Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Ακόμα και η άσκηση μόνο το Σαββατοκύριακο προστατεύει από 264 νόσους [μελέτη]

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

 Οι ασκήσεις του Σαββατοκύριακου είναι και αυτές ωφέλιμες, όπως και η καθημερινή άσκηση, για τη γενική υγεία ενάς ανθρώπου, έδειξε η νέα μελέτη στο Circulation.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι άνθρωποι που κάνουν όλη τη συνιστώμενη εβδομαδιαία άσκηση σε 1-2 ημέρες είναι περίπου το ιδιο υγιείς με αυτούς που μοιράζουν την άσκηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Και οι 2 ομάδες είχαν

παρόμοιο χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πάνω από 200 νόσους σε 16 κατηγορίες-από καρδιακές παθήσεις και νόσους του πεπτικού έως προβλήματα ψυχικής υγείας και νευρολογικά.

Ο Dr. Shaan Khurshid, καρδιολόγος στο Massachusetts General Hospital, δήλωσε οτι επειδή φαίνεται πως υπάρχουν παρόμοια οφέλη μεταξύ όσων ασκούνται το Σαββατοκύριακο και όσων ασκούνται τακτικά, ενδεχομένως είναι ο συνολικός όγκος της δραστηριότητας παρά το μοτίβο αυτό που εχει μεγαλύτερη σημασία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 90.000 συμμετεχόντων στη Biobank, Οι συμμετέχοντες φόρεσαν συσκευές στον καρπό που κατέγραφαν τη σωματική τους δραστηριότητα σε μια εβδομάδα.

Κατηγοριοποιήθηκαν ως είτε ασκούμενοι το Σαββατοκύριακα είτε σταθερά ασκούμενοι, είτε αδρανείς, με βάση αν και πώς έφθαναν στα 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα (συνιστώμενη διάρκεια).

Η άσκηση το Σαββατοκύριακα, όπως και η τακτική άσκηση, συνδεόταν με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για 264 νόσους έναντι της αδράνειας.

Για παράδειγμα, η άσκηση το Σαββατοκύριακο και η τακτική άσκηση συνδέονταν με 23% και 28% χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης αντίστοιχα και 43% και 46% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

 

Πηγές:

Circulation.

Από το iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου