Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Το αλκοόλ στο αεροπλάνο βλάπτει την καρδιά

Φίλιππος Ζάχαρης
Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ

Όποιος ταξιδεύει αεροπορικώς υπό την επήρεια ακόμη και μέτριου αλκοόλ μπορεί να βλάψει την καρδιά του.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα πρόσφατης μελέτης του γερμανικού κέντρου Αεροδιαστημικής στην Κολωνία. Συγκεκριμένα, παρατηρείται αυξημένη μείωση του κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα, ηοποία μπορεί να έχει επιβλαβείς καρδιαγγειακές συνέπειες. Τα ευρήματα της έρευνας είναι πιθανό να

αφορούν πολλά εκατομμύρια αεροπορικών ταξιδιωτών.

Η Eva-Maria Elmenhorst και οι συν-συγγραφείς της από το γερμανικό κέντρο δημοσίευσαν την επιστημονική τους μελέτη με συμμετέχοντες στο περιοδικό "Thorax" (British Medical Journals) "Οι επιβάτες σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων συχνά πίνουν αλκοόλ. Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της πτήσης αυξάνει την πτώση του κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα λόγω της χαμηλότερης πίεσης του αέρα στην καμπίνα", έγραψαν οι ειδικοί για την αφετηρία της πειραματικής τους μελέτης.

Οι ειδικοί εξέτασαν συνολικά 40 υγιείς συμμετέχοντες στην μελέτη ηλικίας κάτω των 40 ετών. Οι 23 από αυτούς κοιμήθηκαν για δύο νύχτες σε κανονικό εργαστήριο ύπνου, ενώ 17 πειραματόζωα πέρασαν δύο νύχτες σε θάλαμο υπό πίεση. Η πίεση του αέρα εκεί ήταν η ίδια με αυτή που γενικά ορίζεται στις καμπίνες των αεροσκαφών, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 2.400 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, τα πειραματόζωα κοιμήθηκαν νηφάλια. Τη δεύτερη νύχτα, τους δόθηκε προηγουμένως βότκα και κατέληξαν με μέσο όρο 0,4 χιλιοστά του χιλιοστού αλκοόλ στο αίμα τους.

Ο ύπνος με άδειο στομάχι επηρέασε ήδη τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα (τιμή SpO2), ο οποίος πρέπει να είναι τουλάχιστον πάνω από 90%. "Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του ύπνου διενεργήθηκε υπνογραφία (μέτρηση των παραμέτρων του ύπνου) και μετρήθηκαν επίσης η τιμή SpO2 και οι σχετικές παράμετροι του κυκλοφορικού συστήματος.

Αυτό έδειξε ότι υπό υποβαρικές συνθήκες (αρνητική πίεση) χωρίς αλκοόλ, ο ελαφρύς ύπνος αυξήθηκε σε βάρος της φάσης του βαθύ ύπνου και οι φάσεις αφύπνισης ήταν συχνότερες. Αυτό συνοδευόταν από μέσο καρδιακό ρυθμό 73 παλμών και μέσο SpO2 88%, σε σύγκριση με 74 παλμούς και λίγο κάτω από 96% για τον ύπνο στο εργαστήριο ύπνου χωρίς αλκοόλ και σε κανονική πίεση", έγραψε η γερμανική ιατρική επιθεώρηση Ärztezeitung.


Στην μελέτη, ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, παρόμοια με το "ποτό έναρξης των διακοπών" στο αεροδρόμιο "για να γιορτάσουμε τη μέρα" ή για να χαλαρώσουμε λόγω του λίγο ή πολύ υπάρχοντος φόβου των πτήσεων, είχε σημαντικά ισχυρότερες αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των υγιών συμμετεχόντων στην μελέτη. "Ο καθοριστικός παράγοντας ήταν ότι η κατανάλωση αλκοόλ επιδείνωσε αυτή την ήδη δυσμενή καρδιαγγειακή κατάσταση στον θάλαμο αρνητικής πίεσης: με την κατανάλωση αλκοόλ, ο μέσος όρος του SpO2 κατά τη διάρκεια της περιόδου ύπνου ήταν 85% και ο καρδιακός ρυθμός ήταν σχεδόν 88 παλμοί ανά λεπτό".

Κατά τη διάρκεια μιας φάσης ύπνου διάρκειας τεσσάρων ωρών, όπως συνέβη στην πειραματική διάταξη που μιμείται τις μέσες πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, οι συμμετέχοντες στην μελέτη βρίσκονταν σε κατάσταση κάτω από τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα σε ποσοστό 90% για περίπου 200 λεπτά μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Στο θάλαμο αρνητικής πίεσης σε νηφάλια κατάσταση, αυτό συνέβαινε για περίπου 170 λεπτά.

"Ο συνδυασμός του αλκοόλ και της έλλειψης οξυγόνου που προκλήθηκε από την αρνητική πίεση κατά τη διάρκεια της "πτήσης" μείωσε την ποιότητα του ύπνου, επιβάρυνε το καρδιαγγειακό σύστημα και οδήγησε σε παράταση του μειωμένου κορεσμού οξυγόνου (SpO2 κάτω από 90 τοις εκατό)", έγραψαν οι ειδικοί. Το γεγονός ότι αυτές οι επιβλαβείς επιδράσεις καταγράφηκαν και σε υγιή άτομα σε σχετικά νεαρή ηλικία υποδηλώνει ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προϋπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πιθανόν ο κίνδυνος να είναι ακόμη μεγαλύτερος στην business class απ' ό,τι στην οικονομική θέση, σύμφωνα με το γερμανικό ιατρικό περιοδικό Ärztezeitung.

Αφενός, στην επιχειρηματική θέση σερβίρεται συνήθως περισσότερο αλκοόλ και αφετέρου, οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται περισσότερο.

 

Στην μελέτη, οι συμμετέχοντες πέρασαν τη "νύχτα" στον θάλαμο υπό πίεση σε κεκλιμένα καθίσματα - όπως στα πιο άνετα αεροπορικά ταξίδια.

Από το iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου