Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Επιστήμονες ανατρέπουν τη θεωρία για το σήμα WOW! που λάβαμε από το διάστημα το 1977 – Η αλήθεια για τη μυστηριώδη λάμψη

 Το 1977, το ραδιοτηλεσκόπιο Big Ear του Πανεπιστημίου του Οχάιο κατέγραψε ένα σήμα από το διάστημα τόσο περίεργο που οι επιστήμονες έχουν ακόμη αμφιβολίες σχεδόν 50 χρόνια αργότερα.

Για δεκαετίες, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να βρουν οποιαδήποτε φυσική διαδικασία, ικανή να παράγει την έκρηξη διάρκειας 72 δευτερολέπτων που οδήγησε τον αστρονόμο Τζέρι Έμαν να γράψει «WOW!» στην ένδειξη του τηλεσκοπίου.

Τώρα, νέα ανάλυση του διάσημου σήματος WOW! έχει αποκαλύψει ότι ίσως

προήλθε από ένα γιγαντιαίο διαστημικό λέιζερ που χτύπησε τη Γη.

Οι θεωρίες για το σήμα WOW!

Υπήρξαν πολλές θεωρίες με την πάροδο των ετών σχετικά με την προέλευση του σύντομου, στενής ζώνης ραδιοσήματος που έγινε γνωστό ως το σήμα WOW!.

Την εποχή εκείνη, φαινόταν ότι το σήμα είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός μηνύματος από έναν απομακρυσμένο πλανήτη, αλλά η αδυναμία επαναληπτικής καταγραφής του απογοήτευσε τους αστρονόμους.


Από διαστημικά ραδιοσήματα έως νετρονικά άστρα

Ορισμένοι θεώρησαν ότι το σήμα μπορεί να ήταν ένα ραδιοσήμα που προήλθε εαπό έναν εξωγήινο φάρο στο διάστημα, ενώ άλλοι εξέτασαν άλλες αστρονομικές πηγές. Θεωρίες περιλάμβαναν συγκρούσεις μεταξύ αστεροειδών και αστεριών, εκρήξεις από αστέρια, συγχώνευση λευκών νάνων και συγκρουόμενα νετρονικά αστέρια.

Τώρα, ειδικοί προτείνουν ότι το σήμα μπορεί να προήλθε από την ενέργεια ενός νετρονικού άστρου που ενεργοποίησε ένα νέφος ατόμων υδρογόνου να απελευθερώσει μια ακτίνα λέιζερ.


Το σήμα WOW! και τα νεότερα ευρήματα

Όταν το σήμα WOW! χτύπησε τη Γη, πολλοί επιστήμονες υπέθεσαν ότι αυτό μπορεί να ήταν ο πρώτος «χαιρετισμός» από έναν απομακρυσμένο εξωγήινο πολιτισμό.

Το σήμα ήταν όχι μόνο μοναδικά ισχυρό αλλά και ήρθε σε μια ασυνήθιστα στενή ζώνη συχνοτήτων γύρω από τα 1420 MHz – παρόμοια με αυτές που παράγονται από το άτομο του υδρογόνου.

Νέα ανάλυση από το Αστεροσκοπείο Αρεσίμπο

Επιστήμονες από το Αστεροσκοπείο Αρεσίμπο δήλωσαν ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το σήμα WOW! δεν είναι απόδειξη ζωής πέρα από τη Γη. Αναλύοντας τα αρχεία του πρώην προγράμματος Ραδιοεκπομπών από Άστρα Κόκκινων Ννάνων (REDS), οι ερευνητές εντόπισαν αρκετά σήματα που φαίνονται εξαιρετικά παρόμοια με το σήμα WOW!, αν και είναι σημαντικά αδύναμα.

Η προέλευση του σήματος WOW!

Οι ερευνητές εντόπισαν σήματα παρόμοια με το σήμα WOW! που προέρχονται από τον κοντινό κόκκινο νάνο Teegarden’s Star, ο οποίος περιβάλλεται από νέφη ατόμων υδρογόνου. Όταν το έντονο φως από το κόκκινο νάνο χτυπά αυτά τα νέφη, διεγείρει την παραγωγή μιας ισχυρής έκρηξης μικροκυμάτων στην περιοχή των 1420 MHz.

Η σύγκρουση ενός ισχυρού νετρονικού άστρου με ένα νέφος κρύου υδρογόνου θα μπορούσε να προκαλέσει μια τεράστια έκρηξη μάζερ, παρόμοια με αυτή του WOW! Η σπανιότητα αυτής της ευθυγράμμισης εξηγεί γιατί δεν έχουμε ξανακούσει το σήμα.

 

Οι ερευνητές, στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο arXiv, αναφέρουν ότι η υπόθεσή τους εξηγεί όλα τα παρατηρούμενα χαρακτηριστικά του σήματος WOW! και προτείνει ότι αυτό το σήμα αντιπροσωπεύει το πρώτο καταγεγραμμένο γεγονός μιας αστρονομικής έκλαμψης μέιζερ στη γραμμή υδρογόνου.

Πηγή: FOXreport.gr

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου