Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Νέα εξέταση αίματος εντοπίζει τα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές ασθένειες

Μια νέα εξέταση αίματος θα μπορούσε να διευκολύνει τον έγκαιρο εντοπισμό των παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, όπως διαβήτης τύπου 2 και ηπατική και καρδιακή νόσο. 

Οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου δήλωσαν ότι το τεστ αξιοποιεί τη σχέση μεταξύ των λιπιδίων και των ασθενειών που επηρεάζουν το μεταβολισμό στα παιδιά και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως

σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για δυνητικά απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Χρησιμοποιώντας μηχανήματα που εξετάζουν το πλάσμα του αίματος στα μωρά και τα οποία υπάρχουν ήδη στα νοσοκομεία, οι γιατροί θα μπορούσαν να εντοπίζουν ταχύτερα τα πρώιμα σημάδια ασθενειών στα παιδιά και να τα βοηθούν να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Για δεκαετίες, οι επιστήμονες βασίζονταν σε ένα σύστημα ταξινόμησης των λιπιδίων που τα χώριζε σε καλή και κακή χοληστερόλη, αλλά τώρα με μια απλή εξέταση αίματος μπορούμε να αξιολογήσουμε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα λιπιδικών μορίων που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ζωτικής σημασίας έγκαιρα προειδοποιητικά σημάδια για την ασθένεια» δήλωσε η Δρ. Κριστίνα Λεγκίντο-Κουίγκλεϊ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και της ομάδας συστημικής ιατρικής στο King’s College και της συστημικής ιατρικής στο Steno Diabetes Center της Κοπεγχάγης.

«Η εξέλιξη αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις. Στο μέλλον, αυτή η εξέταση έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει έναν εντελώς νέο τρόπο αξιολόγησης του προσωπικού κινδύνου ασθένειας ενός ατόμου και μελετώντας τον τρόπο αλλαγής των λιπιδικών μορίων στο σώμα, θα μπορούσαμε ακόμη και να προλάβουμε μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης» συμπλήρωσε.

Τα ευρήματα της μελέτης αμφισβητούν την εδραιωμένη άποψη ότι η χοληστερίνη είναι ο κύριος παράγοντας επιπλοκών της παχυσαρκίας στα παιδιά, καθώς εντόπισε άλλα λιποκύτταρα που επηρεάζουν καρδιαγγειακούς κινδύνους χωρίς να σχετίζονται με το σωματικό βάρος. Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται φασματομετρία μάζας, διαπίστωσαν ότι οι τύποι των διαφορετικών λιπιδίων που υπάρχουν στο σώμα είναι χιλιάδες, ο καθένας με ξεχωριστές λειτουργίες.

Σε μια μελέτη ερευνητές ανέλυσαν τα λιπίδια 1.300 παχύσαρκων παιδιών. Στη συνέχεια, 200 από αυτά ακολούθησαν για ένα χρόνο το πρόγραμμα Holbaek, μια παρέμβαση στον τρόπο ζωής για άτομα με παχυσαρκία που είναι δημοφιλής στη Δανία. Οι μετέπειτα μετρήσεις έδειξαν ότι τα λιπίδια που συνδέονται με τον κίνδυνο διαβήτη, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την αρτηριακή πίεση μειώθηκαν στην ομάδα που ακολούθησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης μάζας σώματός τους δεν άλλαξε σημαντικά.

 

Στη συνέχεια, οι ερευνητές σκοπεύουν να διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν τα λιπίδια και τι σημαίνει αυτό για τις μεταβολικές ασθένειες.

Από το makeleio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου