Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Τι είναι η VILPA; Η ανακάλυψη έλληνα επιστήμονα για την απλή καθημερινή άσκηση που μπορεί να σας σώσει τη ζωή

 Η άσκηση είναι συνδεδεμένη με τη βελτίωση της υγείας και τη μακροζωία. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους η καθημερινή γυμναστική μπορεί να φαίνεται δύσκολη ή απρόσιτη.

Το τελευταίο διάστημα έγινε γνωστό ότι ένας έλληνας επιστήμονας έφερε μια ριζοσπαστική αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την άσκηση.

Η Vigorous Intermittent Lifestyle Physical Activity (VILPA) ή στα ελληνικά «Έντονη Διαλείπουσα Φυσική Δραστηριότητα Καθημερινής Ζωής» είναι μια μέθοδος άσκησης που υπόσχεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία χωρίς να χρειάζεται εξτρα

χρόνο ή ειδικό εξοπλισμό.


Τι είναι η VILPA;

Η VILPA είναι μια μορφή άσκησης που περιλαμβάνει σύντομες, έντονες εκρήξεις φυσικής κίνησης. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε στην καθημερινότητά σας, από το να περπατάτε πιο γρήγορα για ένα ή δύο λεπτά, να ανεβαίνετε σκάλες, να κουβαλάτε ψώνια ή να κάνετε βαριές οικιακές εργασίες.

Το βασικό στοιχείο της VILPA είναι ότι οι δραστηριότητες αυτές είναι ενσωματωμένες στην καθημερινή ζωή και δεν απαιτούν επιπλέον χρόνο ή ειδική προετοιμασία. Απλώς διάθεση και ενέργεια…

Πώς ανακαλύφθηκε;

Η ανακάλυψη της VILPA έγινε από τον Μανώλη Σταματάκη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, ο οποίος ηγήθηκε μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine. Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 25.241 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας 61,8 ετών, οι οποίοι δήλωσαν ότι στον ελεύθερο χρόνο τους δεν ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής.

Τα δεδομένα προέρχονταν από φορητές συσκευές που κατέγραψαν τις κινήσεις των συμμετεχόντων, επιτρέποντας την ανάλυση άγνωστων μέχρι τότε στοιχείων της καθημερινότητας.

Τα οφέλη της VILPA

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εκπληκτικά. Στη διάρκεια μιας περιόδου σχεδόν 7 ετών, 852 από τους συμμετέχοντες απεβίωσαν. Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτοί που εκτελούσαν VILPA είχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο σε σύγκριση με εκείνους που δεν συμμετείχαν.

Τρεις ασκήσεις VILPA την ημέρα, διάρκειας λίγων λεπτών, οδήγησαν σε μείωση κατά 40% του κινδύνου θανάτου από καρκίνο και σχεδόν 50% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό ήταν που εξέπληξε και τους επιστήμονες, δηλαδή ο μεγάλος συσχετισμός με μια φαινομενικά τόσο μικρή καθημερινή σωματική δραστηριότητα.


Εφαρμογή της VILPA στην καθημερινή ζωή

Το «κλειδί» της VILPA είναι πως προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή άσκηση στον ελεύθερο χρόνο. Για τους περισσότερους μεσήλικες και ηλικιωμένους, η τακτική άσκηση είναι δύσκολη για μια σειρά από λόγους.

Ωστόσο, οι καθημερινές δραστηριότητες που κάνουν ούτως ή άλλως, όπως το κουβάλημα των ψώνιων ή το ανέβασμα σκάλας, μπορούν να αποτελέσουν πηγές έντονης φυσικής δραστηριότητας. Ο Σταματάκης έχει επισημάνει ότι η VILPA είναι ιδιαίτερα εφικτή, καθώς δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, δεν απαιτεί την προσέλευση σε γυμναστήριο και είναι δωρεάν.

Πρακτικές συμβουλές για την ενσωμάτωση της VILPA

Για να ενσωματώσετε τη VILPA στη ζωή σας, μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα:

  • Περπατήστε πιο γρήγορα για ένα ή δύο λεπτά
  • Ανεβείτε σκάλες αντί να χρησιμοποιείτε το ασανσέρ.
  • Κουβαλήστε τα ψώνια σας με τα χέρια, αντί να χρησιμοποιείτε καροτσάκι.
  • Κάντε οικιακές εργασίες, όπως το σκούπισμα, με μεγαλύτερη ένταση
  • Παίξτε με τα παιδιά σας ή τα κατοικίδια ζώα σε έντονο ρυθμό για λίγα λεπτά.

Η VILPA είναι μια απλή και προσβάσιμη μέθοδος άσκησης, που μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Οι σύντομες, έντονες εκρήξεις φυσικής κίνησης που ενσωματώνονται στην καθημερινή ζωή μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικές.

Για όσους δυσκολεύονται να βρουν χρόνο ή κίνητρο για την παραδοσιακή άσκηση, η VILPA προσφέρει μια ελπιδοφόρα λύση, για να βελτιώσουν την υγεία τους χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο ζωής τους.

 

Η ανακάλυψη του Εμμανουήλ Σταματάκη αποτελεί μια σημαντική εναλλακτική προς την κατεύθυνση της καλύτερης υγείας και μακροζωίας για όλους.

Από το newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου