Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Ανατριχιαστικά «πιθάρια των νεκρών» 1000 ετών ανακαλύφθηκαν στην μέση του πουθενά – Μυστήριο με το τελετουργικό που χρησιμοποιούνταν

Η ανακάλυψη 137 «πιθαριών των νεκρών» που εκτείνονται για εκατοντάδες χιλιόμετρα σε ανεξερεύνητα ναρκοπέδια της νοτιοανατολικής Ασίας, με σώματα νεκρών στο εσωτερικό τους, έχει προκαλέσει τη σύγχυση των ερευνητών.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου, μια ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας  (ANU), πρόσφατα, ανακάλυψε δεκαπέντε νέες τοποθεσίες στο Λάος, όπου βρίσκονται πάνω από

100 λίθινα πιθάρια ηλικίας 1.000 ετών.

Ανασκαφές στο Λάος. Φωτογραφία: Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας


Το γιατί επέλεγαν αυτό το σημείο για κοιμητήριο παραμένει μυστήριο

Αρχαιολόγοι, στα απόμακρα ορεινά δάση του Λάος, ανακάλυψαν 137 τεράστια πιθάρια. Τα τεχνουργήματα εντόπισε ένας υποψήφιος διδάκτορας από το πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, ο Nicholas Skopal, με τη βοήθεια της κυβέρνησης του Λάος.

«Τις νέο – ανακαλυφθείσες τοποθεσίες έχει επισκεφθεί περιστασιακά, μόνο κάποιος κυνηγός τίγρεων από την περιοχή. Τώρα, που τις ανακαλύψαμε εκ νέου, ελπίζουμε να  συνθέσουμε μια ξεκάθαρη εικόνα τόσο για αυτόν τον πολιτισμό, όσο και για τα ταφικά του έθιμα», δήλωσε ο Skopal.

«Άγνωστος ο σκοπός των πιθαριών και η ταυτότητα των ανθρώπων που θάβονταν μέσα τους»

Παραμένει, ωστόσο, άγνωστος ο σκοπός των «πιθαριών των νεκρών», όπως και η ταυτότητα των ανθρώπων που τα έφεραν σε αυτή την τοποθεσία. Κάποια πιθάρια ζυγίζουν αρκετούς τόνους, ενώ αρκετά από αυτά έρχονταν στα αναπαυτήρια από λατομεία που απείχαν χιλιόμετρα μακριά.

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα πιθάρια αυτά χρησιμοποιούνταν από απομακρυσμένες φυλές κατά τη διάρκεια τελετουργικών ταφών.

«Ο λόγος για τον οποίο επέλεξαν την τοποθεσία αυτή για αναπαυτήριο με τα πιθάρια, παραμένει μυστήριος», εξηγεί ο Dougald O’Reilly, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και συνεπικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Επίσης, ούτε τεκμήρια ανθρώπινης κατοίκησης στην περιοχή έχουμε».

Η ανακάλυψη των νέων τοποθεσιών έφερε στο φως περισσότερα κρυμμένα τεχνουργήματα. Η ομάδα βρήκε μια συλλογή από όμορφα λαξευμένους δίσκους, οι οποίοι πιστεύουν ότι προορίζονταν για ταφόπλακες, αν και βρέθηκαν θαμμένοι με την πρόσθια πλευρά τους προς το έδαφος.

«Σπανίζει η διακοσμητική χαρακτική στις τοποθεσίες με τα πιθάρια, ενώ ακόμη δεν ξέρουμε γιατί κάποιοι από τους δίσκους έχουν πάνω τους εικονογραφία από ζώα και άλλα γεωμετρικά σχέδια», αναφέρει ο O’Reilly. Οι λαξευμένες λεπτομέρειες απεικονίζουν μορφές ανθρώπων και ζώων, μεταξύ άλλων.

Μη εκραγείσα βόμβα στο Λάος. Μεταξύ του 1964 και του 1973, οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν στο Λάος πάνω από δύο εκατομμύρια τόνους βόμβες στο Λάος. Φωτογραφία: Wikimedia Commons


Άπειρα φιλοτεχνημένα τεχνουργήματα

Κάποια άλλα μοναδικά ευρήματα, ήταν επίσης πιθάρια – μινιατούρες, ρεπλίκες από τα γιγάντια πιθάρια, μόνο που τα μικρά ήταν φτιαγμένα από πηλό.

Οι μινιατούρες ήταν θαμμένες στα γιγάντια πιθάρια, πιθανόν μαζί με τους νεκρούς. Άλλα τεχνουργήματα που βρέθηκαν μέσα στον χώρο των ταφών είναι χάντρες από γυαλί, διακοσμητικά κεραμικά, σιδερένια εργαλεία και αδράχτια που χρησιμοποιούνταν στην υφαντική.

Το υψίπεδο του Xieng Khouang στο Λάος, περισσότερο γνωστό ως «Η Κοιλάδα των πιθαριών», είναι μια έκταση αρκετών χιλιομέτρων με 90 σημεία που έχουν χιλιάδες πέτρινα πιθάρια.

Οι ερευνητές έχουν βρει αρκετούς λάκκους γεμάτους από ανθρώπινα λείψανα ηλικίας 2.500 ετών. Τα λείψανα δεν βρέθηκαν μέσα στα πιθάρια. Σύμφωνα, ωστόσο, με μια δημοφιλή θεωρία, τα πιθάρια περιείχαν τα ανθρώπινα λείψανα, ίσως αποτεφρωμένα.


Η «Κοιλάδα των πιθαριών» είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο.

Κοιλάδα των πιθαριών: Από τους πιο επικίνδυνους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο – Ένα κανονικό ναρκοπέδιο

Μεταξύ του 1964 και του 1973, οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν στο Λάος πάνω από δύο εκατομμύρια τόνους βόμβες στο Λάος, στη διάρκεια του λεγόμενου «Μυστικού Πολέμου» με σκοπό την προστασία της βασιλικής κυβέρνησης του Λάος, για την αποτροπή κομμουνιστικής εξέγερσης. Πάνω από το ένα τρίτο από τις βόμβες αυτές, δεν εξερράγη, ενώ περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί από τις βόμβες που δεν εξερράγησαν, όταν οι ΗΠΑ αναχώρησαν από το Λάος.

Οι ανθρωπολόγοι από το πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, δεν έχουν αποκαλύψει το ακριβές σημείο των 15 νέων τοποθεσιών. Παρ’ όλα αυτά, όπως φαίνεται, πρέπει να είναι εκτός της Κοιλάδας. Ο O’Reilly εξήγησε ότι, οι νέες τοποθεσίες μαρτυρούν πως, τα πιθάρια τελικά, ήταν «πιο διαδεδομένα απ’ ότι πιστεύαμε προηγουμένως».

Για την ασφαλή εξερεύνηση της «Κοιλάδας των πιθαριών», μια άλλη ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Monash, στην Μελβούρνη, ανασκεύασε ψηφιακά την Κοιλάδα, σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.


Μελέτη της Κοιλάδας χωρίς κίνδυνο

Η εγκατάσταση του εξομοιωτή, σε μέγεθος δωματίου, με την ονομασία CAVE2, προφέρει μια ματιά -σε οπτική 360 μοιρών- στην αρχαία ταφική τοποθεσία, ώστε οι αρχαιολόγοι να μπορούν να μελετήσουν την Κοιλάδα, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου.

 

Λίγα είναι γνωστά για τον αρχαίο ασιατικό πολιτισμό που δημιούργησε αυτές τις γιγάντιες κατασκευές, αν και οι αρχαιολόγοι έχουν βρει παρόμοια πιθάρια στην Ινδία και την Ινδονησία. Ο O’ Reily εξηγεί ότι θα ήθελε «να εξετάσει τις πιθανές συνδέσεις στην προϊστορία μεταξύ αυτών των ετερόκλητων περιοχών».

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου