Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Σαν σήμερα 30 Ιουνίου: Μια μυστηριώδης έκρηξη μεγατόνων στη Σιβηρία αφήνει αναπάντητα ερωτήματα από το 1908 μέχρι σήμερα

 Στις 30 Ιουνίου του 1908 ο πλανήτης σοκαρίστηκε από μία μυστηριώδη και εντυπωσιακών διαστάσεων έκρηξη στην Τουνγκουσκα της Σιβηρίας, που έμεινε γνωστή ως το Συμβάν της Τουνγκουσκα.

Η πιθανότερη αιτία θεωρείται για η έκρηξη ενός μεγάλου μετεωροειδούς, ή μικρού αστεροειδούς ή και θραύσματος κομήτη, σε απόσταση 5-10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν

5-30 μεγατόνοι TNT, δηλαδή το χιλιαπλάσιο της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα. Για αυτό και, παρότι ο μετεωρίτης δεν προσέκρουσε στην επιφάνεια της Γης, θέρισε περίπου 80 εκατομμύρια δέντρα σε μια έκταση πάνω από 2,15 εκατομμύρια στρέμματα σε μια έκρηξη που θα μπορούσε να καταστρέψει μια μεγάλη πόλη.

Το Συμβάν της Τουνγκουσκα θεωρείται ένα μεγάλο μυστήριο για την επιστημονική κοινότητα και για το ευρύ κοινό, λόγω του ότι δεν βρέθηκε μετεωρίτης ή άλλο αντικείμενο, παρά τη μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε. 

 

Πάντως, η Έκρηξη της Τουνγκούσκα θεωρείται η μεγαλύτερη χερσαία πτώση μετεωρίτη ή αστεροειδούς στη Γη στην καταγεγραμμένη Ιστορία, δεδομένου ότι πριν την δεκαετία του 1970 και τη γενικευμένη τηλεπισκόπηση του πλανήτη από τεχνητούς δορυφόρους ακόμη κι αν ένας μεγαλύτερος μετεωρίτης είχε πέσει σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή, δεν θα είχε γίνει αντιληπτός.

Από το newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου