Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Ονειρεύεστε να ζήσετε στο φεγγάρι; Το σχέδιο για κατασκευή σπιτιών από… τουβλάκια LEGO – Πώς θα χρησιμοποιηθεί η σεληνιακή σκόνη

Η LEGO συνεργάστηκε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για μια πρωτοβουλία κατασκευής καταλυμάτων στη Σελήνη.  Ο κατασκευαστής παιχνιδιών ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τον οργανισμό για να φτιάξει τούβλα από σκόνη μετεωριτών.

Τα τούβλα, που μοιάζουν πολύ με τα χαρακτηριστικά τουβλάκια παιχνιδιών, αποτελούν μέρος ενός έργου για την κατασκευή δομών στη Σελήνη.

Ο ESA σκοπεύει να κατασκευάσει εξέδρες εκτόξευσης και καταλύματα για αστροναύτες, πράγμα που σημαίνει ότι οι εξερευνητές θα

μπορούσαν σύντομα να κατοικήσουν σε καταλύματα εμπνευσμένα από τη Lego.

Όταν η ομάδα του ESA ξεκίνησε να εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει κατασκευές στη Σελήνη, ήθελε να χρησιμοποιήσει φυσικά υλικά που υπάρχουν στο διάστημα.

«Κανείς δεν έχει κατασκευάσει ποτέ κάτι στη Σελήνη, επομένως πρέπει να βρούμε όχι μόνο πώς θα κατασκευάσουμε αυτές τις δομές αλλά και από τι θα τις φτιάξουμε, καθώς δεν μπορούμε να πάρουμε μαζί μας υλικά», εξήγησε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ESA Άινταν Κόουλι.


Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στο project στην Σελήνη

Και η Γη και η Σελήνη καλύπτονται από ρεγόλιθο, ένα στρώμα από χαλαρά πετρώματα και σκόνη που βρίσκεται πάνω σε ένα στρώμα από στερεό υπόβαθρο. Όμως, η σύσταση τους διαφέρει, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιστήμονες αντιμετώπισαν γρήγορα ένα πρόβλημα.

Εκτός από τα δείγματα που συλλέχθηκαν από τις αποστολές Apollo, δεν υπάρχει σεληνιακό ρεγόλιθο στη Γη. Αντιμέτωποι με περιορισμένες επιλογές, η ομάδα του ESA κατέληξε στη σκόνη μετεωριτών. Επέλεξαν έναν βράχο ηλικίας 4,5 δισεκατομμυρίων ετών που ανακαλύφθηκε στη Βορειοδυτική Αφρική στις αρχές του αιώνα.

Ο μετεωρίτης είναι γεμάτος με υλικά από το διάστημα, συμπεριλαμβανομένων μεταλλικών κόκκων και μικρών σωματιδίων πρώην λιωμένου πυριτικού άλατος που ονομάζονται χονδρίτες.

Οι ερευνητές συνδύασαν τη σκόνη του μετεωρίτη με ρεγόλιθο και βιοδιασπώμενο πλαστικό.

Η ομάδα της ESA ανακάτεψε σκόνη μετεωρίτη με πλαστικό και ρεγόλιθο για να δημιουργήσει ένα μείγμα που εκτυπώθηκε σε 3D σε σχήμα τούβλων Lego Φωτογραφία: LEGO

Το μείγμα στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για να εκτυπωθούν 3D μπλοκ «που μιμούνται και συμπεριφέρονται ακριβώς σαν τουβλάκια LEGO»

Τα τουβλάκια κουμπώνουν μεταξύ τους όπως τα παιχνίδια που τα ενέπνευσαν, επιτρέποντας στην ομάδα να δημιουργήσει πρωτότυπα χωρίς να μπει σε τροχιά.


Πώς η διαστημική σκόνη μπορεί να γίνει… σε τουβλάκι LEGO

«Η ομάδα μου και εγώ αγαπάμε τις δημιουργικές κατασκευές και είχαμε την ιδέα να εξερευνήσουμε εάν η διαστημική σκόνη θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε ένα τουβλάκι παρόμοιο με του LEGO για να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε διαφορετικές τεχνικές κατασκευής», είπε ο Cowley.

«Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, και ενώ τα τουβλάκια μπορεί να φαίνονται λίγο πιο τραχιά από το συνηθισμένο, το πιο σημαντικό είναι ότι η δύναμη συγκράτησης λειτουργεί ακόμα, επιτρέποντάς μας να παίξουμε και να δοκιμάσουμε τα σχέδιά μας»

Πενήντα τούβλα ESA Space Bricks θα εκτίθενται στο κοινό έως τον Σεπτέμβριο. Θα εκτίθενται σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής πώλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Οι λάτρεις της Lego μπορούν επίσης να τα δουν στο Lego House στο Billund της Δανίας – τη γενέτειρα του εμβληματικού παιχνιδιού. Το Lego House είναι γεμάτο με 25 εκατομμύρια τουβλάκια διαμορφωμένα σε καταρράκτες, φυτά και ζώα.

 

Για να εισέλθετε στο πάρκο απαιτούνται κρατήσεις, επομένως τα εισιτήρια πρέπει να κλείσετε εκ των προτέρων.

Από το makeleio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου