Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Η Γη αλλάζει: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο εσωτερικός πυρήνας περιστρέφεται πιο αργά – Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας

 Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) επιβεβαίωσαν ότι ο εσωτερικός πυρήνας της Γης περιστρέφεται πιο αργά από την επιφάνεια του πλανήτη. Αυτό το σημαντικό εύρημα, που δημοσιεύτηκε στο Nature, αποκαλύπτει ότι ο εσωτερικός πυρήνας άρχισε να επιβραδύνει περίπου το 2010, ανατρέποντας προηγούμενες πεποιθήσεις για τη δυναμική περιστροφής του.

Εδώ και δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε διαμάχη για την κίνηση του εσωτερικού

πυρήνα της Γης. Μερικές μελέτες υποστήριζαν ότι ο εσωτερικός πυρήνας περιστρέφεται πιο γρήγορα από την επιφάνεια του πλανήτη. Ωστόσο, η νέα έρευνα του USC παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι η περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα όχι μόνο έχει επιβραδυνθεί, αλλά είναι τώρα πιο αργή από την επιφάνεια της Γης.


Πώς αποκαλύφθηκε το μοτίβο

«Όταν είδα για πρώτη φορά τα σεισμογράμματα που έδειχναν αυτή την αλλαγή, μπερδεύτηκα», δήλωσε ο John Vidale, Καθηγητής Γεωλογικών Επιστημών στο Κολλέγιο Επιστολών, Τεχνών και Επιστημών Dornsife του USC. «Αλλά αφού ανακαλύψαμε δύο δωδεκάδες ακόμη παρατηρήσεις που έδειχναν το ίδιο μοτίβο, το συμπέρασμα ήταν αναμφισβήτητο. Ο εσωτερικός πυρήνας είχε επιβραδύνει για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες. Άλλοι επιστήμονες έχουν προτείνει διάφορα μοντέλα, αλλά η τελευταία μας μελέτη προσφέρει την πιο πειστική λύση».

Ο εσωτερικός πυρήνας κινείται ελαφρώς πιο αργά από τον μανδύα της Γης για πρώτη φορά εδώ και περίπου 40 χρόνια

Η έρευνα δείχνει ότι ο εσωτερικός πυρήνας αντιστρέφει την περιστροφή του σε σχέση με την επιφάνεια επειδή κινείται ελαφρώς πιο αργά από τον μανδύα της Γης για πρώτη φορά εδώ και περίπου 40 χρόνια. Στην ουσία, σε σύγκριση με την ταχύτητα περιστροφής του στις προηγούμενες δεκαετίες, ο εσωτερικός πυρήνας επιβραδύνει.


Τι είναι ο εσωτερικός πυρήνας της Γης

Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης είναι μια συμπαγής σφαίρα που αποτελείται από σίδηρο και νικέλιο, περιτριγυρισμένη από έναν υγρό εξωτερικό πυρήνα των ίδιων υλικών. Έχει περίπου το μέγεθος της Σελήνης και βρίσκεται σε βάθος πάνω από 4.800 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, καθιστάμενο απρόσιτο για άμεση παρατήρηση. Επομένως, οι επιστήμονες βασίζονται σε σεισμικά κύματα που δημιουργούνται από σεισμούς για να εξάγουν συμπεράσματα για την κίνηση του πυρήνα.

Η χρήση σεισμικών κυμάτων στην έρευνα

Ο Vidale και ο Wei Wang από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών χρησιμοποίησαν σεισμικά κύματα και επαναλαμβανόμενους σεισμούς στην έρευνά τους. Οι επαναλαμβανόμενοι σεισμοί είναι σεισμικά γεγονότα που συμβαίνουν στην ίδια τοποθεσία και παράγουν πανομοιότυπα σεισμογράμματα. Αυτή η μελέτη ανέλυσε σεισμικά δεδομένα από 121 επαναλαμβανόμενους σεισμούς που καταγράφηκαν κοντά στα Νησιά Νότιου Σάντουιτς μεταξύ 1991 και 2023. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης δεδομένα από σοβιετικές πυρηνικές δοκιμές που διεξήχθησαν μεταξύ 1971 και 1974, καθώς και δεδομένα από γαλλικές και αμερικανικές πυρηνικές δοκιμές από άλλες μελέτες του εσωτερικού πυρήνα.

Ο Vidale εξήγησε ότι η επιβράδυνση της περιστροφής του εσωτερικού πυρήνα προκαλείται από την ταραχώδη κίνηση του γύρω υγρού εξωτερικού πυρήνα, ο οποίος δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο της Γης, και τις βαρυτικές έλξεις από πυκνές περιοχές στον επικείμενο βραχώδη μανδύα.


Οι επιπτώσεις στην Επιφάνεια της Γης

Οι συνέπειες αυτής της αλλαγής στην κίνηση του εσωτερικού πυρήνα στην επιφάνεια της Γης παραμένουν εικασίες. Ο Vidale σημείωσε ότι η επιβράδυνση του εσωτερικού πυρήνα μπορεί να αλλοιώσει τη διάρκεια μιας ημέρας κατά ελάχιστα κλάσματα δευτερολέπτου: Είναι πολύ δύσκολο να το παρατηρήσει κανείς, της τάξης του χιλιοστού του δευτερολέπτου, σχεδόν χαμένο μέσα στον θόρυβο των ωκεανών και της ταραγμένης ατμόσφαιρας.


Η μελλοντική έρευνα των επιστημόνων του USC αποσκοπεί στη χαρτογράφηση της τροχιάς του εσωτερικού πυρήνα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια για να αποκαλύψει τους ακριβείς λόγους πίσω από την αλλαγή της περιστροφής του. Ο χορός του εσωτερικού πυρήνα θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δυναμικός από όσο καταλαβαίνουμε σήμερα, πρόσθεσε ο Vidale.

Από το makeleio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου