Είτε μαγειρεύετε ερασιτεχνικά και καθημερινά στο σπίτι, είτε ασχολείστε επαγγελματικά, μάλλον γνωρίζετε ότι το τα καλά μπαχαρικά και μυρωδικά είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσετε την γεύση των πιάτων σας
Αυτό που ίσως δεν συνειδητοποιείτε είναι ότι τα μπαχαρικά και τα αποξηραμένα μυρωδικά κάνουν κάτι περισσότερο από απλώς να βάζουν νοστιμιά στο φαγητό: μπορούν επίσης να το προστατεύσουν ώστε να μην
χαλάσει και με τις φυτικές τους ενώσεις να το κάνουν πιο υγιεινό.Πολλά κοινά μπαχαρικά και βότανα, όπως γαρίφαλο, κουρκούμη, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και κανέλα, έχουν αποδεδειγμένα ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση τροφίμων με μπαχαρικά και βότανα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.
Εάν έχετε στο ντουλάπι σας μπαχαρικά και μυρωδικά, ίσως αναρωτιέστε εάν λήγουν και πότε πρέπει να αντικατασταθούν. Αυτό το άρθρο διερευνά τη διάρκεια ζωής των κοινών αποξηραμένων βοτάνων και μπαχαρικών.
Μπαχαρικά και αποξηραμένα μυρωδικά: Μέχρι πότε είναι ασφαλή για κατανάλωση
Τα μπαχαρικά είναι καρυκεύματα από ξηρές ρίζες, φλοιό ή μίσχο ενός φυτού, ενώ τα μυρωδικά βότανα είναι τα αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα του φυτού.
Κατά τον προσδιορισμό της διάρκειας ζωής των αποξηραμένων βοτάνων και μπαχαρικών, οι μεταβλητές που πρέπει να εξετάσετε περιλαμβάνουν τον τύπο, την επεξεργασία και την αποθήκευσή τους. Για παράδειγμα, τα αποξηραμένα μπαχαρικά τείνουν να διαρκούν περισσότερο από τα αποξηραμένα βότανα και όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι ένα καρύκευμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής του.
Τα αποξηραμένα βότανα διαρκούν συνήθως 1-3 χρόνια. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:
- βασιλικός
- ρίγανη
- θυμάρι
- δενδρολίβανο
- φύλλα δάφνης
- άνηθος
- μαϊντανός
- κόλιανδρος
- μέντα
- μαντζουράνα
- φασκόμηλο
Τα αλεσμένα ή σε σκόνη μπαχαρικά έχουν συνήθως διάρκεια ζωής 2-3 χρόνια. Τα κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν:
- τζίντζερ σε σκόνη
- σκόνη σκόρδου
- κανέλα
- τσίλι σε σκόνη
- αλεσμένη κουρκούμη
- αλεσμένο μπαχάρι
- αλεσμένο κάρδαμο
- αλεσμένη πάπρικα
- νιφάδες κόκκινου πιπεριού
- μείγματα μπαχαρικών και καρυκευμάτων
Τα ολόκληρα (μη αλεσμένα) μπαχαρικά έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς λιγότερη από την επιφάνεια τους εκτίθεται στον αέρα, το φως και την υγρασία. Αυτό τους επιτρέπει να διατηρούν τα αρωματικά τους έλαια και τις αρωματικές τους ενώσεις περισσότερο από τα αλεσμένα.
Εάν φυλάσσονται σωστά, τα ολόκληρα μπαχαρικά μπορούν να διαρκέσουν έως και 4 χρόνια. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:
- σπόροι πιπεριού
- κόλιανδρος
- σπόροι μουστάρδας
- σπόροι από μάραθο
- σπόροι από κύμινο
- μοσχοκάρυδο
- γαρίφαλο
- μπαστουνάκια κανέλας
- ολόκληρες αποξηραμένες πιπεριές τσίλι
- λεμονόχορτο
Το αλάτι είναι η εξαίρεση στον κανόνα, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί επ’ αόριστον, ανεξάρτητα από το μέγεθος και το σχήμα του χωρίς να χαλάσει ή να χάσει τη γεύση του.
Από το pentapostagma
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου