Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Εντοπίστηκε ο Πορφυρίωνας, ο μεγαλύτερος πίδακας ενέργειας του Σύμπαντος

Ξεπηδά από μια μαύρη τρύπα και έχει έκταση 23 εκατ. έτη φωτός.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τον εντοπισμό δύο κολοσσιαίων δεσμών ενέργειας, δύο πίδακες, που πηγάζουν από μια μαύρη τρύπα βρίσκεται στην καρδιά ενός γαλαξία που απέχει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι πίδακες αυτοί που κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις εκτείνονται σε απόσταση 23 εκατ. ετών φωτός από

άκρη σε άκρη σχηματίζοντας τη μεγαλύτερη τέτοιου είδους κοσμική δομή που γνωρίζουμε στο Σύμπαν.

Ένα έτος φωτός είναι η απόσταση που διανύει το φως σε ένα χρόνο, περίπου 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα, οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό για την έκταση που έχουν οι δύο πίδακες.

Οι μαύρες τρύπες είναι ασυνήθιστα πυκνά αντικείμενα με τόσο ισχυρή βαρύτητα που ούτε το φως μπορεί να διαφύγει. Οι περισσότεροι γαλαξίες συμπεριλαμβανομένου του γαλαξία μας έχουν μια μεγάλη μαύρη τρύπα στον πυρήνα τους. Πολλές φορές οι μαύρες τρύπες εκτοξεύουν πίδακες σωματιδίων υψηλής ενέργειας και μαγνητικών πεδίων στο Διάστημα καθώς καταβροχθίζουν κυριολεκτικά ύλη όπως αέριο, σκόνη και ολόκληρα άστρα που εγκλωβίζονται στη τρομερή βαρυτική ισχύ της μαύρης τρύπας.

Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο LOFAR (Low-Frequency Array), και έδωσαν σε αυτούς του δύο πίδακες ένα κοινό όνομα από την ελληνική μυθολογία. Η κοσμική δομή ονομάστηκε Πορφυρίωνας που είναι το όνομα ενός από τους γίγαντες που πολέμησαν εναντίον των θεών του Ολύμπου στη Γιγαντομαχία. 

 

Οι δύο πίδακες είναι περίπου 30% μεγαλύτεροι σε έκταση από το μέχρι σήμερα μεγαλύτερο τέτοιου είδους πίδακα που γνωρίζαμε στο Σύμπαν.

Από το naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου