Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Ανακαλύφθηκε τάφος από τον πολιτισμό του Picene – Το πρωτότυπο εύρημα ανάμεσα στα 150 τεχνουργήματα

Ένας αρχαιολογικός θησαυρός ήρθε στο φως, σε περιοχή πλούσια σε ευρήματα, ωστόσο υπάρχει κάτι που εξάπτει τους αρχαιολόγους και αυτό δεν είναι ο πλούτος και η μεγάλη αξία των ευρημάτων.

Η συναρπαστική ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στον δήμο Corinaldo, στην επαρχία της Ανκόνα στην Ιταλία: Το εύρημα ανήκει στον πολιτισμό Picene, έναν αρχαίο πολιτισμό, τα ίχνη του οποίου έχουν εντοπισθεί στην κεντρική και ανατολική Ιταλία.

Τα πρόσφατα ευρήματα, εμπλουτίζουν την ήδη αξιοθαύμαστη συλλογή από ανακαλύψεις του

πανεπιστημίου της Μπολόνια, στη νεκρόπολη Nevola, μία περιοχή πλούσια σε ευρήματα από το παρελθόν.  Η ανακάλυψη ανάγεται στον 7ο αιώνα, και βασικά πρόκειται για έναν πριγκιπικό τάφο, εντυπωσιακού μεγέθους.

Τα ευρήματα

Η ανακάλυψη έφερε στο φως μία τετράγωνη τάφρο, περίπου 3.80 μ. επί 2.20 μ., σχηματισμένη μέσα σ’ ένα μεγαλύτερο, κυκλικό αυλάκι το οποίο αρχικά, είχε διάμετρο 30 μέτρων.  O τάφος περιείχε πάνω  από 150 τεχνουργήματα, ανάμεσα στα οποία, εκείνα που ξεχωρίζουν, είναι ένα άρμα με δύο τροχούς και μία συλλογή  από χάλκινα, μεγάλης αξίας αντικείμενα.

Επίσης, βρέθηκαν μία περικεφαλαία, ένα καζάνι, και ακόμη πολλά δοχεία διακοσμημένα στη λεπτομέρεια, τα οποία μαρτυρούν τον αριστοκρατικό τρόπο ζωής της εποχής.

Η περικεφαλαία ανάμεσα στα ευρήματα του τάφου (Φωτογραφία: Città di Corinaldo / University of Bologna).


Η συλλογή των αρχαιολογικών ευρημάτων, υποδηλώνει τη σχέση τους με τον πολιτισμό των Ετρούσκων, με τον οποίο διατηρούσε οικονομικές συναλλαγές, όπως και άλλες σχέσεις η αριστοκρατία του Picene, κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Τα τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν,  αντικείμενα όπως σκεύη εστίασης και αγγεία για την αποθήκευση τροφής και ποτών, συνθέτουν μία συναρπαστική εικόνα της ζωής και των συνηθειών των προσώπων υψηλού κύρους στην αρχαία κοινωνία του Picene.

Το πρόγραμμα ArcheoNevolo

H πρόσφατη ανακάλυψη, έγινε στο πλαίσιο του αρχαιολογικού προγράμματος «ArcheoNevolo», του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, σε συνεργασία με τον δήμο Corinaldo και την Εποπτεία Αρχαιολογίας, Καλών Τεχνών και Τοπίου, των Επαρχιών της Ανκόνα και Πέζαρο-Ουρμπίνο.

Από την έναρξή του, το 2018, το έργο έχει σκοπό την εξερεύνηση και διατήρηση της πλούσιας ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής, ιδιαίτερα της τοποθεσίας Contrada Nevola, μία περιοχή καθοριστικής σημασίας στην κατανόηση του πρώιμου εποικισμού της από ανθρώπινους πληθυσμούς.

Άλλα τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν στον τάφο (Φωτογραφία: Città di Corinaldo / University of Bologna).


Η σπουδαιότητα της ανακάλυψης, υπερβαίνει την ιστορική της αξία, καθώς αυτή επηρεάζει ουσιαστικά την εκπαίδευση, καθώς και την αρχαιολογική έρευνα.

Φοιτητές του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, συμμετέχουν μάλιστα στις ανασκαφές, συμβάλλοντας με ενθουσιασμό στην ανακάλυψη και την μελέτη των θαμμένων θησαυρών.

O δήμαρχος του Corinaldo, Gianni Aloisi, εκφράζει τον ενθουσιασμό του για την ανακάλυψη, τονίζοντας ότι αυτή επισφραγίζει την πολιτιστική και ιστορική αξία της αρχαιολογικής περιοχής Nevola.

 

Επιπλέον, τονίζει τη συνεχή αφοσίωση της τοπικής κοινωνίας στη διατήρηση και την προβολή των ευρημάτων, προσδοκώντας την ίδρυση ενός μουσείου, όπου τα αντικείμενα των ανακαλύψεων θα διατίθενται προς έκθεση στο κοινό.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου