Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Θέλετε κράτος; Αλλάξτε αυτό που έχετε

Του Παντελή Σαββίδη

 1.-Το ότι η ένταση των καιρικών φαινομένων αλλάζει είναι μια πραγματικότητα η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η αιτία της αλλαγής αυτής, και πως θα ονομασθεί, είναι ένα επιστημονικό ζητούμενο.

2.-Τα κράτη εκείνο που τα ενδιαφέρει είναι πως θα την αντιμετωπίσουν. Το αν λέγεται κλιματική αλλαγή, ή όπως αλλοιώς, είναι θέμα που συζητείται στα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια των σχολών μετεωρολογίας και κλιματολογίας.

3.-Στην Ελλάδα, προς το παρόν,

αντιμετωπίζεται με περιγραφή του φαινομένου απο κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους καθώς και απο το μακρύ τους χέρι στα ΜΜΕ.

4.-Πέραν της έντασης των φαινομένων στον Έβρο και στη Θεσσαλία το ελληνικό κράτος έδειξε αδυναμία πρόβλεψης και αντίδρασης πριν την εκδήλωσή τους, ώστε οι ζημιές να περιορισθούν όπως και οι ανθρώπινες και ζωϊκές απώλειες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο συγκεντρωτισμός και ο χωρίς κανένα σχέδιο τρόπος αντιμετώπισης των φαινομένων. Η αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων είναι μια ολόκληρη επιστήμη. Στην Ελλάδα έχει αφεθεί στην εμπειρία υπηρεσιών, όπως η Πυροσβεστική ή ανάλογων, χωρίς επιστημονική γνώση εμβάθυνσης και αντιμετώπισης του φαινομένου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πέραν των τραγικών αποτελεσμάτων της διαχείρισης των φαινομένων, είναι η σύγκριση των ομάδων βοήθειας που ήρθαν απο το εξωτερικό και των ελληνικών υπηρεσιών. Οι Έλληνες πυροσβέστες στον Έβρο κοιμόντουσαν στους δρόμους για να ξεκουρασθούν και οι ομάδες του εξωτερικού ήρθαν οργανωμένες με εγκαταστάσεις και ύπνου και ιατρικής βοήθειας.

Το γεγονός αποκαλύπτει νοοτροπία καθυστερημένου κράτους που ως προς τον εκσυγχρονισμό μέσων και νοοτροπιών έχει μείνει δεκαετίες πίσω.

5.-Τα αρμόδια πρόσωπα που ορίζουν οι κυβερνήσεις ως υπουργούς δεν έχουν καμιά σχέση με το αντικείμενο. Ο σημερινός αρμόδιος υπουργός, κ. Κικίλιας, ήταν ένας μπασκετμπολίστας, ειδικεύτηκε σε έναν κλάδο της ιατρικής τον οποίο αγνοώ, προορίζετο για υπουργός άμυνας, μετά τον τοποθέτησαν στον τουρισμό και, τώρα, είναι υπεύθυνος για τον πλέον κρισιμο τομέα κρατικής και κοινωνικής ασφάλειας. Ούτε αναγεννησιακό πρότυπο να ήταν! Μπορεί και να μην καταλαβαίνει και τι του λένε οι υπηρεσίες που προϊσταται, όπως ο Σημίτης το βράδυ της εμπλοκής στα Ίμια δεν καταλάβαινε τι του ζητούσε ο Λυμπέρης όταν του έλεγε “απελευθερώστε κανόνες εμπλοκής”.

6.-Για τη νοοτροπία αυτή ευθυνόμαστε και ως λαός. Εμείς παρέχουμε τα περιθώρια στους εκάστοτε πρωθυπουργούς να δρουν με αυτόν τον τρόπο για να βολέψουν όσους περισσότερους μπορούν δουλικά ιστάμενους στο περιβάλλον τους. Ευθυνόμαστε και ως ΜΜΕ διότι αυτό το μοντέλο αναπαράγουμε.

7.-Κατά την εξέλιξη των φαινομένων διαπιστώθηκε, ακόμη, πως οι υπηρεσίες αγνοούσαν πως να τα διαχειριστούν.

8.-Ο χειρισμός των φαινομένων έγινε, στις κρίσιμες μέρες, κεντρικά απο την Αθήνα. Δεν υπήρχε καμιά γνώση του περιβάλλοντος και του προβλήματος. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκαν επι τόπου οι υπηρεσίες- ή θέλω να ελπίζω ότι εγκαταστάθηκαν- αλλά όπως έχω πληροφορηθεί, τουλάχιστον στον Έβρο, οι τοπικές υπηρεσίες δεν έπαιρναν πρωτοβουλίες απο τον φόβο των υπηρεσιακών επιπτώσεων που θα είχαν παρότι θεωρούσαν πως οι εντολές που δέχονταν ήταν προς την λάθος κατεύθυνση. Η ευθυνοφοβία είναι μια επιλογή του κεντρικού κράτους ως αντίληψη λειτουργίας των υπηρεσιών για να ελέγχεται κάθε κίνηση απο το κέντρο.

9.-Το αποτέλεσμα είναι ανυπολόγιστες καταστροφές οι οποίες με ένα οργανωμένο κράτος, εκσυγχρονισμένο σε μέσα και αντιλήψεις παρέμβασης θα είχαν περιοριστεί κατά πολύ. Η κυβέρνηση έχει ευθύνες για τα τραγικά συμβάντα των ημερών. Και θα πρέπει να της καταλογιστούν.

10.-Πάνω στις καταστροφές η ηγεσία αυτού του κράτους επιχειρούσε, πάντα, και θα επιχειρήσει και τώρα, να αναπαραγάγει την διαχρονική νοοτροπία διαφθοράς: θα επικαλεστεί το έκτακτον της ανάγκης- το οποίο είναι πραγματικό- και θα δώσει τα έργα αποκατάστασης σε φιλικά διακείμενα πρόσωπα με απευθείας αναθέσεις. Αυτό είναι ενα διαχρονικό φαινόμενο το οποίο κατατρώει τις σάρκες του κοινωνικού ιστού. Και εκεί θα τελειώσει η κρατική παρέμβαση. Κανένας περαιτέρω προβληματισμός μιας νέας οργάνωσης του κράτους. Το κράτος θα βγει απο την κρίση ίδιο και απράλλαχτο. Και η κοινωνία θα ξεχάσει πολύ σύντομα. Και το 2020 το ίδιο έγινε. Έδωσε στην ΤΕΡΝΑ αντιπλημμυρικά έναντι 145 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία δεν έχουν κατασκευασθεί. Χαρακτηριστικό, δε, της ποιότητας των έργων είναι η γέφυρα που κατασκευάσθηκε πριν μερικά χρόνια κατέρρευσε τις ημέρες αυτές. Στην κυβερνητική αυτή προσπάθεια οι κομματικοί της κυβέρνησης ανέλαβαν, ήδη, έργο. Το ίδιο και οι κομματικοί δημοσιογράφοι. Σωτηρία δεν υπάρχει. Μόνο απο μια γενικευμένη διαμαρτυρία.

Σ αυτήν την κατεύθυνση θα παίξουν τον ρόλο τους και τα ΜΜΕ, των οποίων κάποιοι δημοσιογράφοι αναρωτιούνται αφού απο το κράτος σώζονται οι άνθρωποι στη Θεσσαλία γιατί ρωτούν “που είναι το κράτος”; Έλα ντε; Πολύ δύσκολο ερώτημα για να απαντηθεί.

11.-Η βασική αιτία όλων των δεινών είναι ο συγκεντρωτισμός. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ανάλογο φαινόμενο με αυτό που έπληξε την Θεσσαλία μπορεί να πλήξει την ελληνική πρωτεύουσα. Τα θύματα, τότε, και οι καταστροφές μπορεί να είναι υπερπολλαπλάσιες. Στην ελληνική πρωτεύουσα έχει εγκατασταθεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού και η επιβίωσή του είναι απόλυτη ανάγκη για την λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας μας. Βρίσκεται, επίσης, σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών και λειτουργιών του κράτους. Μια καταστροφή σαν της Θεσσαλίας, στην πρωτεύουσα, θα διαλύσει εντελώς το κράτος. Γι αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα.

12.-Είναι τραγικό λάθος αυτή η υπερσυγκέντρωση στην Αττική. Ο πληθυσμός της Αττικής απο 5 εκατομμύρια πρέπει να περιοριστεί στα 2,5 με 3 με ενθάρρυνση των κατοίκων να εγκατασταθούν σε άλλες περιοχες της χώρας. Οι κρατικές υπηρεσίες, κυρίως οι ευαίσθητες, να μετακομίσουν σε πιο ασφαλείς περιοχές. Να αλλάξει η διοικητική δομή της χώρας. Σε επίπεδο αυτοδιοίκησης να επανέλθουμε στον Καποδίστρια. Οι Περιφέρειες να αποκτήσουν κυβερνητικές αρμοδιότητες. Και επειδή με αυτόν τον τρόπο η διαφθορά θα αυξηθεί, όπως αποδείχθηκε και στο παρελθόν, οι ποινές που θα προβλέπονται σε περίπτωση διαφθοράς να είναι ισόβια κάθειρξη και κατάσχεση ολόκληρης της περιουσίας του διεφθαρμένου λειτουργού. Το ίδιο και με τις υπηρεσίες του κράτους. Να αποκεντρωθούν με την ενίσχυσή τους με ικανό προσωπικά, καλά εκπαιδευμένο, με υψηλή μόρφωση και γνώση και με αρμοδιότητες για ανάληψη δράσης. Η φωτιά στον Έβρο δεν μπορούσε να σβήσει απο την Αθήνα.

 

Αυτοί είναι μερικοί προβληματισμοί για τα επόμενα βήματα. Όσοι αναμειγνύονται με τα θέματα που μας απσχολούν θα έχουν πιο εξειδικευμένες απόψεις. Ας τις καταθέσουν. Εκείνο, πάντως, που δεν μπορεί να συνεχιστεί είναι η χώρα να παραμείνει όπως ήταν πριν τον Έβρο και τη Θεσσαλία.

Θέλετε κράτος; Αλλάξτε αυτό που έχετε.

13.-Και κάτι τελευταίο για το μεταναστευτικό το οποίο, μαζί με τις καιρικές μεταβολές και την Τουρκία συνιστά την τρίτη απειλή για την χώρα. Η θέση μου συμπυκνώνεται σε τρία σημεία:

1.-Δεν τους επιτρέπεις να εισέλθουν.

2.-Αν εισέλθουν τους αντιμετωπίζεις ως ανθρώπους.

3.-Προσαρμόζονται στα πολιτισμικά και κοινωνικά πρότυπα της Ελλάδας.


Πηγή anixneuseis.gr

Δείτε επίσης: Μ’ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Από το stergiog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου