Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Έχτισαν οι εξωγήινοι το Γκιομπεκλί Τεπέ; Η απροσδόκητη απάντηση του επικεφαλής των ανασκαφών

 To Γκιομπεκλί Τεπέ είναι η πιο συναρπαστική αρχαιολογική ανακάλυψη που έχει επηρεάσει βαθιά την ανθρώπινη ιστορία.

Ο αρχαιολόγος Klause Schmidt, που ανακάλυψε ότι το Γκιομπεκλί Τεπέ χρονολογείται στο 12.000 π.Χ. και υπήρξε επικεφαλής των ανασκαφών μέχρι το 2014, το χαρακτήρισε ως ένα καταφύγιο που χρησιμοποιούταν από νομαδικές ομάδες κυνηγών-συλλεκτών σε μία εκτεταμένη περιοχή, με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους.

Εξωφρενικές εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πρόσφατα, στα μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ο ισχυρισμός, σύμφωνα με τον οποίο, το Γκιομπεκλί Τεπέ χτίστηκε από εξωγήινους, ενώ διατυπώνονται εξωφρενικές θεωρίες ότι στο σημείο υπάρχει μία πύλη του χρόνου.

ύμφωνα με την επικρατέστερη επιστημονική θεωρία, το Γκιομπεκλί Τεπέ αποτέλεσε καταφύγιο νομαδικών ομάδων κυνηγών-συλλεκτών. Φωτογραφία:Oğuz Büyükyıldırım


Λάθος προσέγγιση του σύγχρονου ανθρώπου

O καθηγητής Δρ. Necmi Karu, του τμήματος Προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και επικεφαλής της ανασκαφής στο Γκιομπεκλί Τεπέ, δίνει τη δική του απάντηση στις ανυπόστατες αυτές θεωρίες:

«Πιστεύω ότι, ορισμένοι άνθρωποι δεν είναι με τα καλά τους. Λυπάμαι όμως που υπάρχουν κάποιοι που δίνουν βάση σε τέτοιες θεωρίες. Είναι αδύνατον, να βλέπουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο και να λέμε ότι “δεν υπάρχει καλή ή κακή δημοσιότητα”».

Ο καθηγητής Δρ. Necmi Karu, εκτιμά τους ισχυρισμούς σχετικά με το Γκιομπεκλί Τεπέ, το οποίο έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για αστρολόγους και όσους ενδιαφέρονται για τα μεταφυσικά φαινόμενα, σε εφημερίδα της Τουρκίας.

Απαντώντας σ’ όσους πιστεύουν ότι το Γκιοπεκλί Τεπέ είχε κατοικηθεί από εξωγήινους, των οποίων η ύπαρξη δεν μπορεί ν’ αποδειχθεί, ο Karu έχει πει πως: «Οι άνθρωποι του σύγχρονου κόσμου θεωρούν ότι οι κοινωνίες του παρελθόντος ήταν πρωτόγονες. Οι δεξιότητες του προϊστορικού ανθρώπου δεν πρέπει να παραβλέπονται λέγοντας πως όλα αυτά έγιναν από εξωγήινους».

O καθηγητής στο τμήμα προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, Δρ. Necmi Karul


Ο καθηγητής, Δρ. Karul, είπε σε σχέση με τις δηλώσεις του Martin Sweatman, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σύμφωνα με τις οποίες, το Γκιοπεκλί Τεπέ ήταν παρατηρητήριο για την ατένιση του νυχτερινού ουρανού: «Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε βρει καμία αδιάσειστη απόδειξη που να μαρτυρά ότι το Γκιοπεκλί Τεπέ ήταν παρατηρητήριο. Άλλωστε, οι δομές του είναι στεγασμένες, και δεν μοιάζουν με παρατηρητήριο.

Πέρυσι μάλιστα, βρήκαμε αρνητικά ίχνη ξύλου, τα οποία θεωρούμε ότι χρησιμοποιούνταν στην οροφή. Πιστεύουμε ότι, πριν από 12 χιλιάδες χρόνια, οι όρθιες πέτρες, ήταν απόλυτα συνυφασμένες με τη φύση. Δεν λέμε ότι αποκλείεται ν’ αντίκρυζαν τον ουρανό, αλλά δεν υπάρχουν αρχαιολογικές μαρτυρίες να το υποστηρίζουν».

Το Γκιομπεκλί Τεπέ. Φωτογραφία: Oğuz Büyükyıldırım


Η παραπλάνηση του Graham Hancock

Όσο για τους ισχυρισμούς του Graham Hancock, ο οποίος δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ για το Netflix, ισχυρισμοί που λένε ότι, τα ερείπια αποτελούν ένα αστρονομικό παρατηρητήριo και η «Στήλη 43» είναι ένα διάγραμμα αστερισμών, ο καθηγητής Δρ. Karul, λέει:

«O Hancock έχει επισκεφθεί το Karahan Tepe, γύρισε και δημοσιοποίησε και ντοκιμαντέρ. Ενσωματώνοντας τα όσα είπαμε στη μυθιστοριογραφία του, διαπράττει πλάνη. Συσχετίζει τις σκηνές που απεικονίζονται στις πέτρες με την αστρονομία. Εμείς όμως, πιστεύουμε όμως ότι οι σκηνές πάνω στις πέτρες είναι μυθολογικές ιστορίες και δημιούργημα της συλλογικής μνήμης.

 

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ έχει πλάσει ένα παραπλανητικό αφήγημα, βασισμένο σε επιλεγμένα παραδείγματα, δηλαδή ορισμένες μόνο φιγούρες των αναπαραστάσεων, αγνοώντας παράλληλα δωδεκάδες οβελίσκους και εικόνες».

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου