Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Σαν σήμερα 21 Αυγούστου: Ο σκοτεινός θάνατος του Τρότσκι – 3 πράγματα που δεν ξέρατε για τον μεγάλο επαναστάτη

Κείμενο: Μάρα Κρητικού

Στις 20 Αυγούστου 1940, ο Λέων Τρότσκι, ένας από τους πιο επιδραστικούς ηγέτες της Ρωσικής Επανάστασης, έπεσε θύμα μιας από τις πιο διαβόητες δολοφονίες στην ιστορία. Ο πρώην σύμμαχος του Λένιν και αρχιτέκτονας του Κόκκινου Στρατού, είχε βρει καταφύγιο στο Μεξικό, αποφεύγοντας τις θανατηφόρες εκκαθαρίσεις του Ιωσήφ Στάλιν. Ωστόσο, η σκιά του τον καταδίωξε ακόμη.

Ο δολοφόνος του Τρότσκι, Ραμόν Μερκαντέρ, ένας ισπανός κομμουνιστής πράκτορας που δρούσε υπό

τις διαταγές του Στάλιν, εισήλθε στο σπίτι του με το πρόσχημα ότι είναι μεγάλος θαυμαστής ότι θέλει να του δείξει μια μελέτη. Τη στιγμή που ο Τρότσκι διάβαζε τις σημειώσεις του Μερκαντέρ, αυτός τον χτύπησε στο κεφάλι με έναν παγοκόφτη. Παρά το σοβαρό τραύμα, ο Τρότσκι δεν πέθανε αμέσως και κατάφερε να φωνάξει βοήθεια, αλλά η μοίρα του είχε ήδη καθοριστεί.

Ο θάνατος του Τρότσκι δεν ήταν απλώς η εξόντωση ενός ανθρώπου, αλλά ένα τελικό πλήγμα στις ελπίδες όσων πίστευαν στην επαναστατική του ιδεολογία. Ο Στάλιν είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία του, βλέποντας στον Τρότσκι έναν επικίνδυνο αντίπαλο, έναν άνθρωπο που συνέχιζε να ασκεί κριτική στις πολιτικές του και να προσελκύει οπαδούς από όλο τον κόσμο. Η εξόντωση του Τρότσκι ήταν η επιβεβαίωση της απόλυτης κυριαρχίας του Στάλιν στο κομμουνιστικό κίνημα.

Η ιδεολογία του Τρότσκι, που ονομάζεται «τροτσκισμός» βασιζόταν κυρίως στην διαρκή επανάσταση. Υποστήριζε ότι ο σοσιαλισμός πρέπει να είναι ένα παγκόσμιο κίνημα και έτσι η σοσιαλιστική επανάσταση δεν πρέπει να σταματά σε μία μόνο χώρα, αλλά πρέπει να συνεχίζεται διεθνώς μέχρις ότου ο καπιταλισμός ανατραπεί παγκοσμίως.

Ο Τρότσκι πίστευε επίσης σε μια εργατική δημοκρατία, όπου η εξουσία θα ανήκε στα σοβιέτ (τοπικά συμβούλια εργατών, αγροτών και στρατιωτών που δημιουργήθηκαν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Επανάστασης) και όχι σε μια γραφειοκρατία. Ήταν αντίθετος με τον σταλινισμό και τον γραφειοκρατικό εκφυλισμό της Σοβιετικής Ένωσης, θεωρώντας τον Στάλιν υπεύθυνο για προδοσία της Οκτωβριανής Επανάστασης και για την εκφυλιστική πορεία της Σοβιετικής Ένωσης. Η ιστορία της δολοφονίας του αποτελεί ένα παράδειγμα της πολιτικής που ακολούθησαν κομμουνιστικά καθεστώτα προκειμένου να εξοντώσουν πολιτικούς αντιπάλους.


3 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Τρότσκι:

  • Μετά το θάνατό του, το αρχείο του Τρότσκι, έκρυψαν και φύλαξαν στην Ελλάδα, υπό άκρα μυστικότητα, το ζεύγος Νίτσα και Χρήστος Τσαγανέα.
  •  Ο Τρότσκι υποστήριξε την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο ως μέρος της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες της εποχής του και θεωρούσε ότι η χρήση τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο δίκαιη και αποδοτική κοινωνία.

 

Είχε αλλάξει το όνομά του. Το πραγματικό όνομα του Λέων Τρότσκι ήταν Λεβ Νταβίντοβιτς ΜπρονστάΪν. Το όνομα “Τρότσκι” το πήρε από έναν διοικητή φυλακών στην Οδησσό, ενώ ήταν φυλακισμένος.

Από το newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου