Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Αρχαιολόγοι έκαναν μία ανατριχιαστική ανακάλυψη σε ένα μικρό χωριό – Τα λείψανα γυναίκας 2.000 ετών που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου μαρτυρούν τελετουργική ανθρωποθυσία

Τα λείψανα μιας νεαρής γυναίκας έχουν ανακαλυφθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, με κάποια στοιχεία να δείχνουν ότι δολοφονήθηκε ως μέρος μιας ανθρώπινης θυσίας κατά τη διάρκεια της Εποχής του Σιδήρου.

Το εύρημα, ηλικίας 2.000 ετών, ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στο Ντόρσετ. Η ομάδα εξετάζει τα λείψανα της γυναίκας, που υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 20 ετών, η οποία σκοτώθηκε από μαχαιριά στον λαιμό καθώς και τραύμα στο πλευρό.

Ο τραυματισμός έχει

χαρακτηριστεί ως το «κλειδί» για την εύρεση αποδεικτικών στοιχείων για φονικά τελετουργικά στη Βρετανία. Τα λείψανα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε έναν προϊστορικό οικισμό 2.000 ετών στο Winterborne Kingston στο κεντρικό Ντόρσετ.

Τα ίχνη που δείχνουν ανθρωποθυσία

Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου δήλωσε: «Η ανάλυσή τους δείχνει ότι ήταν προς το τέλος της δεκαετίας των 20 όταν πέθανε και είχε ζήσει μια σκληρή και απαιτητική σε σωματική εργασία ζωή. Ανακάλυψαν επίσης ότι υπέστη ζημιά σε ένα από τα πλευρά της, που πιθανόν προκλήθηκε λόγω βίας, εβδομάδες πριν σκοτωθεί από τραύμα στον λαιμό της».

Ο χώρος ανασκαφών ενός προϊστορικού οικισμού που χρονολογείται πριν από 2.000 χρόνια στο Winterborne Kingston στο κέντρο του Dorset (Jonathan Beal/PA Wire)


«Ο συνδυασμός των παραγόντων στη μελέτη τους δείχνουν ότι αυτή είναι σπάνια φυσική απόδειξη ότι η ανθρωποθυσία έλαβε χώρα στην Εποχή του Σιδήρου στη Βρετανία.»

Η διαφορά με τις άλλες ταφές

Ο Δρ. Martin Smith, Επίκουρος Καθηγητής Εγκληματολογικής και Βιολογικής Ανθρωπολογίας, είπε: «Στις άλλες ταφές που έχουμε βρει, οι νεκροί φαίνεται να ήταν προσεκτικά τοποθετημένοι στον λάκκο και να τους συμπεριφέρονται με σεβασμό, αλλά με αυτή η φτωχή γυναίκα δεν έτυχε της ίδιας μεταχείρισης. Έχουμε επίσης βρει στο παρελθόν κεραμικά αγγεία και υπολείμματα από αρμούς κρέατος δίπλα σε ανθρώπινα λείψανα, τα οποία πιστεύουμε ότι είναι προσφορές για τη μεταθανάτια ζωή. Δεν υπήρχε τίποτα τέτοιο».

«Η νεαρή γυναίκα βρέθηκε ξαπλωμένη μπρούμυτα πάνω σε μια παράξενη, σκόπιμα κατασκευασμένη διάταξη οστών ζώων σε σχήμα ημισεληνοειδούς στο κάτω μέρος ενός λάκκου, επομένως φαίνεται ότι σκοτώθηκε ως μέρος μιας προσφοράς.» συμπλήρωσε.

Φωτογραφία: © Adam Stanford για το Πανεπιστήμιο του Bournemouth.


Τα σημάδια που δείχνουν ότι εργάστηκε σκληρά

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Antiquities Journal, εξηγεί πώς η σπονδυλική στήλη της γυναίκας έδειξε σημάδια σημαντικής εκφύλισης και αρθριτικών αλλοιώσεων για το νεαρό της ηλικίας της, και είχε επίσης βλάβη σε μερικούς από τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, γεγονός που υποδηλώνει καταπόνηση από συστηματική σκληρή εργασία.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ότι είχε καλά ανεπτυγμένες και ανθεκτικές μυϊκές συνδέσεις, οι οποίες υποδηλώνουν ότι ήταν ένα ακόμα σημάδι επίπονης και αδιάλειπτης σωματικής δραστηριότητας. Τέλος, η ανάλυση των ισοτόπων στα δόντια της αποκάλυψε ότι πιθανότατα έπινε νερό ως παιδί περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά από τον οικισμό.

Ο εκφυλισμός της σπονδυλικής στήλης υποδηλώνει ότι έζησε μία ζωή στην οποία εργάστηκε σκληρά


Το “κλειδί” στην υπόθεση

Ο Δρ. Smith είπε: «Όλα τα σημαντικά στοιχεία που έχουμε βρει, όπως τα προβλήματα με τη σπονδυλική στήλη της, τη σκληρή εργασιακή ζωή της, τον σοβαρό τραυματισμό στο πλευρό της, το γεγονός ότι θα μπορούσε να έχει προκληθεί από αλλού, και ο τρόπος που θάφτηκε θα μπορούσαν να εξηγηθούν μεμονωμένα. Αλλά όταν τα βλέπεις όλα μαζί, το γεγονός  ότι τοποθετήθηκε μπρούμυτα πάνω σε μια πλατφόρμα από ζωικά κόκαλα, το πιο εύλογο συμπέρασμα είναι ότι έπεσε θύμα τελετουργικού φόνου».

«Και φυσικά, βρήκαμε ένα μεγάλο σημάδι κοψίματος στον λαιμό της που θα μπορούσε να είναι το “κλειδί” της υπόθεσης», κατέληξε.

 

Η ομάδα επίσης, διεξάγει ανάλυση DNA για να αποδείξει αν μεταφέρθηκε στον οικισμό ως ξένη από άλλη περιοχή.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου