Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Μωβ λάχανο: Τα ευεργετικά οφέλη για την υγεία και τον οργανισμό

 Το μπλε μπορεί να είναι το πιο δημοφιλές χρώμα στον κόσμο, αλλά είναι τόσο σπάνιο στη φύση που οι επιστήμονες κατέφυγαν σε τεχνητές χρωστικές και χημικές ουσίες για να δημιουργήσουν όλα τα αγαπημένα μας μπλε προϊόντα – συμπεριλαμβανομένων γλυκών, ποτών, δισκίων φαρμάκων, καλλυντικών και ρούχων.

Το μωβ λάχανο ωστόσο, απολύτως φυσικό και σημαντικό για την υγεία του οργανισμού, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, απαραίτητη για την

ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επίσης, είναι καλή πηγή φυλικού οξέος και βιταμινών του συμπλέγματος Β που συμβάλουν στην καλή υγεία του νευρικού μας συστήματος, καθώς και καλίου που ρυθμίζει την πίεση. Παράλληλα, περιέχει βιταμίνη Κ που είναι απαραίτητη για την καλή πήξη του αίματος.

Από τα σημαντικότερα συστατικά του είναι ουσίες, όπως οι ινδόλες, οι ανθκυανίνες και οι σουλφοραφάνες. Σε σχέση με το άσπρο λάχανο έχει πολύ περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως ανθοκυανίνες), ενώ και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι 6-8 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του άσπρου.

Επειδή τα συστατικά που περιέχει το μωβ λάχανο αντιδρούν με τα συνήθη μαχαιροπήρουνα και μπορεί να σκουρύνουν τα φύλλα του, χρησιμοποιείται ανοξείδωτα μαχαίρια για την κοπή του.

 
Αν θέλετε να το μαγειρέψετε, ψιλοκόψτε το και κρατήστε το 5-10 λεπτά πριν το βάλετε στη φωτιά, ενώ καλό είναι να μην υπόκειται σε υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος πάνω από 5-10 λεπτά. Επίσης, για να πάρετε τη μέγιστη βιταμίνη C από το λάχανο της σαλάτας, πλύντε το και κόψτε το αμέσως πριν το καταναλώσετε.

ΠΗΓΗ

Από το tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου