Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Ανακαλύφθηκε αγορά 2.200 ετών σε αρχαία ελληνική πόλη – Οι επιγραφές που αναφέρονται στον θεό Απόλλωνα και οι μυστηριώδεις κεφαλές ταύρων

Μία αγορά 2.200 ετών ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη Αιγές που ιδρύθηκε από Αιολείς, στην Μαγνησία της Μικράς Ασίας, στην σημερινή δυτική Τουρκία.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ανάγλυφα με την μορφή ταύρου στις κολώνες της πλατείας, καθώς και επιγραφές με αναφορές στον θεό Απόλλωνα.

Η αρχαία πόλη «Αιγαί»

Η αρχαία πόλη «Αιγαί», ιδρύθηκε τον

11ο αιώνα π.Χ. από Αιολείς, στο όρος Γιουντ της Μικράς Ασίας. Επιβίωσε για χιλιάδες χρόνια, παρά την ορεινή της τοποθεσία και παρά το ότι βρισκόταν σε μακρινή απόσταση από το Αιγαίο Πέλαγος.

Υπάρχουν προστώα με κολώνες γύρω – γύρω από την πλατεία, την λεγόμενη «στοά» (Φωτογραφία: DHA).


Ο καθηγητής Δρ. Yusuf Sezgin, πρόεδρος του τμήματος αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Celal Bayar στην Μαγνησία της Μικράς Ασίας και επικεφαλής της ανασκαφής, δήλωσε: «Εδώ είναι το σημείο που βρίσκονται όλα τα δημόσια κτίρια και όπου περνούν τον χρόνο τους οι κάτοικοι της περιοχής. Υπάρχουν αψίδες με κολόνες γύρω – γύρω από την πλατεία,  την οποία λέμε “στοά”. Άρα, πρόκειται για μία τοποθεσία εξαιρετικής σημασίας.»

«Ένα από τα σύμβολα των Αιγών, είναι το κτίριο της αγοράς στην περιοχή. Θα διεξαχθούν μελέτες με επίκεντρο τα σημεία του κτιρίου που χρειάζονται αποκατάσταση και συντήρηση», είπε ο καθηγητής.

Το νόημα των ανάγλυφων κεφαλών ταύρου

Ο Yusuf Sezgin εξήγησε: «Κάτω από τις στέγες της στοάς, (πρόστοα με κολώνες), βρήκαμε ανάγλυφα με κεφάλια από ταύρους, τα οποία δεν είναι πολύ συνηθισμένα στην αρχαιότητα. Τα θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικά επειδή, κεφαλές ταύρων απεικονίζονται συνήθως σε σχέση με θεούς.

Έχουμε βρει παραδείγματα σε ορισμένα σημεία του αρχαίου κόσμου και το πιο πιθανό είναι ν’ αναφέρονται στον Απόλλωνα επειδή κοντά στην περιοχή που εργαζόμαστε, βρήκαμε και επιγραφές που αναφέρονται στον Απόλλωνα.

Οι στοές αυτού του τύπου, διακρίνονται για την πολύ απλή αρχιτεκτονική τους δομή, αλλά αν συνδέονται με κάποια αναθηματική προσφορά, μπορούμε να υποθέσουμε ότι, η τοποθέτηση των ανάγλυφων κεφαλών ταύρων σχετίζεται  με κάποιο τελετουργικό προς τους θεούς.

 

Αυτό μπορεί να συνδέεται με κάποια πολύ σημαντική μάχη ή  με κάποια προσφορά στους θεούς για την ανοικοδόμηση της πόλης».

Πρόκειται για μία τοποθεσία εξαιρετικής σημασίας. Ένα από τα σύμβολα των Αιγών, είναι το κτίριο της αγοράς (Φωτογραφία: DHA).

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου