Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Έκαναν κατασκευαστικά έργα και ανακάλυψαν τάφο από αρχαία φυλή – Τι προκάλεσε την περιέργεια των αρχαιολόγων

Αρχαιολόγοι από το Κρατικό Γραφείο Διατήρησης Μνημείων στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Στουτγκάρδης ανακάλυψαν έναν θαλαμοειδή τάφο των Αλαμανών στο Gerstetten της Γερμανίας.

Οι Αλαμανοί (ή Αλεμάνοι), ξεκίνησαν από την ανατολική ακτή του ποταμού Ρήνου, και κατοικούσαν στα γερμανικά εδάφη. Οι  Αλαμανοί (η απόδοση του ονόματος σημαίνει «όλοι οι άνδρες»), ήταν μια συνομοσπονδία γερμανικών φυλών που αναφέρονται για πρώτη φορά το 213 π.Χ. από τον Ρωμαίο

ιστορικό, τον Δίωνα Κάσσιο.

Αρχαιολόγοι της ArchaeoBW, ενόψει ενός νέου κατασκευαστικού εγχειρήματος, πραγματοποίησαν αρχαιολογικές ανασκαφές στη μικρή πόλη Gerstetten.

Οι ανασκαφές, έφεραν στο φως μια ξύλινη κατασκευή, η οποία περιείχε τα λείψανα ενός άνδρα Αλαμανού.

Μέσα στον τάφο, βρέθηκαν κτερίσματα, ταφικές προσφορές, όπως κεραμικά και γυάλινα αγγεία, μια μικρή, διακοσμημένη χτένα, ένα κύπελο που υποδεικνύει υψηλό κοινωνικό επίπεδο, και πιθανόν να συνδέεται με το κοντινό, ύστερο Ρωμαϊκό οχυρό της Guntia (Günzbug).

Πιθανή η ανακάλυψη περισσότερων τύμβων Αλαμανών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τοπικού συμβουλίου της Στουτγκάρδης:

«Ελάχιστοι είναι οι τάφοι της πρώιμης περιόδου των Αλαμανών στο Μπάντεν-Βούτεμπεργκ, και συνήθως βρίσκονται σε μικρές ομάδες, των πέντε ή δώδεκα τύμβων. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο της ανακάλυψης περισσότερων τύμβων στην περιοχή, στον νότο, καθώς η συγκεκριμένη τοποθεσία, ακόμα δεν έχει εξερευνηθεί».

Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στην κρατική υπηρεσία για τη διατήρηση μνημείων στο Έσλιγκεν, όπου τα δύο κεραμικά αγγεία είχαν ήδη αποκατασταθεί.


Η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα επιβεβαίωσε τις υποθέσεις

Οι επιστήμονες πήραν δείγμα  από ένα οστό του πλευρού και το έστειλαν απευθείας, από το σημείο της ανασκαφής σε εργαστήριο του Μάνχαϊμ όπου έγινε χρονολόγηση με ραδιοάνθρακα. 

 

Τα πορίσματα επαλήθευσαν τη χρονολόγηση της τυπολογική ακολουθίας των κτερισμάτων, μαρτυρώντας ότι, ο άνδρας πιθανόν να πέθανε μεταξύ του 263 και 342 π.Χ.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου