Με καταγωγή από την Ιταλία, το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών (στην οποία ανήκει και το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών). Οι ειδικοί μάς συστήνουν να καταναλώνουμε 3-4 μερίδες σταυρανθών λαχανικών την εβδομάδα για να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Τι μας προσφέρει
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι
κανένα θρεπτικό συστατικό δε λείπει από το μπρόκολο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, Α, Β1, Β6, C και φυλλικό οξύ, καθώς και σε χρώμιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και μαγγάνιο. Αυξημένη η περιεκτικότητα του μπρόκολου και σε φυτικές ίνες.Επίσης, περιέχει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες σε μικρότερη ποσότητα. Όσο μάλιστα πιο έντονο το πράσινο χρώμα του, τόσο μεγαλύτερη η εγγύηση ότι περιέχει όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά.
Φροντίζει την καρδιά
Τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική τους σύνθεση. Μάλιστα, μια ουσία του μπρόκολου, η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), μπορεί να μειώσει στο μισό την απο-λιποπρωτεΐνη Β, το «μεταφορέα» της χοληστερίνης στους ιστούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition». Επίσης, τα κραμβοειδή είναι από τα κυριότερα λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, σύμφωνα με μακροχρόνια επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard.
Είναι και αντιγηραντικό
Θεωρείται μια υπερτροφή με αντιγηραντικές ιδιότητες που είναι γεμάτη με τη βιταμίνη που χρειάζεται το σώμα μας για να παράγει κολλαγόνο, καθώς και με αντιοξειδωτικά. Προκειμένου το σώμα μας να παράγει κολλαγόνο, το οποίο κάνει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια μας να δείχνουν υπέροχα, χρειάζεται βιταμίνη C. Το μπρόκολο είναι γεμάτο βιταμίνη
Από το tromaktiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου