Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Η DARPA χρησιμοποιεί επιταχυντή σωματιδίων για την κατασκευή τεχνολογίας που βλέπει μέσα από τοίχους από σκυρόδεμα

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι χρησιμοποιεί έναν επιταχυντή σωματιδίων ως μέρος ενός νέου προγράμματος για τη δημιουργία μιας συμπαγούς πηγής υποατομικών σωματιδίων αρκετά ισχυρής ώστε να βλέπει μέσα από τσιμεντένιους τοίχους.

Η έρευνα απαιτεί σωματίδια υψηλής ενέργειας που μπορούν να παραχθούν μόνο σε μεγάλες ερευνητικές εγκαταστάσεις όπως ο εθνικός επιταχυντής σωματιδίων Fermilab των

Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιλινόις και οι εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Πυρηνική Έρευνα (CERN) στην Ελβετία.

Σε ένα δελτίο τύπου , η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) είπε ότι το προσωπικό θα δημιουργήσει βαθιά διεισδυτικά επίγεια μιόνια, υποατομικά σωματίδια περίπου 200 φορές βαρύτερα από τα ηλεκτρόνια. Τέτοια σωματίδια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν δέσμες ενέργειας έως και εκατοντάδες giga-ηλεκτρονβολτ για σάρωση ή χαρακτηρισμό υλικών για επιστημονική ανακάλυψη και εθνική ασφάλεια.

Ο Mark Wrobel, διευθυντής προγράμματος στο Γραφείο Επιστημών Άμυνας της DARPA, είπε ότι η συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία λέιζερ υψηλής ισχύος θα μπορούσε να παράγει επίγεια μιόνια που « μπορούν να ταξιδέψουν εύκολα μέσα από δεκάδες έως εκατοντάδες μέτρα νερού, συμπαγούς βράχου ή εδάφους» εάν η ενέργεια ήταν αρκετά υψηλή.

« Το MuS2 θα θέσει τις βάσεις που απαιτούνται για να εξεταστεί η σκοπιμότητα ανάπτυξης συμπαγών και μεταφερόμενων πηγών μιονίων», είπε ο Wrobel.

Έκθεση DailyWire : Αν και οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τη διαδικασία αξιοποίησης των πρωτογενών πηγών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τέτοιων μιονίων για προηγμένη επιτήρηση « κουραστική και όχι πολύ πρακτική », έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μιόνια για να εξετάσουν περίπου το 20 τοις εκατό των εσωτερικών θαλάμων εντός των τειχών μεγάλων πυραμίδων στην Αίγυπτο. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ακόμα την κοσμική ακτινοβολία για να δουν μέσα στις πυραμίδες.

Το Υπουργείο Άμυνας και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν χρησιμοποιήσει προηγμένες πηγές για τη δημιουργία υποατομικών σωματιδίων που επέτρεψαν στους αξιωματούχους να σαρώσουν εμπορευματοκιβώτια φορτίου με επικίνδυνα υλικά ή να δοκιμάσουν ένα αεροσκάφος για εσωτερικά ελαττώματα. Δεν είναι ακόμα αρκετά ισχυρό, ωστόσο, για να « χαρτογραφήσει τον πυρήνα ενός ηφαιστείου από το εξωτερικό ή να κοιτάξει βαθιά υπόγεια για να εντοπίσει θαλάμους και σήραγγες».

Λόγω της φύσης της έρευνας, ο Wrobel λέει ότι οι ομάδες θα προέρχονται από διάφορους ερευνητικούς τομείς του ακαδημαϊκού χώρου, των εθνικών εργαστηρίων και των αμυντικών βιομηχανιών.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παραγωγή μιονίων απαιτεί σωματίδια υψηλής ενέργειας που θα μπορούσαν να γίνουν μόνο σε μεγάλες ερευνητικές εγκαταστάσεις όπως ο εθνικός επιταχυντής σωματιδίων Fermilab των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιλινόις και οι εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Πυρηνική Έρευνα (CERN) στην Ελβετία.

 

Η Sarah Charley, η οποία γράφει για μια ομάδα επικοινωνιών στο CERN, έγραψε στο διαδικτυακό περιοδικό σωματιδίων Symmetry ότι τα μιόνια είναι ο βαρύτερος και βραχύβιος ξάδερφος του ηλεκτρονίου που « θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την κατανόηση των σχέσεων μεταξύ άλλων θεμελιωδών σωματιδίων».

« Και κρύβει ένα μυστήριο από μόνο του », έγραψε ο Charley.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πρόγραμμα DARPA εκτείνεται σε τέσσερα χρόνια και χωρίζεται σε δύο φάσεις όπου στρατιωτικοί ερευνητές θα αναπτύξουν έως και 100 giga-ηλεκτρονβολτ για πειραματισμούς, προσομοίωση και μελέτες τεχνολογίας λέιζερ.


Πηγή: newspunch.com

Από το makeleio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου