Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Ανακαλύφθηκαν ευρήματα αρχαίας αγοράς σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Μ. Ασίας – Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αγορές της Αν. Μεσογείου

 Στην αρχαία πόλη Αφροδισιάδα, που πήρε το όνομά της από τον ναό που ήταν αφιερωμένος στην Αφροδίτη, και η οποία βρίσκεται στην νοτιοδυτική Τουρκία, 230 χλμ. νοτιοανατολικά της Σμύρνης, στη σημερινή μικρή πόλη Γκέιρα, ανακαλύφθηκαν ευρήματα αγοράς που ανάγονται στις ανατολικές επαρχίες.

Η Αφροδισιάδα, στην Μικρά Ασία, είναι μια πόλη χτισμένη στο Αφροδίσιο ακρωτήριο, και υπαγόταν στην Κνίδο. Στην αρχαιότητα, ήταν γνωστή για τα μάρμαρα και τη σχολή γλυπτικής της.

Πριν από την Ελληνική Περίοδο, η Αφροδισιάδα ονομαζόταν Λελέγων Πόλις, ενώ ήταν επίσης γνωστή ως

Νινόη και Μεγάλη Πόλις.

Κατά την Ύστερη Αρχαιότητα, μετονομάστηκε σε Σταυρούπολη ενώ κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Περιόδου, πήρε την ονομασία Καρία.

Η Αφροδισιάδα κατακτήθηκε από τους Σελτζούκους Τούρκους μετά το 1261 και, τον 17ο αιώνα, στη θέση της χτίστηκε η μικρή πόλη Γκέιρα – παραφθορά της βυζαντινής ονομασίας της, Καρία.

Η περίοδος των Ανατολικών Ηγεμονιών, είναι η περίοδος κατά την οποία ιδρύθηκαν τα Τουρκομανικά μπεηλίκια (ή εμιράτα), καθιερώνοντας την κυριαρχία τους στις επαρχίες, παράλληλα με την αποδυνάμωση της Δυναστείας των Σελτζούκων της Ανατολίας, μετά την εισβολή των Μογγόλων.


Σημαντικές ηγεμονίες της Ανατολίας

Η σημαντικότερη ηγεμονία της περιόδου, είναι το Οθωμανικό Πριγκιπάτο που ίδρυσε ο Osman Bey, που διαμόρφωσε την παγκόσμια ιστορία.

Η επαρχία του Αϊδινίου είχε σπουδαία θέση την περίοδο των Ανατολικών Ηγεμονιών (μπεηλίκια). Κατά την περίοδο αυτή, ιδρύθηκαν πολλές ηγεμονίες εντός των ορίων του Αϊδινίου, οι οποίες διαμόρφωσαν την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική δομή της περιοχής.

Οι κεντρικές ηγεμονίες του Εμιράτου του Μεντεσέ, της Δυναστείας των Σαρουχανιδών (ή Σαρουχανιδών), γνωστή και ως Πριγκιπάτο του Σαρουχάν και Μπεϊλίκ του Σαρουχάν) και της ηγεμονίας Germiyanoğulları, της Ανατολίας βρίσκονταν όλες στην επαρχία του Αϊδινίου.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό σε ποια ηγεμονία ανήκε η αγορά.

Στην αρχαία πόλη της Αφροδισιάδας, πραγματοποιούνται ανασκαφές στα διάφορα επίπεδα, από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως την περίοδο των Σελτζούκων Τούρκων, κατά την οποία η πόλη εξακολουθούσε να υπάρχει ως οικισμός.

Τελευταία ευρήματα της ομάδας των ανασκαφών, ήταν τα ερείπια μιας αγοράς που βρισκόταν στον μεγαλύτερο δρόμο της πόλης κατά την περίοδο των Ηγεμονιών, από όπου προμηθεύονταν τα αγαθά τους όλοι οι λαοί της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα ευρήματα της αρχαίας αγοράς. Ακόμη δεν έχει καθοριστεί σε ποιας Ανατολικής Ηγεμονίας την εποχή ανήκουν. Φωτογραφία: ΑΑ


Η φάση παρακμής της Αφροδισιάδας και της αγοράς της

Ο καθηγητής Roland R.R. Smith, επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία πόλη και προστατευόμενο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, της Αφροδισιάδας, εξήγησε: «Συνεχίζονται οι ανασκαφές στα επίπεδα της ύστερης αρχαιότητας και της πρώιμης Βυζαντινής περιόδου στον κεντρικό δρόμο της αρχαίας πόλης».

Έχει διαπιστωθεί ότι τον 7ο αιώνα, η πόλη εισήλθε σε περίοδο παρακμής, κατά την οποία καταστράφηκαν οι δρόμοι με τα περιστύλια και οι κιονοστοιχίες.

Παρά την παρακμή της πόλης, βλέπουμε ότι οι άνθρωποι δεν την εγκατέλειψαν. Αντίθετα, εξακολουθούσαν να την κατοικούν και να φτιάχνουν τη ζωή τους μέσα στα κατεστραμμένα κτίρια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δρ.  Smith: «Γνωρίζουμε ότι υπήρχε έντονη αγροτική δραστηριότητα στην περιοχή. Οι άνθρωποι είχαν καταλάβει ότι μπορούσαν να ζήσουν εδώ χωρίς τα επιβλητικά, μαρμάρινα κτίρια.

Είχαν συνειδητοποιήσει ότι, όλα τα κτίρια, τα λουτρά, τα γυμναστήρια από μάρμαρο της Ρωμαϊκής Περιόδου, δεν ήταν πλέον αναγκαία, ότι μπορούσαν να ζήσουν και χωρίς αυτά. Μπορεί να γίνει λόγος για έναν διαφορετικό τρόπο ζωής στην Αφροδισιάδα, αλλά όχι για μια σκοτεινή περίοδο».

Ο καθηγητής Δρ. Roland R.R. Smith, επικεφαλής των ανασκαφών στην Αφροδισιάδα της Μικράς Ασίας. Φωτογραφία: ΑΑ


«Διεθνής αγορά όλων των λαών της Ανατολικής Μεσογείου»

«Πρόκειται για ένα εύπορο και σημαντικό τμήμα της Ανατολίας, το οποίο ανέκαθεν κατοικούταν. Για παράδειγμα, η περιοχή που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την πλευρά  της αγοράς, της περιόδου των Ηγεμονιών, έχει αποδώσει σημαντικό αριθμό νομισμάτων.

Οι ομάδες Τούρκων ειδικών πραγματοποίησαν μια σημαντική μελέτη σε νομίσματα της περιόδου των ηγεμονιών της περιοχής, η οποία απέδειξε ότι, το σημείο ήταν πράγματι αγορά, ενώ τα ευρήματα μαρτυρούν ότι ήταν μια διεθνής αγορά όλων των λαών της Ανατολικής Μεσογείου».

 

Ο Smith, επισημαίνει ότι συνεχίζονται οι εργασίες, προκειμένου να καθοριστεί σε ποιας ηγεμονίας εποχή ανήκε η αγορά.

Τα ευρήματα μαρτυρούν ότι πρόκειται για μια διεθνή αγορά της Ανατολίας, στην οποία έφθαναν όλοι οι λαοί της Ανατολικής Μεσογείου. Φωτογραφία: ΑΑ

Τελευταία ευρήματα της ομάδας των ανασκαφών, ήταν τα ερείπια μιας αγοράς που βρισκόταν στον μεγαλύτερο δρόμο της πόλης κατά την περίοδο των Ηγεμονιών, από όπου προμηθεύονταν τα αγαθά τους όλοι οι λαοί της Ανατολικής Μεσογείου. Φωτογραφία: ΑΑ

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου