Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Τσάι και καφές: Είναι κάποιο καλύτερο;

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Ο καφές και το τσάι είναι τα δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως. 

Και τα δύο είναι πλούσια σε συστατικά που προφυλάσσουν την υγεία μας και μπορεί να προστατεύουν από διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου και του διαβήτη. Πώς θα ήταν όμως αν βάζαμε τα οφέλη τους στη ζυγαριά; Ποιο από τα δύο ροφήματα είναι καλύτερο για την υγεία μας;

Κοινά οφέλη του καφέ και του τσαγιού

Ο καφές και το τσάι παρέχουν προστατευτικές φυτικές ενώσεις που μπορούν να βελτιώσουν και να προστατεύσουν την υγεία με διάφορους τρόπους. Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με αρκετά οφέλη για τη υγεία. Αυτά είναι τα πιο γνωστά από αυτά.


Είναι πηγές ισχυρών αντιοξειδωτικών

Το τσάι και ο καφές είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά δρουν εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που σχηματίζονται φυσικά ως απόκριση στην άσκηση, τον καπνό, τη ρύπανση και τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, μεταξύ άλλων. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να συσσωρευτούν και να οδηγήσουν σε οξειδωτικό στρες, το οποίο βλάπτει τα κύτταρα και μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παθήσεις. Εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών.

Ο καφές περιέχει πάνω από 1.000 βιοδραστικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες έχουν προστατευτικές ιδιότητες για την υγεία. Για παράδειγμα, ο καφές είναι γεμάτος με πολυφαινόλες όπως το χλωρογενικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιϋπερτασικές ιδιότητες. Το τσάι είναι επίσης μια ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών. Ένα από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά στο τσάι είναι η επιγαλλοκατεχίνη, ένας τύπος κατεχίνης  που συγκεντρώνεται σε μεγάλες ποσότητες στο πράσινο τσάι, και έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης φλαβονόλες όπως η κερκετίνη και η καμφερόλη, τα οποία έχουν όλες κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες.


Παρέχουν προστασία από χρόνιες ασθένειες

Επειδή ο καφές και το τσάι περιέχουν ενώσεις που προστατεύουν την υγεία, η τακτική κατανάλωση τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων. Για παράδειγμα:

*Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, νόσο του Πάρκινσον, ουρική αρθρίτιδα και ηπατικές ασθένειες όπως η λιπώδης νόσος του ήπατος και ο καρκίνος του ήπατος.

*Η κατανάλωση τσαγιού έχει επίσης αποδειχθεί ότι προστατεύει από ορισμένες παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης τύπου 2 και το εγκεφαλικό.


*Τόσο ο καφές όσο και το τσάι φαίνεται να προστατεύουν από ορισμένους καρκίνους.

*Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού πριν και μετά τη διάγνωση του διαβήτη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου.

*Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού θα μπορούσε επίσης να προστατεύσει από την άνοια, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.

Μπορεί να ενισχύσουν τη μακροζωία

Η ενσωμάτωση του καφέ ή του τσαγιού στη καθημερινότητά σας μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τις πιθανότητές να ζήσετε μια μεγαλύτερη ζωή. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά καφέ και τσάι έχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καφέ ή τσάι.

Οφέλη του καφέ

Εκτός από τα κοινά οφέλη του με το τσάι, ο καφές έχει και ορισμένα μοναδικά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, η έρευνα έχει δείξει ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για την υγεία του ήπατος και μπορεί να προστατεύει από διάφορες ηπατικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της λιπώδους ηπατικής νόσου και του καρκίνου του ήπατος. Μια ανασκόπηση 11 μελετών διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν καφέ είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και 32% μειωμένο κίνδυνο ηπατικής ίνωσης σε σύγκριση με άτομα που δεν έπιναν καφέ.

Επίσης, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη, ο καφές μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης και των επιπέδων ενέργειας. Η πρόσληψη καφέ έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αθλητική απόδοση, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου αντίδρασης, της ισχύος και της αερόβιας ικανότητας.


Οφέλη του τσαγιού

Όπως ο καφές, το τσάι έχει μοναδικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, το πράσινο τσάι περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει ιδιότητες κατά του στρες και κατά του άγχους. Η L-θεανίνη αλληλεπιδρά με το κεντρικό νευρικό σύστημα ρυθμίζοντας ορισμένες οδούς και εγκεφαλικούς υποδοχείς για τη μείωση του στρες και του άγχους. Η υψηλή συγκέντρωση L-θεανίνης του πράσινου τσαγιού μπορεί να το κάνει αποτελεσματικό για τη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και των ορμονών του στρες και την προστασία από την κατάθλιψη.

Ποιο είναι εν τέλει καλύτερο;

 

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν στο ότι... και τα δύο. Αλήθεια, δεν σας σταματά τίποτα από το να κάνετε εναλλαγές μέσα στην εβδομάδα σας, ώστε να έχετε μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων, όπως και θρεπτικών συστατικών. Και εφόσον δεν καταναλώνετε τον καφέ ή το τσάι σας με ζάχαρη, κρέμες ή σιρόπια, τότε το μόνο που έχετε να κερδίσετε είναι αυτά τα οφέλη.

Από το iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου