Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Ανακαλύφθηκε αρχαία πέτρινη πλάκα ηλικίας 2.500 ετών από «χαμένο» πολιτισμό – Μυστήριο με τις σκηνές μάχης και το περίεργο αλφάβητο

 Αρχαιολόγοι στην Ισπανία ανακάλυψαν μοναδική πλακέτα με αρχαία σχέδια, η οποία απεικονίζει σκηνές μάχης των Ταρτησσίων και ένα περίεργο αλφάβητο.

Τα έργα τέχνης βρέθηκαν κατά τη διάρκεια τρεχουσών ανασκαφών στο Κάσας ντελ Τουρουνιούελο, μια αρχαία Ταρτησσική τοποθεσία στη νοτιοδυτική Ισπανία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο αρχαίος πολιτισμός της Ταρτησσού που εξαφανίστηκε

Οι Ταρτήσσιοι ήταν ένας

αρχαίος πολιτισμός που εγκαταστάθηκε στην Ιβηρική χερσόνησο γύρω στον όγδοο αιώνα π.Χ. και ήταν γνωστοί για το περίτεχνο σύστημα γραφής τους. Μέχρι τον τέταρτο αιώνα π.Χ., είχαν εξαφανιστεί μυστηριωδώς.

Στην περίμετρο της πλάκας, κάποιος είχε χαράξει μια αλφαβητική “ακολουθία 21 συμβόλων” στο Παλαιοϊσπανικό αλφάβητο, σύμφωνα με μια  ανακοίνωση.  Δυστυχώς, ένα κομμάτι της πλάκας έχει σπάσει, επομένως οι ερευνητές μπορούν μόνο να κάνουν υποθέσεις για τα γράμματα που λείπουν από τη σειρά.

Η μία πλευρά του δισκίου περιείχε γράμματα από ένα αλφάβητο. (Eικόνα: JFiJ/CSIC)


«Τουλάχιστον [έξι] σύμβολα έχουν χαθεί στο σπασμένο της πλάκας, αλλά αν ήταν εντελώς συμμετρικό και τα σύμβολα είχαν καταληφθεί πλήρως από τις τρεις από τις τέσσερις πλευρές της πλάκας, θα μπορούσαν να φτάσουν τα 32 σύμβολα», είπε στη δήλωσή της ο Joan Ferreri Jane, ερευνητής παλαιοϊσπανικής φιλολογίας (η μελέτη της δομής και της εξέλιξης της γλώσσας) στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. «Είναι κρίμα που χάθηκε το τελικό τμήμα του αλφαβήτου, γιατί εκεί υπάρχουν συνήθως οι πιο έντονες διαφορές».

Τα σενάρια για την πλάκα

Η πλάκα, η οποία έχει μήκος σχεδόν 20 εκατοστά, περιέχει επίσης χαραγμένα σχέδια που απεικονίζουν τρεις πολεμιστές στη μάχη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα σκίτσα αποτελούσα πιθανόν μέρος μιας άσκησης ζωγραφικής του καλλιτέχνη για να τελειοποιήσει την τέχνη του, προτού σκαλίσει παρόμοια μοτίβα σε κομμάτια χρυσού, ελεφαντόδοντου ή ξύλου.

Σκαλιστή πλάκα σχιστόλιθου του 6ου-5ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκε στο Casas del Turuñuelo. Credit: E. Rodríguez / M. Luque / CSIC


«Αυτή η ανακάλυψη αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στην αρχαιολογία της χερσονήσου, και μας φέρνει πιο κοντά στη κατανόηση των τεχνικών επεξεργασίας στην Ταρτησσό, που ήταν άγνωστες μέχρι τώρα», ανέφερε στην δήλωσή της η Esther Rodriguez Gonzales, αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Μέριδα, η οποία συντόνισε τις ανασκαφές. 

 

«Ταυτόχρονα, μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τα ενδύματα, τα όπλα ή τις κεφαλές των χαρακτήρων που παρουσιάζονται». 

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου