Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Αυτό είναι το πιο ακριβό μανιτάρι με τη μακάβρια ιστορία

Γιάννης Νικολάου

Μεγαλώνουν στη σκιά. Η υγρασία είναι η καλύτερή τους φίλη και στην ουσία είναι μύκητες. Φυσικά ο λόγος για τα μανιτάρια, μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή, όσο λίγες άλλες. Μια βόλτα στο δάσος, με εφόδιο την καλή ενημέρωση ή έναν έμπειρο οδηγό, θα σε αφήσει με όμορφες αναμνήσεις και ένα καλαθάκι γεμάτο νοστιμιά.

Τα είδη τους αναρίθμητα, ποικίλουν από χώρα σε χώρα, από βουνό σε βουνό. Η αξία τους, ανάλογη της

γεύσης τους και φυσικά της επάρκειάς τους. Όσο πιο πολύ κόπος χρειάζεται για να ανακαλύψεις που αποφάσισε ο μύκητας να αναπτυχθεί, τόσο πιο μεγάλη η αξία του. Και κοίτα κάτι πράγματα, όσο πιο δύσκολα βρίσκεται, τόσο πιο νόστιμο είναι το μανιτάρι.

Τα μανιτάρια έχουν ελάχιστες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, σελήνιο, αντιοξειδωτικά, ποτάσιο, μαγνήσιο, ριφοφλαβίνη και  βιταμίνη D. Τα λες και υπερτροφή χωρίς δεύτερη σκέψη. Φυσικά, ανάμεσά τους υπάρχουν και αυτά που αν και περιέχουν όλα τα παραπάνω, είναι τόσο τοξικά που μπορούν να προκαλέσουν από παραισθήσεις, μέχρι θάνατο. Για το λόγο αυτό, ενημέρωση και καλή εκπαίδευση πριν βγούμε για μάζεμα, έτσι;
Συνήθως, τα μανιτάρια είναι το συνοδευτικό σε ένα υλικό που κλέβει την παράσταση. Είναι αυτή η γήινη νότα που θα συμπληρώσει γευστικά μια συνταγή. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που τίποτα δε μπορεί να σταθεί εύκολα δίπλα σε ένα μανιτάρι. Ειδικά όταν αυτό αγγίζει σαν αξία τα χρήματα για ένα ακριβό αυτοκίνητο, για μισό μόλις κιλό. Yartsa Gumbu, ή αλλιώς, το πιο ακριβό μανιτάρι στον κόσμο.

 
Με 120,000 δολάρια το κιλό, το μανιτάρι κάμπια, όπως είναι γνωστό για το σχήμα του, έχει τη φήμη ως φυσικό αφροδισιακό. Δεν είναι φυσικά αυτή του η ιδιότητα που φτάνει την τιμή του σε αστρονομικά επίπεδα, αλλά η δυσκολία στην εύρεσή του. Συναντάται στο Θιβέτ και στα Ιμαλάια, μόνο σε μεγάλο υψόμετρο, πράγμα που κάνει τη συλλογή του δύσκολη και πολλές φορές επικίνδυνη.

Ο συγκεκριμένος μύκητας προσβάλει τις κάμπιες και τις τρώει εσωτερικά. Οι κάμπιες μουμιοποιούνται και με την εμφάνιση της άνοιξης, το μανιτάρι χρησιμοποιεί το πτώμα τους για να ανθήσει. Και μόνο η διαδικασία, αξίζει τα χρήματα.

Από το klik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου