμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας εξέτασης στα 14 περιστρεφόμενα σχήματα της «Έναστρης Νύχτας», ήταν πώς ο Βαν Γκογκ είχε μια ασυνήθιστη σύνδεση με την κίνηση της φυσικής γης και του ουρανού μας.

«Αποκαλύπτει μια βαθιά και διαισθητική κατανόηση των φυσικών φαινομένων», είπε ο Huang.

«Η ακριβής αναπαράσταση του στροβιλισμού από τον Βαν Γκογκ μπορεί να προέκυψε από τη μελέτη της κίνησης των νεφών και της ατμόσφαιρας ή από μια έμφυτη αίσθηση του, στο πώς αποτυπώνεται ο δυναμισμός του ουρανού», συμπλήρωσε.

Τώρα, οι ερευνητές εξετάζουν το αριστούργημα του Βαν Γκογκ για να αναθεωρήσουν όσα γνωρίζουμε για την ιδέα των ρευμάτων αέρα και των σχετικών «φαινομένων».

 

«Φαίνεται ότι είναι καιρός να προτείνουμε έναν νέο ορισμό της αναταραχής για να συμπεριλάβουμε περισσότερες καταστάσεις», είπε ο Huang.

Από το newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου