Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Βρέθηκε το εγκεφαλικό «μονοπάτι» πρόκλησης της ημικρανίας, ελπίδες για δημιουργία νέων αποτελεσματικών φαρμάκων

 Σημαντικά ευρήματα που αφορούν εκατομμύρια πάσχοντες

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στις ΗΠΑ εντόπισε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα μηχανισμό που παίζει ρόλο στην πρόκληση ισχυρών πονοκεφάλων, μια πρόοδος που μπορεί να οδηγήσει σε νέα φάρμακα για τη θεραπεία της ημικρανίας.

Περίπου ένας στους 10 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο παθαίνει ημικρανία. Το ένα τέταρτο των ασθενών

εμφανίζει επίσης μια αισθητηριακή διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από κάποια οπτικά συμπτώματα (π.χ. εκλάμψεις, διπλή όραση, τυφλά σημεία), αισθήσεις μυρμηκίασης κ.α. και μπορεί κάτι από αυτά να εμφανιστεί πέντε έως 60 λεπτά πριν από τον πονοκέφαλο.

Είναι γνωστό ότι ένα κύμα καταστολής της εγκεφαλικής δραστηριότητας βρίσκεται πίσω από τις ημικρανίες, αλλά ο ακριβής μηχανισμός παραμένει αδιευκρίνιστος. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science», εξηγεί πώς η ροή υγρών στον εγκέφαλο και ένα διασκορπιζόμενο κύμα διακοπής σημάτων πυροδοτεί ημικρανίες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα μπορεί να χρησιμεύσουν ως βάση για μια νέα κατηγορία φαρμάκων κατά της ημικρανίας. «Αυτά τα ευρήματα μας παρέχουν μια σειρά από νέους στόχους για την καταστολή της ενεργοποίησης των αισθητηρίων νεύρων για την πρόληψη και τη θεραπεία της ημικρανίας και την ενίσχυση των υπαρχουσών θεραπειών», δήλωσε Μάικεν Νεντεργκάαραντ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.


O μηχανισμός

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οπτικά συμπτώματα προκαλούνται όταν υπάρχουν μειωμένα επίπεδα οξυγόνου και μειωμένη ροή αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου. Αυτό συμβαίνει όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα αποπολώνονται προσωρινά λόγω της διάχυσης φορτισμένων μορίων όπως το γλουταμινικό και το κάλιο.

Αυτή η διαταραχή μπορεί να εκπέμπεται σαν κύμα και όταν επηρεάζει το κέντρο επεξεργασίας της όρασης του εγκεφάλου προκαλεί οπτικά συμπτώματα πριν από έναν επερχόμενο ισχυρό πονοκέφαλο.

Οι ερευνητές βρήκαν μια άγνωστη μέχρι σήμερα διαδρομή μέσω της οποίας ταξιδεύουν αυτά τα σήματα.

Ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους για το πώς ενεργοποιούνται τα νεύρα σε αυτή τη διαδρομή μπορεί να οδηγήσει σε νέους στόχους φαρμακευτικών ουσιών. «Μεταξύ των μορίων που εντοπίστηκαν είναι εκείνα που έχουν ήδη συσχετιστεί με ημικρανίες, αλλά δεν γνωρίζαμε ακριβώς πώς και πού συνέβη η δράση που προκαλεί ημικρανία» δήλωσε ο Μάρτιν Κάαγκ Ράσμουσεν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

 

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι πιθανοί στόχοι φαρμάκων που εντοπίστηκαν μπορεί να ωφελήσουν μεγάλο αριθμό ασθενών που δεν ανταποκρίνονται στις διαθέσιμες θεραπείες ημικρανίας.

Από το naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου