Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Απροσδόκητη ανακάλυψη: Παρατήρησε κάτι περίεργο σε υψόμετρο 2.200 μέτρων – Αποδείχθηκε ότι ήταν αρχαίο στρατόπεδο στρατηγικής σημασίας

Ο σκελετός ενός παιδιού και ένα ασημένιο δαχτυλίδι, χρονολογούμενο 7.600 χρόνια στο παρελθόν, ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια ανασκαφών σε περιοχή που κατοικήθηκε ήδη από το 6.400 π.Χ.

Η ανακάλυψη έγινε στο ύψωμα Domuztepe, της περιφέρειας Türkoğlu στο Καχραμάνμαρας, της νότιας Τουρκίας. To Domuztepe είναι μια αρχαιολογική τοποθεσία, περίπου 2 χιλιομέτρων και κατοικήθηκε ήδη από το 6.400 π.Χ., ενώ μέχρι το 5.450 π.Χ., είχε

εγκαταλειφθεί. Το 2021, είχε ανακαλυφθεί ένας προγενέστερος οικισμός στο ύψωμα.

Ο σκελετός του παιδιού και το παιδικό δαχτυλίδι έχουν ηλικία 7.6000 ετών (Φωτογραφία: Sinan Doruk/AA).


Η ανακάλυψη του σκελετού

Η πέμπτη χιλιετία είναι μια κομβική περίοδος στην ανάπτυξη των προηγμένων κοινωνιών της Εγγύς Ανατολής. Το Domuztepe είναι μια από τις μεγαλύτερες γνωστές τοποθεσίες της περιόδου και βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία, στο βορειοδυτικό άκρο της ενδοχώρας Halaf.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο σημείο συνεχίζονται αδιάλειπτα. Επικεφαλής των ανασκαφών είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Halil Tekin, του τμήματος Φιλολογίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Hacettepe, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στη διάρκεια των φετινών ανασκαφών στο ύψωμα, σ’ ένα στρώμα το οποίο χρονολογείται στα 7.600 χρόνια στο παρελθόν, βρέθηκε ο σκελετός του παιδιού. Η ακριβής ηλικία του σκελετού, θα καθοριστεί μετά τη διεξαγωγή εξετάσεων και χρονολογήσεων με ραδιοάνθρακα 14.  Στο ίδιο σημείο, βρέθηκε ένα ασημένιο δαχτυλίδι. Εικάζεται ότι προοριζόταν για βρέφη.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών, αναπληρωτής καθηγητής Δρ. Tekin, υπενθύμισε στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή (ΑΑ), ότι, πριν από 10 χρόνια, κατά τη διάρκεια εργασιών στην ίδια περιοχή, ανακαλύφθηκαν δύο ανθρώπινοι σκελετοί, ένας από βρέφος και ένας από παιδί ηλικίας 6 – 7 ετών.

Εικάζεται ότι το ασημένιο δαχτυλίδι 7. 600 ετών προοριζόταν για βρέφη (Φωτογραφία: ΙΗΑ)


H πορεία των ανασκαφών

Εξηγώντας ότι πριν από 7.600 χρόνια είχε ταφεί ένας σκελετός νέου παιδιού στο συγκεκριμένο στρώμα εδάφους, ο Tekin είπε ότι οι τάφοι αυτών των παιδιών γύρω από τη δομή σε σχήμα κλειδαρότρυπας, η οποία θεωρείται ως «Θόλος» στην αρχαιολογία, έκαναν τους αρχαιολόγους να ελπίζουν.

«Περιμέναμε να βρούμε τον συγκεκριμένο τύμβο, επειδή βρήκαμε υπολείμματα εστίας στην ανατολική πλευρά. Είναι γνωστός κανόνας στην αρχαιολογία ότι μαζί με τις θολωτές δομές, υπάρχουν και τάφοι.

Από την Εποχή του Λίθου μέχρι τις ύστερες περιόδους, η ανακάλυψη εστίας αυξάνει την πιθανότητα ανακάλυψης παιδικού τάφου μέσα ή έξω από το σπίτι. Ενώ λοιπόν, το περιμέναμε ήδη, ανακαλύψαμε τον τύμβο».

Δηλώνοντας ότι, ο πρόσφατα ανακαλυφθείς σκελετός του παιδιού και το παιδικό δαχτυλίδι έχουν ηλικία 7.6000 ετών, ο Tekin επισήμανε ότι οι προσδοκίες αυξάνονται, καθώς  οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ πρόσθεσε ότι ο παράγοντας της έκπληξης στις ανασκαφές,  είναι πάντα αναμενόμενος.

 

Οι ανασκαφές στο ύψωμα του Domuztepe, για εφέτος, έχουν ολοκληρωθεί.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου