Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Η πιο θανάσιμη ημέρα της εβδομάδας σύμφωνα με την επιστήμη

 Εδώ υπάρχει ένα πολύ, πολύ συνηθισμένο σενάριο. Πλησιάζει το τέλος της εργάσιμης εβδομάδας, είστε κουρασμένοι, θέλετε να ξεκουράσετε το μυαλό σας και σκέφτεστε αν θα βγείτε ή όχι.

Ίσως μιλήσετε με φίλους για να δείτε τι κάνουν και βγείτε την Παρασκευή ή ίσως αποφασίσετε να μείνετε μέσα την Παρασκευή και να βγείτε έξω το Σάββατο. Κυριακή πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί η εργάσιμη εβδομάδα πρόκειται να ξεκινήσει και πρέπει να ξεκουραστείτε αρκετά, κ.λπ., κ.λπ. Αλλά το πιο πιθανό, λαμβανομένων υπόψη όλων των πραγμάτων, το Σάββατο θα είναι η μεγάλη μέρα «δραστηριότητας» όπου θα

κάνετε μια σειρά από πράγματα, και, αν σας αρέσει το αλκοόλ, θα βάλετε μερικά ποτά για να καθαρίσετε τη συνείδησή σας. Αλλά το κεφάλι ψηλά: Το Σάββατο είναι επίσης η ημέρα της εβδομάδας που έχετε περισσότερες πιθανότητες να πεθάνετε. Οπότε... μην το κάνετε αυτό.

Αλλά γιατί το Σάββατο, ρωτάτε; Η απάντηση είναι ενσωματωμένη σε αυτή τη μικρή ιστορία για μια τυπική εβδομάδα εργασίας. Είναι επίσης προφανές στα δεδομένα που έφεραν στο κοινό αυτό το μικρό στοιχείο, που συγκεντρώθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) από το 1999 έως το 2014 και δημοσιεύθηκαν στο Live Science. Βασικά, ορισμένες μορφές μη φυσικού θανάτου, ο θάνατος από τροχαίο και θάνατος από υπερβολική δόση ναρκωτικών, συγκεκριμένα, κορυφώνονται τα Σάββατα. Γιατί; Είναι λογικό ότι οι άνθρωποι έχουν πιο επικίνδυνες συμπεριφορές τα Σάββατα, ειδικά συμπεριφορές που σχετίζονται με το αλκοόλ, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Το Live Science έχει την πλήρη ανάλυση του αριθμού των θανάτων τα Σάββατα σε σχέση με άλλες ημέρες. Όπως αναφέραμε, οι θάνατοι από τροχαίο ατύχημα και υπερβολική δόση ναρκωτικών είναι οι υψηλότεροι το Σάββατο σε αντίθεση με τις άλλες ημέρες της εβδομάδας με 42.332 και 85.285, αντίστοιχα. Δεδομένου ότι υπάρχουν 52 εβδομάδες το χρόνο, αυτό σημαίνει ότι 814 και 1.640 άνθρωποι που πεθαίνουν κάθε Σάββατο από αυτές τις αιτίες και αυτό συμβαίνει μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι ο "θάνατος από τροχαίο" καλύπτει τόσο τους μεθυσμένους οδηγούς όσο και τα θύματα που χτυπήθηκαν από μεθυσμένους οδηγούς.

Ανεξάρτητα, κοιτάζοντας την εβδομάδα συνολικά, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη συμπεριφορά κινδύνου διογκώνονται τα Σαββατοκύριακα και σιγοβράζουν στα μέσα της εβδομάδας. Ο θάνατος από όπλο στην πραγματικότητα κορυφώνεται την Κυριακή, όχι το Σάββατο (το Σάββατο είναι δεύτερο). Σε αυτή τη σημείωση, θα ήταν χρήσιμο να είχαμε δεδομένα για την ώρα της ημέρας κατά την οποία σημειώνονται θάνατοι, επειδή οτιδήποτε συμβαίνει μετά τα μεσάνυχτα περνάει στην επόμενη μέρα. Αλλά δυστυχώς, δεν το κάνουμε.

Το άρθρο του Live Science χρησιμοποιεί τον θάνατο από καρδιακή προσβολή, μια φυσική μορφή θανάτου, ως τύπο ομάδας ελέγχου. Ο θάνατος από καρδιακή προσβολή παραμένει σταθερός όλη την εβδομάδα, εκτός από τη Δευτέρα που κορυφώνεται. Μια ανάλυση του 2005 από το European Journal of Epidemiology συμφωνεί. Το αν αυτό συμβαίνει λόγω υπαρξιακών κρίσεων την εβδομάδα εργασίας ή όχι είναι άγνωστο, αν και λυπηρό.

Παρόλο που ο θάνατος από όπλο, ο θάνατος από τροχαίο ατύχημα και ο θάνατος από υπερβολική δόση ναρκωτικών αυξάνονται το Σαββατοκύριακο, το Live Science σπεύδει να επισημάνει ότι οι πιο κοινές μορφές φυσικού θανάτου παραμένουν σταθερές με την πάροδο του χρόνου. Με άλλα λόγια, παρόλο που περισσότεροι άνθρωποι πυροβολούνται την Κυριακή, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά, καρκίνο, αναπνευστικές ασθένειες, διαβήτη κ.λπ., οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας.

Αυτό ισχύει τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκαλύπτει ότι οι 10 κορυφαίες αιτίες θανάτου το 2019 αντιπροσώπευαν το 55% όλων των θανάτων παγκοσμίως, όλοι μαζί. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πέθαναν εκείνη τη χρονιά από καρδιακές παθήσεις, ενώ 200.000 πέθαναν από τροχαία ατυχήματα. Αυτό σημαίνει ότι ό,τι κι αν γίνει, το Σάββατο, εξακολουθείτε να έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε καρδιακή προσβολή παρά να πάρετε υπερβολική δόση ή να σας χτυπήσει αυτοκίνητο. Αυτό μπορεί να εκληφθεί ως καλό νέ, ωστόσο, επειδή οι καρδιακές παθήσεις μπορούν τουλάχιστον εν μέρει να προληφθούν μέσω της άσκησης και της διατροφής. Και μπορεί να είναι αυτονόητο, αλλά πράγματα όπως το φαγοπότι σε ένα μπαρ και μετά οδήγηση για το σπίτι; Κι αυτό 100% αποτρέψιμο.

Το Responsibility.org έχει μια εκτενή ανάλυση των θανάτων από αυτοκίνητα που σχετίζονται με το αλκοόλ ανά πολιτεία, αλλά και τους νόμους κάθε πολιτείας. Γενικά, οι πιο πυκνοκατοικημένες πολιτείες έχουν περισσότερους θανάτους. 

 

Ωστόσο, οι πολιτείες με μεγάλες πόλεις που διαθέτουν λειτουργικά μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως η Νέα Υόρκη, έχουν λιγότερους θανάτους από οδήγηση υπό την επήρεια μέθης σε σχέση με το μέγεθός τους.

Από το kataggeilte

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου