Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Γιατί πονά το σώμα μου

Ο μυϊκός πόνος που επηρεάζει ένα μικρό μέρος του σώματός σας προκαλείται συνήθως από υπερβολική χρήση – αυτό που ονομάζουμε πιάσιμο. 

Ή μπορεί να είναι ένας μικρός τραυματισμός. Αλλά όταν πονάτε σε όλο σας το σώμα, είναι πιο πιθανό αυτό να προκαλείται από μόλυνση, ασθένεια ή κάποιο φάρμακο που έχετε πάρει. Ας δούμε τα πιο πιθανά σενάρια.

Πρόβλημα με την κυκλοφορία του αίματος

Αν έχετε πόνο στα χέρια, στα πόδια ή

και στα δύο, οι μύες σας μπορεί να μην παίρνουν αρκετό αίμα. Στην αρχή, μπορεί να το παρατηρήσετε μόνο όταν ασκείστε, αλλά με τον καιρό μπορεί να το νιώσετε όταν κάθεστε ή περπατάτε. Αυτό συνήθως προκαλείται από μια κατάσταση που ονομάζεται αρτηριοσκλήρυνση, που συμβαίνει όταν υπάρχει απόφραξη στους σωλήνες που μεταφέρουν αίμα στους μυς σας.


Υποθυρεοειδισμός

Αυτό συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Μπορεί να προκαλέσει πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, καθώς και πρήξιμο. Μπορεί να σας κουράσει και να σας οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης, αραίωση μαλλιών, ξηροδερμία, υψηλή χοληστερόλη και άλλα προβλήματα.

Γρίπη ή άλλες λοιμώξεις

Όταν χτυπάει ο ιός της γρίπης, προκαλεί πυρετό και συμφόρηση και μπορεί να προκαλέσει πόνο στους μυς σας, ειδικά στην πλάτη, τα πόδια και τα χέρια. Συνήθως βελτιώνεται από μόνο του σε μια εβδομάδα περίπου.

Φάρμακα

Φάρμακα που ονομάζονται στατίνες χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης και περίπου το 30% των ανθρώπων που τις παίρνουν λένε ότι έχουν μυϊκούς πόνους. Αν αυτό συμβαίνει και σε εσάς, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να είναι σε θέση να σας δώσει ένα διαφορετικό φάρμακο.

Λύκος

Όταν ο λύκος επηρεάζει τις αρθρώσεις ή τους μυς σας, μπορεί να τους κάνει άκαμπτους και να βλάψει την κίνηση. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η φαρμακευτική αγωγή και ορισμένες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων σας. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το τι θα λειτουργούσε καλύτερα για εσάς.


Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Επηρεάζει κυρίως τις αρθρώσεις σας και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας. Μπορεί να προκαλέσει πόνο και φλεγμονή σε όλο το σώμα σας και οι αρθρώσεις σας μπορεί να διογκωθούν και να λάβουν περίεργα σχήματα. Η φαρμακευτική αγωγή και η φυσικοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στα συμπτώματά σας, αλλά δεν υπάρχει θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί.

Ινομυαλγία

Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς σας, καθώς και προβλήματα με τον ύπνο, τη διάθεση και τη μνήμη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι συμβαίνει όταν ο εγκέφαλός σας λαμβάνει φυσιολογικά, ήπια σήματα πόνου και κατά λάθος τα επιδεινώνει. Μπορεί να προκληθεί από ασθένεια, χειρουργική επέμβαση ή σοβαρό ψυχικό στρες. Οι τεχνικές άσκησης και χαλάρωσης όπως η γιόγκα μπορεί να βοηθήσουν.

Ψωριασική αρθρίτιδα

Αυτή η πάθηση είναι ένας συνδυασμός φλεγμονής των αρθρώσεων και δερματικής διαταραχής. Οι αρθρώσεις των χεριών, των δακτύλων, των ποδιών, των γονάτων και άλλων σημείων σας μπορεί να είναι δύσκαμπτες και να πονούν. Ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται μόνο στη μία πλευρά του σώματος ή μπορεί να είναι συμμετρικός και στις δύο πλευρές. Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να περιορίσει το εύρος της κίνησής σας και να σας προκαλεί κούραση.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Το κύριο σύμπτωμα αυτής της πάθησης είναι η υπερβολική κόπωση που δεν μπορεί να εξηγηθεί με τίποτα άλλο. Μπορεί να επιδεινωθεί με την άσκηση ή την ψυχική καταπόνηση, αλλά η ξεκούραση δεν βελτιώνει την κατάσταση. Μπορεί επίσης να έχετε μυϊκούς πόνους, προβλήματα μνήμης, πονόλαιμο, πόνο στις αρθρώσεις και πονοκεφάλους και μπορεί να αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η φαρμακευτική αγωγή και η φυσικοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων σας.

 

Αγκυλωτική σπονδυλίτιδα

Είναι ένας τύπος χρόνιας αρθρίτιδας που προκαλεί φλεγμονή στη σπονδυλική στήλη και μερικές φορές στους γοφούς, τα γόνατα και το στήθος. Προκαλεί πόνο και δυσκαμψία, ειδικά το πρωί και μπορεί επίσης να επηρεάσει τον αυχένα. Μιλήστε με τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε συμπτώματα, επειδή η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της πάθησης.

Από το iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου