Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Η αφυδάτωση, ειδικά κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, είναι πολύ αληθινός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε όλοι. 

Ή, τουλάχιστον, όσοι από εμάς δεν πίνουμε αρκετό νερό. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι κάθε πληροφορία που θα ακούσουμε για την αφυδάτωση αληθινή. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από αυτές τις πληροφορίες και ας εξηγήσουμε αν ισχύουν ή όχι.

Αν διψάτε, είστε ήδη αφυδατωμένοι: ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ

Στη χειρότερη περίπτωση, είναι μια καλή υπενθύμιση του οργανισμού ότι ξεχάσαμε να πιούμε νερό, αλλά δεν είναι αναγκαστικά και σημάδι αφυδάτωσης. Τις περισσότερες φορές είναι ο οργανισμός μας να στέλνει αυτή την ειδοποίηση – και ας μην ξεχνάμε ότι η αφυδάτωση δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να διψάσουμε. Υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι, και σχεδόν όλοι είναι πιο πιθανοί από την αφυδάτωση.

Τα σκούρα κίτρινα ούρα είναι σημάδι αφυδάτωσης: ΙΣΧΥΕΙ      

Όσο πιο σκούρα κίτρινα είναι τα ούρα σας, τόσο λιγότερο νερό έχετε πιει, άρα και τόσο πιο αφυδατωμένοι θα είστε. Είναι από τους πιο εύκολους τρόπους να κρίνετε τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού σας.


Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε: ΝΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ

Ναι, το να πίνουμε άφθονο νερό καθημερινά είναι ανάγκη. Επίσης δεν είναι κάτι που χρειάζεται να το παρακάνουμε. Βέβαια, δεν είναι και εύκολο να το παρακάνουμε (το σώμα σας κάποια στιγμή αλήθεια δεν θα θέλει να πιει περισσότερο νερό). Φροντίστε να πίνετε τακτικά (ή, έστω, όποτε διψάτε) ένα μεγάλο ποτήρι νερό για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας και αποφύγετε τις ακρότητες.

Ορισμένες ομάδες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αφυδάτωσης από άλλες: ΙΣΧΥΕΙ

Η αφυδάτωση είναι πιο επικίνδυνη για τα παιδιά, τις εγκύους και ορισμένους ηλικιωμένους. Την ίδια στιγμή, για διαφορετικούς λόγους, αυτές είναι και οι ομάδες που είναι πιο πιθανό να αφυδατωθούν, συνεπώς φροντίστε για την τακτική ενυδάτωση.

Ενυδάτωση σημαίνει νερό: ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού που καλύπτουν επίσης τις ανάγκες μας σε ενυδάτωση, και αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που πρέπει να καταναλώνουμε άφθονα, καθημερινά. Τροφές όπως το καρπούζι, το σπανάκι, το αγγούρι, το σέλινο, το πεπόνι, οι φράουλες και τα ραπανάκια αποτελούνται κατά τεράστιο ποσοστό από νερό. Τα αλμυρά τρόφιμα και τα ποτά με καφεΐνη θα σας αφυδατώσουν. Συνεπώς, αν σας αρέσει το τσάι, προτιμήστε τσάι από βότανα για ενυδάτωση σε σχέση  με το πράσινο ή μαύρο τσάι.


Ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να σας αφυδατώσει: ΙΣΧΥΕΙ

Έχετε ξυπνήσει ποτέ μετά από λίγο ή κακό ύπνο με εκείνη τη δυσάρεστη, ξερή αίσθηση σε όλο σας το σώμα; Αυτό συμβαίνει επειδή ο λιγότερος ύπνος επηρεάζει ορισμένες από τις “νυχτερινές” λειτουργίες του οργανισμού, που τον διατηρούν ενυδατωμένο όσο κοιμόμαστε. Πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό με το που θα ξυπνήσετε και θα νιώσετε αμέσως καλύτερα.

Ο “χρυσός κανόνας” είναι 8 ποτήρια νερό την ημέρα: ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ

Ή μπορεί να ισχύει για κάποιους και να μην ισχύει για άλλους. Και για όσους ισχύει μπορεί να χρειαστούν αυξομειώσεις ανάλογα με την εποχή, τα επίπεδα δραστηριότητας αλλά και πολλούς ακόμα παράγοντες. 

 

Βρείτε ποιος είναι ο σωστός αριθμός για εσάς, που σας κάνει να αισθάνεστε καλά και να μην έχετε τη χαρακτηριστική νωθρότητα της αφυδάτωσης και αφήστε τους γενικούς κανόνες.

Από το iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου