Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

7 πληροφορίες για το τουρνουά τένις Wimbledon

Ας δούμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Wimbledon -που ξεκινάει στις 27 Ιουνίου 2022.

  Όταν καθιερώθηκε το τουρνουά, βασίλισσα ήταν η Βικτώρια
Το All England Croquet and Lawn Tennis Club (ένα από τα παλαιότερα ονόματα του συλλόγου) φιλοξένησε το πρώτο τουρνουά το 1877, κατά τη διάρκεια της βασιλείας της βασίλισσας Βικτώριας. Εκείνη την χρονιά, υπήρξαν μόνο άντρες και ο Σπένσερ Γκορ κέρδισε 22 αθλητές για να κερδίσει τον πρώτο τίτλο. Τον τελικό παρακολούθησαν διακόσιοι θεατές που πλήρωσαν ένα σελίνι ο καθένας. Το 1884, το τουρνουά επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει το διπλό ανδρών και το απλό γυναικών. Πρώτη νικήτρια ήταν η Maud Watson η οποία κέρδισε 12 αθλήτριες.
Εκείνη την εποχή, στο τουρνουά κυριαρχούσαν οι Βρετανοί παίκτες. Το 1905, η Αμερικανίδα Μέι Σάτον κέρδισε το πρωτάθλημα γυναικών και έγινε η πρώτη εκτός Βρετανίας που το κατέκτησε. Στην μετέπειτα εποχή όμως, όταν οι επαγγελματίες είχαν τη δυνατότητα να διαγωνίζονται με ερασιτέχνες, και η οποία ξεκίνησε το 1968, το 1977 η Βιρτζίνια Γουέιντ ήταν η τελευταία Βρετανίδα πρωταθλήτρια -μέχρι το 2013 που κέρδισε το τουρνουά ανδρών ο Άντι Μάρεϊ.

Οι παίκτες του Wimbledon υποχρεούνται να φορούν λευκά
Ο ενδυματολογικός κώδικας του All England Club υπαγορεύει ότι οι παίκτες πρέπει να φορούν κυρίως λευκά ρούχα σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά, ένας κανόνας μοναδικός για το Wimbledon μεταξύ των Grand Slam.
Το 2007, ξεπήδησε μια διαμάχη σχετικά με τον ενδυματολογικό κώδικα με την Tatiana Golovin. Αν και το ντύσιμό της ήταν το προβλεπόμενο λευκό, φορούσε έντονο κόκκινο εσώρουχο που φαινόταν σε πολλές λήψεις. Έπειτα από καθυστέρηση, το κολάν θεωρήθηκε αρκετά κοντό για να θεωρηθεί εσώρουχο και όχι μέρος του συνόλου της.

Τα ρεκόρ κατέχουν ο Ρότζερ Φέντερερ και η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα
Χωρίς αμφιβολία, ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ έχει κυριαρχήσει στο χορτάρι στην open εποχή. Κατέχει το ρεκόρ οκτώ τίτλων στο μονό (2003-2007, 2009, 2012 και 2017) και ισοβαθμεί με τον Σουηδό Μπγιόρν Μποργκ για τους περισσότερους συνεχόμενους τίτλους στην open εποχή (από πέντε). Δεύτερος έρχεται ο Αμερικανός Πιτ Σάμπρας με επτά τίτλους (1993-1995 και 1997-2000). Στην pre-open εποχή, ο Βρετανός τενίστας William Renshaw είχε επτά τίτλους (1881-1886 και 1889) -μερικές από τις νίκες του ήταν εναντίον του δίδυμου αδερφού του, Ernest.
Στην πλευρά των γυναικών, τα ρεκόρ στο μονό κατέχει η Τσέχα Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, με εννέα τίτλους, έξι εκ των οποίων συνεχόμενοι (1978-1979, 1982-1987, 1990). Την ακολουθούν, η Γερμανίδα Στέφι Γκραφ και η Αμερικανίδα Σερένα Γουίλιαμς (επτά η κάθε μία. 1988, 1989, 1991 -1993, 1995 και 1996 η Γκραφ, και 2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2015 και 2016 η Γουίλιαμς).
Η Ναβρατίλοβα έχει ακόμη επτά τίτλους στο διπλό γυναικών και τέσσερις στο μικτό διπλό. Το 2003, σε ηλικία 46 ετών, κατέκτησε τον τελευταίο της τίτλο στο μικτό διπλό. Μόνο η Αμερικανίδα Billie Jean King, η οποία είχε έξι τίτλους στο απλό, 10 τίτλους στο διπλό και τέσσερις μικτές νίκες, μπορεί να ανταποκριθεί στα 20 συνολικά πρωταθλήματα της Ναβρατίλοβα.
 
Το παραδοσιακό σνακ του τουρνουά είναι φράουλες και σαντιγί
Στις πρώτες μέρες του τουρνουά, οι φράουλες ήταν ένα πολύ περιορισμένο εποχιακό προϊόν με διαθεσιμότητα που συνέπεσε με την ετήσια εκδήλωση του τένις. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, οι φράουλες και η σαντιγί έγιναν ένα πολύτιμο μέρος της εμπειρίας των θαυμαστών. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, οι θεατές του τουρνουά καταναλώνουν σχεδόν 27 τόνους φράουλες και 7.500 λίτρα σαντιγί κάθε χρόνο.
Όπως όλα τα άλλα στο Wimbledon, έτσι και το σνακ είναι γεμάτο παράδοση: σύμφωνα με ένα άρθρο των New York Times του 2006, οι φράουλες είναι της ποικιλίας Elsanta και μαζεύονται την ημέρα πριν σερβιριστούν. Η συνοδευτική σαντιγί πρέπει επίσης να περιέχει τουλάχιστον 48% λίπος.
 
Στην πραγματικότητα, οι νικητές δεν παίρνουν τα τρόπαια σπίτι τους
 
Τα τρόπαια του μονού ανδρών (μπροστά) και γυναικών (πίσω) - πηγή
 
Συνεχίζοντας με το θέμα των φρούτων, το ύψους 18 ιντσών τρόπαιο των ανδρών είναι ένα ασημένιο, επιχρυσωμένο κύπελλο με ανανά στην κορυφή, που χρονολογείται από το 1887 και πάνω του έχει την επιγραφή, "The All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World". Κάθε πρωταθλητής παίρνει ένα αντίγραφο 8 ιντσών του τροπαίου ως ενθύμιο της νίκης του.
Η νικήτρια του μονού στις γυναίκες παίρνει έναν ασημένιο ή δίσκο, γνωστό ως "Venus Rosewater Dish". Αυτό το τρόπαιο, το οποίο απονέμεται από το 1886, απεικονίζει διάφορες σκηνές από τη μυθολογία, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης κεντρικής φιγούρας της Σωφροσύνης, την προσωποποίηση της εγκράτειας και του μέτρου, και ενός εξωτερικού δακτυλίου με την Μινέρβα (η θεά Αθηνά στην ελληνική μυθολογία) να επιβλέπει τις επτά Φιλελεύθερες Τέχνες (αστρονομία, γεωμετρία, αριθμητική, μουσική, ρητορική, διαλεκτική και γραμματική). Οι πρωταθλήτριες λαμβάνουν ένα αντίγραφό του.

Όπως είναι φυσικό, οι πρωταθλητές κερδίζουν και μετρητά. Το 2021, και οι δύο πρωταθλητές του απλού κέρδισαν 1,7 εκατομμύρια λίρες.

Καθ οδόν προς το κορτ, οι παίκτες περνούν μια επιγραφή του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ
Στο πιο διάσημο γήπεδο, το Centre Court, του All England Club οι αθλητές παίρνουν ένα απόσπασμα από το ποίημα "Αν" του Κίπλινγκ:
If you can meet with Triumph and Disaster
And treat those two impostors just the same
 
αν μπορείς την λαμπρήν ανταμώνοντας Νίκη ή τη μαύρη φουρτούνα,
να φερθείς με τον ίδιο τον τρόπο στους δυο κατεργάρηδες τούτους

 
Οι παίκτες δεν χρειάζεται πλέον να στρέφονται και να υποκλίνονται προς το βασιλικό κουτί
Μέχρι το 2003, υπήρχε ένας κανόνας ο οποίος απαιτούσε από τους παίκτες, κατά την είσοδο ή την έξοδο από το Κέντρο, να υποκλίνονται στο κουτί της βασιλικής οικογένειας. Εκείνη την χρονιά, ο κανόνας τροποποιήθηκε έτσι ώστε οι παίκτες έπρεπε να υποκλιθούν μόνο αν ήταν παρούσα η Ελισάβετ Β' ή ο πρίγκιπας Κάρολος. Μέχρι τότε, η βασίλισσα έχει παρακολουθήσει το τουρνουά μόνο τέσσερις φορές (1957, 1962, 1977 και 2010), ενώ ο πρίγκιπας πήγε στο Wimbledon το 2012, πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια. Ο κανόνας ήταν απόφαση του προέδρου του All England Club, ο οποίος τυχαίνει να είναι πρώτος ξάδερφος της βασίλισσας -ο Εδουάρδος, δούκας του Κεντ.

από: mental floss

Από το 3otiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου