Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Σαν σήμερα 23 Αυγούστου: Η άδικη εκτέλεση των Σάκο και Βανσέτι που ενέπνευσε τον κόσμο (και έφτασε μέχρι τον Πασχάλη!)

 Κείμενο: Μάρα Κρητικού

Σαν σήμερα το 1927, στη Βοστόνη των Ηνωμένων Πολιτειών, κάθονται στην ηλεκτρική καρέκλα οι ιταλοί μετανάστες Νίκολας Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, σε ένα άδικο δικαστικό σύστημα που έφερε κινητοποίηση και αποτέλεσε έμπνευση για τις Τέχνες, με αντιδραστικά τραγούδια να φτάνουν ακόμα και στην Ελλάδα και μάλιστα… εν μέσω Χούντας (μάλλον κατά λάθος)!

Οι δύο ιταλοί μετανάστες και

ιδεολογικά αναρχικοί Νίκολας Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι κατηγορήθηκαν για τη διάπραξη φόνου κατά τη διάρκεια μιας ληστείας σε εργοστάσιο υποδημάτων. Παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι αρνήθηκαν σθεναρά οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην υπόθεση και κυρίως το ότι δεν υπήρχαν αδιάσειστες αποδείξεις υπέρ της ενοχής τους, το δικαστήριο τους καταδίκασε σε θάνατο, σε μια δίκη που επηρεάστηκε βαθιά από τις προκαταλήψεις της εποχής, όπως τον εθνικισμό, τις ρατσιστικές και τις αντι-κομμουνιστικές αντιλήψεις.

Τα στοιχεία που έκρινε τότε αρκετά το Δικαστήριο για να τους κρίνει ένοχους ήταν κυρίως κάποιες αναγνωρίσεις από τους μάρτυρες -που όμως είχαν ως μοναδικούς υπόπτους τους εν λόγω κατηγορούμενους- την οπλοφορία χωρίς άδεια κατά τη σύλληψή τους και την έλλειψη ατράνταχτου άλλοθι. Οι Σάκο και Βαντσέτι θεωρήθηκαν θύματα δικαστικής πλάνης και η καταδίκη και εκτέλεσή τους προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με πολλές διαδηλώσεις και κινήματα υπέρ τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αποτέλεσαν επίσης έμπνευση για πολυάριθμους καλλιτέχνες σε έργα όπως το τραγούδι «Two good men» του Γούντι Γκάρθι και η ταινία του Τζουλιάνο Μολτάντο «Σάκο και Βαντσέτι». Μάλιστα σε αυτήν ακούγεται και το τραγούδι «Here ‘s to you Nicola and Bart» της Τζοάν Μπαέζ, το οποίο με τη σειρά τους διασκεύασαν στην Ελλάδα -της Χούντας, παρακαλώ!- οι Olympians, προφανώς χωρίς να γίνει αντιληπτό από κανέναν σε ποιους αναφέρεται το τραγούδι και τα πολιτικά του μηνύματα. 

 

Απολαύστε το!

                    

Από το newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου