Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Μουσείο της Καλιφόρνια επαναπατρίζει στους Ινδιάνους, λείψανα χιλίων ανθρώπων τους και 37.000 αντικείμενά τους! Κάποια είναι 13.000 χρόνων!!!

Του Γιώργου Λεκάκη

Οι συλλογές λειψάνων ανθρώπων και αντικειμένων ιθαγενών της Αμερικής, που «φυλάσσονται» από μουσεία και ιδρύματα (ιδία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) είναι εδώ και πολύ καιρό ένα πολύ φλέγον ζήτημα, στις διεθνείς επιστημονικές και νομικές κοινότητες. Ο επαναπατρισμός τους τείνει να γίνει διεθνές «έθιμο».

Βραχογραφίες των Τσουμας, με "σταυρωμένους", τρίαινες / αξίνες, κλπ.
σε σπήλαια της Κοιλάδας Simi.

Σε αυτά τα πλαίσια, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Σάντα Μπάρμπαρα παρέδωσε μια συλλογή ανθρώπινων λειψάνων και τεχνουργημάτων στο Santa Ynez Band των Ινδιάνων Chumash / Τσουμας. Το εν λόγω Μουσείο κατείχε την μεγαλύτερη συλλογή των εν λόγω Ινδιάνων!!!
Τα οστά του Μουσείου περιελάμβαναν μερικά λείψανα περισσότερων από χιλίων (για την ακρίβεια 1.011!!!) ανθρώπων της φυλής Chumash και των προ-Chumash, μαζί με περίπου 36.943 νεκρικά αντικείμενα, ηλικίας από 7.000 χρόνια..!
Οι Τσούμας είναι διάσημοι και για τις σπηλαιογραφίες τους.
Πολλά μπορεί κανείς να πει με αυτά που βλέπει στην συγκεκριμένη σύνθεση,
πυραμίδες και γραμμικά σύμβολα.

Τα δε αρχαιότερα λείψανα της συλλογής του Μουσείου είναι 13.000 χρόνων! Αυτά είναι τρία μηριαία οστά. Ανακαλύφθηκαν στο νησί Santa Rosa και υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι άνθρωποι εταξείδευσαν δια θαλάσσης, ακολουθώντας την ακτογραμμή της βορειοανατολικής Ασίας και την Βεριγγία προς την Βόρεια και Νότια Αμερική και τα άφθονα στρώματα φυκιών τους παρείχαν επαρκή τροφή (η λεγομένη “Kelp Superhighway Hypothesis” / «Υπόθεση του υπερεθνικού δρόμου Kelp»)… Αυτά ανακαλύφθηκαν το 1959 από τον Phil Orr, τότε διευθυντή ανθρωπολογίας του μουσείου.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ξεκίνησε για πρώτη φορά να συγκεντρώνει την συλλογή των Chumash, το 1922, υπό την διεύθυνση των ανθρωπολόγων του μουσείου David Banks Rogers και John Peabody Harrington, οι οποίοι συνεργάστηκαν στενά με τους Ινδιάνους αυτούς στην περιοχή, καταγράφοντας την γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Επί πλέον, η UCSB παρέδωσε ανθρώπινα λείψανα άλλων 400 ατόμων και άλλα σχεδόν 4.000 ταφικά αντικείμενα. Τα περισσότερα από αυτά ανακαλύφθηκαν όταν η πανεπιστημιούπολη UCSB κατασκευάσθηκε για πρώτη φορά, το 1950, και είναι ηλικίας 4.000 χρόνων.

ΠΗΓΗ: Nick Welsh «Santa Barbara Natural History Museum Transfers Chumash Remains to Santa Ynez Band - Human Bones and Funerary Artifacts Date as Far Back as 13,000 Years», Santa Barbara Independent, 12.5.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.5.2022.

arxeion-politismou.gr

Από το amfipolinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου