Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

« ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ »

Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από τρομερή οικονομική κρίση από τη μια πλευρά και από την άλλη παρατηρούμε αύξηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Ο άνθρωπος σήμερα κινείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, παρόλα αυτά δεν πρέπει να αδιαφορεί για το περιβάλλον γύρω του. Πρέπει να αρχίσει με ωριμότητα και υπευθυνότητα να αντιμετωπίζει την ανακύκλωση ως μέσο διαβίωσής του.

Δυστυχώς κάνει ότι περνά από το χέρι του και

οδηγεί το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζει, κινείται και αναπνέει, στην καταστροφή, με βήματα γοργά χωρίς να συνειδητοποιεί τις αλόγιστες ενέργειες που του επιφέρει.

Κοιτώντας γύρω μας, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι και το πιο μικρό σκουπιδάκι που υπάρχει πεταμένο είτε στο δρόμο, είτε στο πεζοδρόμιο είτε σε κάποιο αυλάκι, δημιουργεί την εντύπωση μιας χαώδους κατάστασης αν αυτό συσσωρευτεί σε όγκο.

Σίγουρα θα απειλήσει στο μέλλον τη διαβίωση πάνω στον πλανήτη μας, αλλά ποιος νοιάζεται για ένα απλό χαρτάκι από τσίχλα στο δρόμο ή ένα πλαστικό μπουκαλάκι πεταμένο στην άμμο;

Πρέπει όλοι μας συνειδητά να τοποθετούμε τα απορρίμματα και κάθε λογής σκουπίδια στους ανάλογους κάδους για ανακύκλωση. Καινόσον αφορά οικοδομικά απόβλητα , ειδικοί κάδοι για μπάζα παρέχονται από εξειδικευμένες εταιρίες για να προωθήσουν την ανακύκλωσή τους.

Δυστυχώς στην Ελλάδα η ιδέα της ανακύκλωσης δεν είναι ευρεία διαδεδομένη, αλλά ας αναλογιστούν έστω και λίγο ότι η ανακύκλωση θα αποτελεί ίσως τη μοναδική λύση για πραγματική επιβίωση στον πλανήτη μας.

Αναρωτηθήκαμε ποτέ, κάνοντας εσωτερική αυτοκριτική αν τον θέαμα που αντικρίζουμε από τον τεράστιο όγκο σκουπιδιών πουνκατακλύζει τους δρόμους μας αρέσει ή αν αυτό είναι επιβλαβές για την υγεία μας ή για το περιβάλλον;

Μάλλον έχουμε χαθεί στις ερωτήσεις που κάνουμε στον εαυτό μας για το θέμα επιβίωσης μόνο όσον αφορά τη τροφή μας και όχι για την επιβίωσή μας μέσω του περιβάλλοντος.


Ίσως όταν συνειδητοποιήσουμε ειλικρινά την αξία της ανακύκλωσης, να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σκεπτικιστικά και κάθε είδους απορρίμματα να τα τοποθετούμε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, συμβάλλοντας έτσι σε ένα πιο ανθρώπινο και καθαρότερο περιβάλλον, το περιβάλλον που αξίζει σε μας και τις επόμενες γενιές.

Εν-ημερωμένος πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου