Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Τι γλυκά έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες

 Γαστριμαργικές συνήθειες

Οι πηγές από όπου έχουν αντληθεί οι περισσότερες πληροφορίες που έχουμε σχετικά με τις γαστριμαργικές συνήθειες, τις συνταγές και τα ήθη γύρω από τα τραπέζια της Αρχαίας Ελλάδας είναι δύο. Οι Δειπνοσοφιστές του Αθήναιου, Αλεξανδρινού βιολόγου, γαστρονόμου και ρήτορα που έζησε στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ., και το έργο του Αρχέστρατου, Συρακούσιου ποιητή και φιλοσόφου του 4ου π.Χ. αιώνα, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της

δυτικής γαστρονομίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πηγές αυτές, όπως σημειώνουν τα perierga.gr, τα γλυκά των αρχαίων Ελλήνων ή αλλιώς νωγαλεύματα ήταν τα εξής:


ο σησαμούς (παστέλι από σουσάμι)

η μουστόπιτα (μουσταλευριά),

ο μηλοπλακούς (κυδώνι βρασμένο σε μέλι),

το λάγανον ή λαλλάγγι (είδος τηγανίτας)

ο κοπτοπλακούς (γλύκισμα με φύλλα ζύμης, αμύγδαλα, καρύδια και μέλι που μοιάζει να είναι πρόγονος του σημερινού μπακλαβά)

οι πλακούντες (πίτες με ζυμάρι, τυρί, μέλι, σουσάμι και καρυκεύματα)

Δείτε επίσης: ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥ (Διήγημα)

η άμμιλος (τούρτα),

η μελιττούτα (μελόπιτα),

τα τήγανα (λουκουμάδες)

Από το pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου